Πως μπορούμε να ζωγραφίσουμε πάνω σε μπισκότα με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής

Μετά από αρκετό καιρό που είχα να ασχοληθώ με την άλλη μου αγάπη, τη ζαχαροτεχνία, είπα να κάνω κάτι διαφορετικό, που μέχρι στιγμής δεν το είχα δοκιμάσει.

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής και με αυτά να ζωγραφίσω τα μπισκότα μου. Βέβαια θα μου πεις γιατί να φτιάξω χρώματα αφού στην αγορά υπάρχουν έτοιμα ειδικά για ζωγραφική πάνω σε ζαχαρόπαστα.

 

 

Είναι ένας πιο οικονομικός τρόπος καθώς μπορείς να εκμεταλλευτείς τα ήδη βρώσιμα χρώματα που έχεις, χωρίς να μπεις στη διαδικασία να αγοράσεις καινούργια. Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, ειδικά όσα είναι σε μορφή τζέλ, είναι αρκετά συμπυκνωμένα και διαρκούν πολύ καιρό, αφού έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Έτσι λοιπόν και εγώ έψαξα και βρήκα τον τρόπο να εκμεταλλευτώ τα βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής που ήδη έχω και να τους δώσω τη σύσταση που πρέπει για να μπορέσω με αυτά να ζωγραφίσω πάνω σε ζαχαρόπαστα. Καλό είναι η επιφάνεια στην οποία θα ζωγραφίσετε να είναι ανοιχτόχρωμη και όχι πορώδης. Ιδανική λοιπόν είναι η επιφάνεια που έχει καλυφθεί με ζαχαρόπαστα.

 

 

Η  διαδικασία είναι πολύ απλή και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι μόλις δυο. Και αυτά είναι τα εξής, χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή τζέλ ή σκόνης  και πολύ λίγη ποσότητα βότκας.

Ναι καλά ακούσατε, βότκα, και μη βιαστείτε να ανησυχήσετε όσο αναφορά το αλκοόλ που περιέχει το ποτό, γιατί θα σας πω ότι το αλκοόλ θα εξατμιστεί καθώς το χρώμα στεγνώνει, άρα όταν έρθει η ώρα να φαγωθούν π.χ. τα μπισκοτάκια από τα παιδιά ή ακόμη και από τους μεγάλους δεν θα υπάρχει καθόλου αλκοόλ και θα είναι  ασφαλές.

 

 

Όσο αναφορά τώρα τη σύσταση του χρώματος, θα πρέπει να προσέξετε να μην προσθέσετε πολύ υγρό στο χρώμα σας γιατί θα αραιώσει αρκετά και δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει.

Αν χρησιμοποιήσετε χρώματα σε μορφή σκόνης θα χρειαστεί πολύ λιγότερο υγρό. Θα βάλετε τα χρώματα σας σε ξεχωριστά μπολάκια και θα προσθέσετε σιγά σιγά τη βότκα, στη συνέχεια θα ανακατέψετε και θα ελέγξετε τη σύσταση, θα πρέπει να έχει συμπυκνωμένη  μορφή και όχι αραιή.

 

 

Παρακάτω σας παρουσιάζω ενδεικτικά κάποιες δοσολογίες όσο αναφορά τα υλικά, αλλά καλό είναι, όπως σας είπα, να ξεκινήσετε προσθέτοντας αρχικά πολύ λιγότερη ποσότητα από το υγρό (βότκα), βέβαια αυτό έχει να κάνει και από την ποσότητα του χρώματος που θέλετε να φτιάξετε και από την επιφάνεια που θα θέλετε να ζωγραφίσετε.

Για παράδειγμα, άλλη ποσότητα χρώματος θα χρειαστείτε για να ζωγραφίσετε 15 μπισκότα και άλλη για 30.

Επίσης είναι σημαντικό να σας πω ότι η επιφάνεια που θα ζωγραφίσουμε θα πρέπει να είναι στεγνή και να μην έχει καθόλου υγρασία.

Στην περίπτωση λοιπόν που θέλουμε να ζωγραφίσουμε την επιφάνεια από τα μπισκότα μας, πρώτα ψήνουμε τα μπισκότα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα), τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια καλύπτουμε την επιφάνεια τους με ζαχαρόπαστα. Συνταγές για μπισκότα ιδανικά για επικάλυψη με ζαχαρόπαστα θα βρείτε εδώ … εδώ και εδώ

Με ένα πινελάκι απλώνουμε ελάχιστο νερό πάνω στην επιφάνεια από τα μπισκότα μας και στη συνέχεια καλύπτουμε με τη ζαχαρόπαστα αφού την έχουμε κόψει στο αντίστοιχο μέγεθος.

Αφήνουμε στην άκρη τα μπισκότα με τη ζαχαρόπαστα να στεγνώσουν και μετά ζωγραφίζουμε στην επιφάνεια τους.

Τέλος , θα ήθελα να επισημάνω ότι τα πινέλα που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να τα έχουμε αποκλειστικά για τη ζαχαροπλαστική μας και για τίποτα άλλο. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε πινέλα καλής ποιότητας.

 

 

Λοιπόν, παρακάτω σας παρουσιάζω τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε αρχικά μια μικρή ποσότητα υγρού χρώματος:

Για χρώματα σε μορφή τζέλ:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού βότκα (ανά χρώμα)
  • Χρώματα σε μορφή τζέλ

Για χρώματα σε μορφή σκόνης:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού βότκα
  • Περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ίσως και λίγο λιγότερο χρώμα σε σκόνη

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα υλικά για κάθε χρώμα σε ένα μικρό μπολάκι και προσθέτουμε περισσότερη βότκα ή χρώμα, όπου απαιτείται, έτσι ώστε να πετύχουμε τη σωστή σύσταση, προσοχή θα πρέπει να είναι συμπυκνωμένο το χρώμα μας και όχι αραιό.

Όταν το χρώμα μας είναι έτοιμο, βουτάμε σε αυτό το πινελάκι και στη συνέχεια το ταμπονάρουμε λίγο στα τοιχώματα του μπολ, έτσι ώστε να απομακρυνθεί από το πινέλο η περίσσεια χρώματος.

Ζωγραφίζουμε την επιφάνεια που θέλουμε και αφήνουμε να στεγνώσει.

Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ θα εξατμιστεί καθώς το χρώμα στεγνώνει και δε θα υπάρχει μέχρι να καταναλωθούν τα μπισκότα. Το ίδιο πράγμα θα συμβεί και με τη γεύση της βότκας. Δεν θα επηρεάσει καθόλου τη γεύση από τα μπισκότα σας.

Sugar Art……Όταν η Ζάχαρη μπερδεύεται με την Τέχνη!

 

3 Reviews

  1. Εβαλα τη βοτκα κατευθειαν στο κουτακι που εζω τη σκονη 🙁 θα εξατμιστει κ απο εκει ή χαλασα τη σκονη μου;

    1. Καλησπέρα σας, η βότκα δίνει στην σκόνη μία υγρή μορφή και όταν ζωγραφίζεται επάνω στη ζαχαρόπαστα το αλκοόλ εξατμίζεται.Δίνουμε υγρή μορφή στην ποσότητα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω πως θα αντιδράσει το χρώμα σας αν δεν το χρησιμοποιήσετε όλο. Πιθανότατα θα σας στεγνώσει.

  2. […] Περισσότερα Κατηγορίες: Για πάρτυ Ετικέτες: ζωγραφικήκεράσματαμπισκόταπάρτυ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *