Αναποδογυριστό κέικ με βανίλιες

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρνούμαι να δεχτώ ότι το καλοκαίρι έχει φύγει, έστω και τυπικά, γιατί πιστεύω ότι καλό καιρό θα έχουμε για αρκετό διάστημα ακόμη.

Φέτος όμως νιώθω λίγο διαφορετικά, όχι ότι θέλω να έρθει ο χειμώνας, αλλά λίγο το καλοκαίρι που ήταν για όλους μας διαφορετικό, λίγο το φθινόπωρο που ως εποχή σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα ανυπομονώ να μπούμε στους ρυθμούς μας και να δροσίσει βέβαια λιγάκι. Έχω τόσα πράγματα στο μυαλό μου που θα ήθελα να υλοποιήσω και να σας παρουσιάσω τη νέα σεζόν, ανυπομονώ να τα εφαρμόσω στην πράξη και να τα μοιραστώ μαζί σας.

 

 

Ας έχουμε την υγεία μας και όλα θα γίνουν, σιγά σιγά και με υπομονή. Θέλοντας λοιπόν να κρατήσω λίγη από τη γεύση του καλοκαιριού, έψησα αυτό το αναποδογυριστό κέικ με βανίλιες. Όταν οι ώριμες και ζουμερές καλοκαιρινές βανίλιες ενώνονται με το αξεπέραστο και μοναδικό άρωμα της φυσικής βανίλιας Bourbon Μαγαδασκάρης, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό.

Αν τώρα δεν σας αρέσουν οι βανίλιες, ως φρούτο, μπορείτε να φτιάξετε το κέικ σας με όποιο άλλο φρούτο θέλετε ή ακόμη μπορείτε να το παραλείψετε και να έχετε στη διάθεση σας ένα αφράτο και αρωματικό κέικ βανίλιας, το οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με κάποια μαρμελάδα της επιλογής σας.

 

 

Πρόκειται για ένα απλό στην παρασκευή και στα υλικά κέικ με έντονο άρωμα βανίλιας. Με το απλό αυτό μείγμα κέικ καλύπτουμε τα φρούτα μας στο ταψί. Αφού ψηθεί, το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με παγωτό βανίλια ή λίγη σαντιγί και φρέσκα φρούτα εποχής.

 

 

Τα βήματα είναι πολύ απλά, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι βανίλιες που θα χρησιμοποιήσετε για το κέικ σας να είναι αρκετά ώριμες. Επίσης, προτιμήστε τις σκούρες  μοβ-κόκκινες βανίλιες γιατί, όταν ψήνονται, παίρνουν αυτό το ωραίο κόκκινο χρώμα και το κέικ σας θα δείχνει πιο εντυπωσιακό.

 

 

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το Αναποδογυριστό κέικ με βανίλιες.

Υλικά για μία φόρμα του κέικ διαμέτρου 23 εκ.

Για την καραμέλα:

  • Βανίλιες (επιλέξτε ώριμες σκουρόχρωμες βανίλιες)
  • 40γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 60γρ καστανή ζάχαρη
  • λίγους κόκκους φυσικής βανίλιας

Για το κέικ:

  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 270γρ ζάχαρη κρυσταλική
  • Λίγη φυσική βανίλια Μαγαδασκάρης ή 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σκόνη
  • 310ml γάλα αμυγδάλου ή άλλο ελαφρύ γάλα της επιλογής σας
  • 120γρ βούτυρο
  • 1 αυγό μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας. Καλύπτουμε τη βάση της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί ψησίματα και την αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και κόβουμε τις βανίλιες σε φέτες.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή τηγανάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη μαζί με την καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγους κόκκους φυσικής βανίλιας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ φροντίζοντας να καλύψουμε όλο τον πάτο του ταψιού.

Στη συνέχεια στρώνουμε τις φέτες από τις βανίλιες μας επάνω από το σιρόπι καραμέλας και ετοιμάζουμε το κέικ.

Ετοιμάζουμε το κέικ.

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά.

Ανακατεύουμε το μείγμα με μία σπάτουλα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε το μείγμα μας για πολύ ώρα.

Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ πάνω από τις βανίλιες και χτυπάμε λίγο τη φόρμα πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας.

Ψήνουμε για περίπου 50 με 60 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Αφού ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια από το κέικ δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί μπήγοντας στο εσωτερικό του μία οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

Στη συνέχεια τοποθετούμε επάνω από το κέικ την πιατέλα μας και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το σερβίρουμε σκέτο ή μαζί με παγωτό βανίλια.

Σημειώσεις:

Επιλέξτε ώριμες και σκουρόχρωμες βανίλιες για να πάρουν αυτό το όμορφο κόκκινο χρώμα.

Τα κέικ με φρούτα δεν διατηρούνται πολλές μέρες εκτός ψυγείου, ειδικά το καλοκαίρι. Μπορείτε λοιπόν αν σας περισσέψει να το διατηρήσετε για λίγο στο ψυγείο.

Αν δεν σας αρέσουν οι βανίλιες μπορείτε να επιλέξετε ένα άλλο φρούτο της επιλογής σας ή μπορείτε ακόμη και να παραλείψετε τα φρούτα. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχετε στη διάθεσή σας ένα όμορφο ελαφρύ κέικ το οποίο μπορείτε να σερβίρετε με παγωτό, γλυκό του κουταλιού, σαντιγί ή ακόμη και με μαρμελάδα της επιλογής σας.

 

Enjoy!

……………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *