Νηστίσιμα γεμιστά ψωμάκια με άλειμμα από χουρμά

 

Όταν δεν έχω διάθεση για να κάνω το οτιδήποτε, υπάρχουν και αυτές οι μέρες, παίζω με αλεύρι και μαγιά. Βασικά αφήνω τη μαγιά να κάνει όλη τη δουλειά για μένα.

Κάπως έτσι προέκυψαν και αυτά τα νηστίσιμα ψωμάκια, γιατί μη ξεχνιόμαστε, διανύουμε περίοδο νηστείας.

 

 

Πήρα λοιπόν αλεύρι, μαγιά, ρόφημα αμυγδάλου, φυτική μαργαρίνη και έτοιμη η ζύμη. Με τι θα μπορούσα όμως να γεμίσω τα ψωμάκια μου; Αρχικά σκέφτηκα με μαρμελάδα, η άλλη λύση ήταν η πραλίνα ή το ταχίνι. Ήθελα όμως μία γέμιση διαφορετική, γλυκιά αλλά και άκρως υγιεινή. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα την πάστα καραμέλας που είχα φτιάξει για τη galette μήλου. Μόνο που αυτή τη φορά της πρόσθεσα και λίγο κακάο για να τις δώσω περισσότερη ένταση και μια ελαφρώς σοκολατένια γεύση.

 

 

Μπορείτε να γεμίσετε τα ψωμάκια σας με ό,τι θέλετε. Όπως να φτιάξετε μια πάστα με φυτικό βούτυρο ή μαργαρίνη, ζάχαρη καρύδας (ή όποια άλλη ζάχαρη προτιμάτε) και κανέλα και με αυτήν να αλείψετε τη ζύμη.

 

 

Η διαδικασία για να φτιάξετε τα νηστίσιμα αυτά ψωμάκια είναι πολύ απλή. Παρακάτω σας δείχνω, μέσα από φωτογραφίες, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να φτιάξετε αυτά τα όμορφα ψωμάκια που μοιάζουν με κόμπους. Μπορείτε, αν θέλετε, να διπλασιάσετε τα υλικά για τη γέμιση και να φτιάξετε ένα μεγάλο ρολό, να το κόψετε σε φέτες και να φτιάξετε έτσι μικρότερα ρολάκια.

Επίσης, μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη, προσθέτοντας βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού.

Όπως και να έχει αυτά τα ψωμάκια είναι πολύ νόστιμα, ειδικά όταν βγαίνουν ζεστά και φρέσκα από το φούρνο.

 

 

Διατηρούνται φρέσκα για δυο ημέρες. Αν αφού κρυώσουν τα κλίσετε σε σακούλα τροφίμων θα παραμείνουν μαλάκα αλλά βέβαια δε θα είναι το ίδιο φρέσκα και αφράτα όπως όταν τα βγάζετε από το φούρνο.

Επίσης, αν έχετε βουρτσίσει την επιφάνεια με μέλι ή μαρμελάδα, όπως σας αναφέρω παρακάτω και τα τυλίξετε τότε η επιφάνειά τους θα μαλακώσει και θα έχει μια υγρασία γλυκιά. Εμένα για να είμαι ειλικρινής μου άρεσε πολύ αυτή η υγρασία που είχαν της επόμενες μέρες γιατί έδινε μια επιπλέον γλύκα στα ψωμάκια των οποίων η ζύμη δεν είναι πολύ γλυκιά.

 

 

Παρόλα αυτά φρόντισα να αποθηκεύσω κάποια στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα τύλιξα πολύ καλά και τα έβαλα σε σακουλάκια τροφίμων.

Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε;

 

 

Για τα νηστίσιμα γεμιστά ψωμάκια με άλειμμα από χουρμά θα χρειαστούμε:

Υλικά για 12 ψωμάκια

Για τη ζύμη

  • 700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ καστανή ζάχαρη (ή άλλη ζάχαρη της επιλογής σας)
  • 1 κουτ. σούπας κανένα
  • 14γρ ξηρή μαγιά
  • 120γρ μαργαρίνη ή vegan βούτυρο
  • 400ml ρόφημα αμυγδάλου (γάλα)
  • Μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 200γρ απύρηνοι  βασιλικοί χουρμάδες
  • 3 κουτ. του γλυκού κακάο (κοφτά)
  • 2,5 με 3  κουτ. σούπας νερό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Ζεσταίνουμε ελαφρώς, ίσα ίσα να γίνει χλιαρό, 100ml από το συνολικό γάλα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη μας και ρίχνουμε και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά στο γάλα μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί.

Η μαγιά είναι έτοιμη όταν έχει αφρίσει αρκετά.

Εντωμεταξύ, λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά μαζί με το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή δε θέλουμε να ζεσταθεί πολύ το γάλα με το βούτυρο. Αν συμβεί αυτό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα και το αλάτι και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα.

Ρίχνουμε στη λακκούβα το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα με τη μαγιά. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για τουλάχιστον 8 με 10 λεπτά. Αν κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Η δική μου ζύμη πήρε ακριβώς 18γρ επιπλέον αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, τυλίγουμε το μπολ με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 με 1,5 ώρα.

Συνάμα ετοιμάζουμε την πάστα από χουρμά για τη γέμιση.

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 10 λεπτά σε ζεστό νερό και αφού τους στραγγίξουμε καλά τους χτυπάμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή με ένα ραβδομπλέντερ μαζί με το κακάο και το νερό. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο κακάο, αν θέλουμε.

Αφού διπλασιαστεί η ζύμη την ανοίγουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο. Θα υπολογίσετε ότι θα κόψετε 12 λωρίδες πλάτους περίπου 4 με 4,5 εκ.

Αλείφουμε το μισό φύλλο με την πάστα από χουρμά φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του.

Σηκώνουμε το φύλλο που δεν έχει πάστα και με αυτό καλύπτουμε τη γέμιση.

Κόβουμε προσεκτικά τη ζύμη σε 12 λωρίδες. Παίρνουμε την κάθε λωρίδα και την κόβουμε στη μέση φροντίζοντας να μην κόψουμε το επάνω μέρος που η ζύμη είναι ενωμένη. Παίρνουμε τις δυο άκρες τις στριφογυρίζουμε και τις τυλίγουμε φτιάχνοντας  ωραίους κόμπους. Μην σας τρομάζει η διαδικασία αυτή. Μπορείτε να πλέξετε τη ζύμη όπως θέλετε.

Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα για περίπου 40 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αλείφουμε απαλά τα ψωμάκια με λίγο ρόφημα (γάλα) αμυγδάλου και τα ψήνουμε για περίπου 15 με 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Τα ψωμάκια είναι έτοιμα όταν ροδίσει η επιφάνεια τους.

Για να γυαλίσει η επιφάνεια τους, ανακατεύουμε λίγο μέλι με ζεστό νερό και τα βουρτσίζουμε ή τα αλείφουμε με λίγη μαρμελάδα όσο είναι ακόμη ζεστά.

Enjoy!

…………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *