Νηστίσιμο Κέικ Λεμονιού με τσάι earl gray

 

Επειδή δε θέλω να στεναχωρήσω και να αφήσω απέξω όλους εσάς, που αυτήν την περίοδο κάνετε νηστεία ή έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε τη vegan διατροφή, σας ετοίμασα ένα υπέροχο κέικ γεμάτο αρώματα.

Βασικά, για να πω την αλήθεια, ήθελα και εγώ ένα κεκάκι σπίτι για να τσιμπολογάω αυτές τις μέρες που νηστεύω.

 

 

Το κέικ μου λοιπόν σήμερα, βασίστηκε σε μια παλαιότερη συνταγή που σας είχα παρουσιάσει εδώ στο blog και αφορούσε ένα υπέροχο κέικ πορτοκαλιού, επίσης νηστίσιμο, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αυτή τη φορά όμως, ήθελα να του δώσω τη γεύση και το έντονο άρωμα του λεμονιού.

 

 

Συνήθως τα νηστίσιμα κέικ επειδή δεν περιέχουν αυγά, δεν είναι τόσο συμπαγή και τρίβονται. Το συγκεκριμένο όμως κέικ λεμονιού, όσο και το κέικ πορτοκαλιού, ψήνονται ομοιόμορφα, δεν τρίβονται, είναι αφράτα και έχουν μεστή γεύση.

Δεν έχουν λοιπόν να ζηλέψουν τίποτα από τα συνηθισμένα κέικ.

 

 

Επιπλέον, ήθελα να δώσω στο κέικ μου περισσότερη ένταση, τόσο στη γεύση, όσο και στο άρωμα του, γιαυτό το λόγο επέλεξα να αρωματίσω το γάλα αμυγδάλου με ένα πολύ αρωματικό τσάι, όπως είναι το earl gray.

Το earl gray είναι ένα μείγμα τσαγιού με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, καθώς περιέχει αποστάγματα ελαίων από περγαμόντο.

 

 

Παραδοσιακά το earl gray είναι ένα μαύρο τσάι, όμως σήμερα μπορεί κάποιος να το βρει και σε πράσινο αλλά και σε λευκό. Αν δε έχετε όμως earl gray, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να δώσετε άρωμα και γεύση στο γάλα, και κατ’επέκταση στο κέικ σας, οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ τσάι με εσπεριδοειδή.

Μπορείτε επίσης να παραλείψετε το τσάι και να προσθέσετε στη συνταγή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

 

 

Τέλος, να μη ξεχάσω να σας πω πως, τόσο το γλάσο λεμονιού όσο και το ζαχαρωμένο ξύσμα λεμονιού δίνουν απίστευτο άρωμα και γεύση σε αυτό το κέικ.

 

 

Για το Νηστίσιμο κέικ λεμονιού με τσάι earl gray θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για το κέικ

  • 130γρ φυτική μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300γρ ζάχαρη
  • 450γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ.σούπας ξύσμα λεμονιού (προσοχή από ακέρωτο λεμόνι)
  • 250ml γάλα αμυγδάλου
  • 2 κουτ. σούπας (10γρ) τσάι εσπεριδοειδών ή earl grey
  • 1 κουτ.γλυκού χυμό λεμονιού

ΥΛΙΚΑ για το γλάσο λεμονιού

  • 100γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. της σούπας και 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού

ΥΛΙΚΑ για το ζαχαρωμένο ξύσμα λεμονιού

  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι (προσοχή να είναι ακέρωτο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180 βαθμούς.

Αλείφουμε με φυτική μαργαρίνη ή λίγο λάδι μια στρογγυλή ή μακρόστενη (29 εκ) φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε.

Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το γάλα με το τσάι. Αφήνουμε να ζεσταθεί, όχι να βράσει, και στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

Σουρώνουμε το γάλα, αφαιρούμε το τσάι και το μετράμε ξανά, αν δεν είναι 250ml προσθέτουμε όσο γάλα χρειαστεί έτσι ώστε να έχουμε τα ml που απαιτούνται για τη συνταγή. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Όταν το γάλα μας κρυώσει, ρίχνουμε σε αυτό και το χυμό λεμονιού.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε δυνατά με το μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα αυτό το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ. Μπορούμε στο σημείο αυτό να χρησιμοποιήσουμε μία σπάτουλα και όχι το μίξερ για να ομογενοποιήσουμε καλά όλα τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.

Το κέικ είναι έτοιμο όταν αποκτήσει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Βυθίσουμε ένα ξύλινο σουβλί στο κέντρο του και αν αυτό βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο λεμονιού

Αφού κρυώσει το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο λεμονιού.

Κοσκινίζουμε τη άχνη ζάχαρη και την ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού.

Για το ζαχαρωμένο ξύσμα λεμονιού

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με πιρούνι το ξύσμα λεμονιού με την κρυσταλλική ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά.

Τέλος, γαρνίρουμε το κέικ λεμονιού με το γλάσο λεμονιού και το ζαχαρωμένο ξύσμα λεμονιού.

 

 

Αυτό το κέικ αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για το τσάι μας!

Enjoy!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *