Νηστίσιμα Μηλοπιτάκια

 

Αυτά τα μηλοπιτάκια είναι τα αγαπημένα μου. Πρόκειται για μια απλή μοναστηριακή συνταγή που συνηθίζω να φτιάχνω κάθε χρόνο την περίοδο της νηστείας.

Με απλά υλικά και με μια εύκολη διαδικασία έχεις αυτά τα πεντανόστιμα μηλοπιτάκια στη στιγμή.

 

 

Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω προσθέσει λίγη καστανή ζάχαρη την οποία, αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε. Σε αυτήν την περίπτωση τα μηλοπιτάκια σας θα έχουν μόνο τη φυσική γλυκύτητα της σταφίδας και του μήλου, να τονίσω όμως ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα γλυκά.

 

 

Μπορείτε να τα πασπαλίσετε μόνο εξωτερικά με λίγη άχνη ζάχαρη για να τους δώσετε λίγη γλυκιά ένταση. Επίσης θέλω να προσέξετε το εξής, θα τα πασπαλίσετε με τη ζάχαρη άχνη λίγο πριν τα σερβίρετε, γιατί η ζάχαρη άχνη αν μείνει ώρα πάνω στα μηλοπιτάκια θα λιώσει και θα εξαφανιστεί, θα αφήσει βέβαια την γλύκα της οπότε δε νομίζω να πειράξει κανέναν 😉

 

 

 

Δεν θα σας κουράσω άλλο σήμερα, θα περάσω γρήγορα γρήγορα στη συνταγή.

 

 

Για τα νηστίσιμα Μηλοπιτάκια θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

  • 300 γρ  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 230 γρ φυτικό λάδι – ηλιέλαιο
  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα κανέλα

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση 

  • 3 μήλα καθαρισμένα και περασμένα από τον χοντρό τρίφτη ή κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • ¾ φλιτζανιού του τσαγιού σταφίδες
  • ¾ φλιτζανιού του τσαγιού καρύδια χοντροσπασμένα
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κουτ.γλυκού κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καλύπτουμε δυο ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά για τη γέμιση. Αν στην κουζίνα σας έχετε ζέστη, βάλτε την στο ψυγείο.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα υλικά για τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Μη σας τρομάξει αν η ζύμη σας έχει βγάλει λάδι, ζυμώστε την λίγο ελαφρά και θα επανέλθει.

Παίρνουμε κάθε φορά μια μικρή ποσότητα ζύμης και ανοίγουμε με τα χέρια μας στην παλάμη μας έναν στρογγυλό δίσκο (η ζύμη θα είναι αρκετά εύπλαστη ).

Τοποθετούμε λίγη γέμιση στο κέντρο του δίσκου και κλείνουμε τη ζύμη γύρω-γύρω εγκλωβίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό της, δημιουργώντας ένα στρογγυλό πιτάκι.

Στη συνέχεια το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω πάνω στο ταψί μας.

Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα μηλοπιτάκια τοποθετώντας τα στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια τους και οι πάτοι τους. Τα βγάζουμε και αφού κρυώσουν πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Έτοιμα!!!!

 

 

 

Tip : Αν σας περισσέψει γέμιση, βάλτε την στο ψυγείο και απολαύστε την με γιαούρτι, pancakes, κρέμα βρώμης. Αν πάλι σας περισσέψει ζύμη (πράγμα απίθανο)  γεμίστε την με μαρμελάδα.

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

 

2 Reviews

    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Είναι μαγεία όταν με απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις κάτι τόσο νόστιμο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *