Νηστίσιμα Μηλοπιτάκια

 

Αυτά τα μηλοπιτάκια είναι τα αγαπημένα μου. Πρόκειται για μια απλή μοναστηριακή συνταγή που συνηθίζω να φτιάχνω κάθε χρόνο την περίοδο της νηστείας.

Με απλά υλικά και με μια εύκολη διαδικασία μπορείς να ετοιμάσεις αυτά τα πεντανόστιμα μηλοπιτάκια στη στιγμή.

 

 

Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω προσθέσει λίγη καστανή ζάχαρη την οποία, αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, τα μηλοπιτάκια θα έχουν μόνο τη φυσική γλυκύτητα της σταφίδας και του μήλου, δε θα είναι ιδιαίτερα γλυκά.

 

 

Βέβαια στη συνέχεια, όταν θα τα πασπαλίσετε εξωτερικά με την άχνη ζάχαρη θα αποκτήσουν την γλυκύτητα που απαιτείτε για να είναι νόστιμα.

Επίσης, καλό θα ήταν να πασπαλίσετε τα μηλοπιτάκια με τη ζάχαρη άχνη λίγο πριν τα σερβίρετε, γιατί αν η ζάχαρη άχνη μείνει ώρα επάνω στα μηλοπιτάκια θα λιώσει, αφήνοντας όμως τη γλυκιά της γεύση.

 

 

Ας περάσουμε στη συνταγή

Για τα νηστίσιμα Μηλοπιτάκια θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

  • 300 γρ  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 230 γρ φυτικό λάδι – ηλιέλαιο
  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα κανέλα

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση 

  • 3 μήλα καθαρισμένα και περασμένα από τον χοντρό τρίφτη ή κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • ¾ φλιτζανιού του τσαγιού σταφίδες
  • ¾ φλιτζανιού του τσαγιού καρύδια χοντροσπασμένα
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κουτ.γλυκού κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καλύπτουμε δυο ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά για τη γέμιση. Αν στην κουζίνα σας έχετε ζέστη, βάλτε την στο ψυγείο.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα υλικά για τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Μη σας τρομάξει αν η ζύμη έχει βγάλει λίγο λάδι, ζυμώστε την λίγο ελαφρά και θα επανέλθει.

Παίρνουμε κάθε φορά μια μικρή ποσότητα ζύμης και ανοίγουμε με τα χέρια μας, στην παλάμη μας, έναν στρογγυλό δίσκο (η ζύμη θα είναι αρκετά εύπλαστη).

Τοποθετούμε λίγη γέμιση στο κέντρο του δίσκου και κλείνουμε με το χέρι τη ζύμη γύρω-γύρω, εγκλωβίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό της, δημιουργώντας ένα στρογγυλό πιτάκι.

Στη συνέχεια, το τοποθετούμε, με την ένωση προς τα κάτω, πάνω στο ταψί μας.

Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα μηλοπιτάκια, φροντίζοντας να έχουν μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο στο ταψί.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια τους και οι πάτοι τους. Τα βγάζουμε και αφού κρυώσουν πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Έτοιμα!!!!

 

 

Tip : Αν σας περισσέψει γέμιση, βάλτε την στο ψυγείο και απολαύστε την με γιαούρτι, pancakes, κρέμα βρώμης. Αν πάλι σας περισσέψει ζύμη (πράγμα απίθανο)  γεμίστε την με μαρμελάδα.

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

 

8 Reviews

    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Είναι μαγεία όταν με απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις κάτι τόσο νόστιμο!

      1. Πραγματικά είναι υπέροχα και με την πρώτη ευκαιρία θα τα δοκιμάσω!!!!Μπράβο Ευγενία!

        1. Αν αγαπάς το μήλο με την κανέλα σίγουρα θα λατρέψεις Νικόλ μου αυτά τα μηλοπιτάκια..

  1. Θα τα δοκιμάσω for sure Ευγενία μου!

    1. Τέλεια!! Περιμένω εντυπώσεις..Αν σας αρέσει το μήλο σε συνδυασμό με τις σταφίδες και το καρύδι, τότε θα τα λατρέψετε!

  2. Ευγενία μου πόσα κομμάτια βγαίνουν περίπου;;

    1. Ανάλογα το μέγεθος που θα τα φτιάξετε, σίγουρα πάνω από δέκα μηλοπιτάκια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *