Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα

 

Τι να πρωτοπώ γι’αυτό το κέικ. Είσαι σπίτι και έχεις όρεξη για γλυκό. Θέλεις κάτι σοκολατένιο που να μην απαιτεί πολύ χρόνο προετοιμασίας και να μη χρειάζεται να βγάλεις το μίξερ από το ντουλάπι. Αυτό λοιπόν το κέικ είναι για σένα.

Πλούσιο σε γεύση αλλά και ελαφρύ. Νηστίσιμο αλλά και vegan για να το απολαμβάνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας αλλά και όποια στιγμή θέλεις. Eύκολο στην παρασκευή του και με απλά υλικά που σίγουρα υπάρχουν στην κουζίνα σου.

 

 

Πρόκειται για ένα κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα. Επίλεξε την αγαπημένη σου μαρμελάδα, φρόντισε όμως να μην έχει κουκούτσια και να μην είναι πολύ ρευστή. Βγάλε το αλεύρι και το κακάο από το ντουλάπι, πρόσθεσε λίγο γάλα αμυγδάλου, λίγο ηλιέλαιο άντε και λίγη ζάχαρη της επιλογής σου και φτιάξε μέσα σε δέκα το πολύ λεπτά αυτό το υπέροχο κέικ το οποίο δε θρυμματίζει, είναι μεστό σε γεύση, ζουμερό και παραμένει φρέσκο ακόμη και μετά από 4 με 5μέρες. Βέβαια αποκλείεται να μείνει τόσο!

 

 

Δε χρειάζεται να σου πω να προσέξεις κάτι στη συνταγή. Τα βήματα είναι απλά. Φρόντισε να προετοιμάσεις καλά τη φόρμα που θα το ψήσεις για να μη σου κολλήσει και θα σου πρότεινα, αν ο φούρνος σου δεν είναι πολύ δυνατός, αφού ψηθεί, να κλείσεις τη θερμοκρασία του φούρνου και να το αφήσεις για λίγα λεπτά μέσα στο φούρνο πριν το βγάλεις. Εγώ χρειάστηκε να το κάνω γιατί ο φούρνος μου δεν είναι πολύ δυνατός.

Έτσι παρόλο που δοκίμασα με ένα ξύλινο σουβλί το εσωτερικό του και βγήκε καθαρό για να είναι σίγουρη ότι έχει ψηθεί, έκλεισα τη θερμοκρασία του φούρνου για να μη μου αρπάξει εξωτερικά και το άφησα για λίγα λεπτά ακόμη μέσα.

Περιττό να σας πω ότι βγήκε τέλειο. Εκμεταλλεύτηκα λοιπόν το έντονο φως που έμπαινε από το παράθυρο της κουζίνας μου μαζί με τις σκιές που δημιουργούσε και το φωτογράφισα. Δεν ήθελα αυτήν τη φορά έντονα χρώματα στο σκηνικό μου. Προτίμησα να έχω σκούρους ψυχρούς τόνους για το setting έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία με το σκούρο σοκολατένιο κέικ μου. Οι ορχιδέες μου είναι η μόνη φωτεινή πινελιά στο σκηνικό.

 

 

Για το δικό μου κέικ διάλεξα την αγαπημένη μου μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα. Να έχεις υπόψιν σου πως του ταιριάζει πολύ η μαρμελάδα φράουλα, η μαρμελάδα κεράσι ακόμη και η μαρμελάδα πορτοκάλι ή μανταρίνι αν σου αρέσει ο συνδυασμός με τη σοκολάτα.

 

 

Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο ή αν θες να έχει πιο έντονη σοκολατένια γεύση, στο τέλος της συνταγής σου προτείνω το πιο απλό νηστίσιμο bitter γλάσο σοκολάτας που μπορείς να φτιάξεις. Με αυτό το γλάσο έγινε ένας χαμός όταν το παρουσίασα στο instagram. Αν το βάλεις στο ψυγείο και παγώσει, μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό νηστίσιμο άλειμμα σοκολάτας που διατηρείται για πολλές μέρες.

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.

 

 

Για το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 400γρ αλεύρι μαλακό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ/γ σόδα φαγητού
  • 1 κ/γ μπέικιν πάουντερ
  • 40γρ κακάο, κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200γρ καστανή ζάχαρη
  • 500ml ρόφημα αμυγδάλου ή άλλο ελαφρύ γάλα της επιλογής σας
  • 110ml ηλιέλαιο
  • 100γρ μαρμελάδα (προτιμήστε χωρίς κουκούτσια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθαιρμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνουμε ή περνάμε με λίγη λιωμένο φυτικό βούτυρο μια φόρμα του κέικ και στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη το αλεύρι μαζί με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα φαγητού και μια πρέζα αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά, το φυτικό γάλα και το ηλιέλαιο μαζί με τη ζάχαρη και την μαρμελάδα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα με το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο σας. Δοκιμάζουμε το κέικ με ένα μαχαιράκι ή ένα ξύλινο σουβλί και αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ μας είναι έτοιμο. Αν θέλουμε κλείνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου και το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέσα στο φούρνο.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε το κέικ σκέτο ή με γλάσο σοκολάτας.

Για το bitter γλάσο σοκολάτας

ΥΛΙΚΑ

  • 115γρ σοκολάτα χωρίς γάλα (κουβερτούρα)
  • 60ml νερό (προτιμήστε εμφιαλωμένο)
  • 1/2 με 1 κουτάλι της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για την vegan εκδοχή του.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε σε αυτήν το μέλι.

Ζεσταίνουμε πολύ καλά το νερό και το αδειάζουμε στη σοκολάτα. Αφήνουμε για λίγο να λιώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε το γλάσο με μια σπάτουλα πολύ καλά μέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Για να το βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί ελαφρώς μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για λίγα λεπτά. Θα πρέπει να προσέξετε όμως να μην το αφήσετε για πολύ ώρα γιατί θα χάσει τη ρευστότητα του και θα γίνει άλειμμα σοκολάτας.

Αν συμβεί αυτό το ζεσταίνετε ελαφρώς σε φούρνο μικροκυμάτων ή αλείφετε περιμετρικά το κέικ σας με μια σπάτουλα.

Καλή Σαρακοστή φίλοι μου!

………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

5 Reviews

    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε.

  1. Το κέικ είναι στο φούρνο, fingers crossed να πετύχει! Αντιστάσεις δεν έχω, μόνο αέρα, το ψήνω την ίδια ώρα και στην ίδια θερμοκρασία; Ευχαριστώ! Η δουλειά σας είναι υπέροχη!

    1. Καλησπέρα σας! Θα το προσέξετε λίγο γιατί ίσως χρειαστεί λιγότερο χρόνο για να ψηθεί από τη στιγμή που το έχετε βάλει στον αέρα. Κάντε μια δοκιμή στα 45 με 50 λεπτά με ένα μαχαίρι ή με ένα ξύλινο σουβλί για να δείτε αν έχει ψηθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *