Τούρτα Μωσαϊκό με Κερκυραϊκό Άρωμα

 

Στην εκπνοή του Καλοκαιριού είχα την επιθυμία για κάτι γλυκό και σοκολατένιο!

Τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, πάντα αυτήν την περίοδο νιώθω λιγάκι φορτισμένη συναισθηματικά.

Από τη μια η γλυκόπικρη γεύση που σου αφήνει το πέρας του Καλοκαιριού, κάτι σαν τη γεύση του Κουμ Κουάτ, γλυκιά και συγχρόνως πικρή, χωρίς να μπορείς να καταλάβεις πια από τις δυο γεύσεις υπερτερεί, και από την άλλη, η ανυπομονησία για ό,τι καινούργιο φέρνει μαζί μου το Φθινόπωρο, όπως η λαχτάρα και η επιθυμία που έχεις προκειμένου να απολαύσεις ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτας.

 

 

Γιατί πείτε μου, δεν νιώθετε και εσείς πως ο Σεπτέμβριος είναι κάτι σαν τον πρώτο μήνα της χρονιάς, ο οποίος έρχεται γεμάτος με νέα ξεκινήματα και νέες προκλήσεις;

Θέλησα λοιπόν για το κλείσιμο του Καλοκαιριού να σας ετοιμάσω ένα γλυκάκι συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω γεύσεις.

Ήθελα όμως ένα γλυκό αγαπημένο, ένα γλυκό που θα με γέμιζε, όχι μόνο εμένα αλλά και εσάς, όμορφες αναμνήσεις.

 

 

Έτσι λοιπόν, χωρίς δεύτερη σκέψη, σας ετοίμασα το αγαπημένο μου γλυκό και δεν είναι άλλο από το Μωσαϊκό.

Όχι κορμό, ούτε σαλάμι, όπως συνήθως λέγετε, αλλά Μωσαϊκό, έτσι όπως το έμαθα από μικρή και ηχεί όμορφα και γλυκά στα αυτιά μου.

 

 

Γιατί για μένα, εκτός βέβαια από τη γεύση, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα θετικά συναισθήματα που σου γεννιούνται όταν ετοιμάζεις ένα φαγητό ή γλυκό για τους αγαπημένους σου.

Σε όλες τις μεγάλες γιορτές στο ψυγείο υπήρχε πάντα ένα Μωσαϊκό, τώρα που το σκέφτομαι, τις περισσότερες φορές παραπάνω από ένα.

 

 

Θυμάμαι πάντα τη μητέρα μου, κάθε φορά που είχαμε μια γιορτή ή ένα τραπέζι στο σπίτι, να βγάζει από το ντουλάπι ένα μεγάλο μπολ και να το γεμίζει με μπισκότα.

Αυτή ήταν η αγαπημένη μου στιγμή, αρχικά σπάγαμε μαζί τα μπισκότα και στη συνέχεια καθόμουν υπομονετικά δίπλα της και την παρακολουθούσα με ανυπομονησία να ετοιμάζει τη σοκολάτα, έτοιμη να «ορμήσω» σε αυτήν με το μπισκότο στο χέρι.

 

 

Την συνταγή της δεν την είχε γραμμένη πουθενά, πάντα με το μάτι και δοκιμάζοντας το, μου έλεγε, το φτιάχνω. Στη συνταγή της όμως είχε μια αρχή, δεν χρησιμοποιούσε ποτέ αυγά, κάτι που ακολουθώ και εγώ πιστά έως τώρα.

Το Μωσαϊκό που σας ετοίμασα σήμερα είναι λιγάκι διαφορετικό, τόσο σε παρουσίαση, όσο και σε γεύση.

 

 

Έχει μεταμορφωθεί σε τούρτα, καλύφθηκε από ένα πλούσιο σοκολατένιο γλάσο και εμπλουτίστηκε με άρωμα και γεύση από το νησί μου την Κέρκυρα.

Και τι εννοώ… Το άρωμα μαζί με τη γλυκιά γεύση του λικέρ Κουμ Κουατ,  τη γλυκόπικρη γεύση του φρουί γλασέ Κουμ Κουάτ και τις τραγανές Κερκυραϊκές Μάντολες (πρόκειται για καραμελωμένα αμύγδαλα) έδεσαν εξαιρετικά με την πλούσια σοκολάτα και τα μπισκότα, δίνοντας μια ιδιαίτερη γεύση στο γλυκό, το οποίο λάτρεψαν όλοι όσοι το δοκίμασαν. Ακόμη και αυτοί, στους οποίους δεν αρέσει καθόλου το Κουμ Κουάτ.

 

 

Τώρα αν είναι δύσκολο σε κάποιους από εσάς να βρείτε Γλυκό Κουμ Κουατ και Κερκυραϊκές μάντολες σας έχω τη λύση. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κουμ κουατ με όποιο άλλο γλασαρισμένο φρούτο προτιμάτε, ακόμη και με γλυκό του κουταλιού.

 

 

Θα σας πρότεινα, γλυκό ποστοκάλι, περγαμόντο, μανταρίνι, κεράσι ή ακόμη και βύσσινο. Θα προσέξετε όμως να στραγγίξετε καλά από το σιρόπι του το γλυκό που θα χρησιμοποιήσετε.

Τις Κερκυραϊκές Μάντολες μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με καραμελωμένα αμύγδαλα ή φουντούκια.

 

 

Τώρα όσο αφορά το γλυκό μας, η ποσότητα του γλάσου που σας δίνω είναι αρκετή για να καλύψει όλη την τούρτα σας, αν όμως δεν θέλετε να την καλύψετε όλη, παρά μόνο την επιφάνεια της, μπορείτε να φτιάξετε τη μισή δόση.

Και βέβαια, εννοείται πως  μπορείτε να δώσετε στο Μωσαϊκό σας και τη μορφή κορμού, τυλίγοντας το σε χαρτί αντικολλητικό και πιέζοντας το, μέχρι να του δώσετε το αντίστοιχο σχήμα. Το αφήνω στην επιλογή σας.

 

 

Στη συνταγή μας τώρα..

Για ένα ταψάκι (βαθύ) 18 εκ. θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για το Μωσαϊκό

  • 550γρ μπισκότα τύπου πτι μπερ
  • 240γρ βούτυρο αγελαδινό
  • 240γρ ζάχαρη
  • 80γρ κακάο κοσκινισμένο
  • 160γρ γάλα
  • 1 σφηνοπότηρο λικέρ Κουμ Κουάτ
  • 100γρ Κουμ Κουάτ – Φρουί Γλασέ, συν επιπλέον για τη διακόσμηση
  • 70γρ Κερκυραϊκές Μάντολες, συν επιπλέον για τη διακόσμηση

ΥΛΙΚΑ για το Σοκολατένιο Γλάσο (για να καλύψετε όλη την τούρτα περιμετρικά)

  • 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα τουλάχιστον 52% περιεκτικότητας σε κακάο
  • 220γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 γεμάτο κουτάλι του γλυκού μέλι
  • 1 κουτάλι του γλυκού λικέρ Κουμ Κουάτ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για το Μωσαϊκό

Καλύπτουμε το εσωτερικό από ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σπάμε σε ένα μεγάλο μπόλ τα μπισκότα σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά, και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια κόβουμε το φρουί γλασέ – Κουκ Κουατ σε μικρότερα κομμάτια και αφαιρούμε τους σπόρους, αν υπάρχουν.

Ρίχνουμε σε ένα multi τις μάντολες και τις σπάμε σε μικρότερα κομμάτια, προσέχοντας να μην τις αλέσουμε εντελώς και τις αφήνουμε στην άκρη μαζί με το κουμ κουατ.

Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρώς και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Αφού λιώσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί ελαφρώς.

Στη συνέχεια κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα και το κακάο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Τέλος, ρίχνουμε και το λικέρ ανακατεύοντας συνεχώς.

Αφήνουμε το σοκολατένιο μείγμα μας στην άκρη μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία του, και στη συνέχεια το αδειάζουμε πάνω από τα μπισκότα.

Με το χέρι μας ανακατεύουμε τα μπισκότα με το σοκολατένιο μείγμα πιέζοντάς τα ελαφρώς μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά με τη σοκολάτα. Προσθέτουμε και το φρουί γλασέ – Κουμ Κουάτ μαζί με τις μάντολες και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και με το χέρι μας το πιέζουμε καλά μέχρι να το στρώσουμε ομοιόμορφα.

Βάζουμε την τούρτα – Μωσαϊκό στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το γλάσο.

Σε ένα βαθύ μπολ σπάμε σε κομμάτια τη σοκολάτα και προσθέτουμε σε αυτήν το μέλι, αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίζει λίγο να φουσκώνει.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στη σοκολάτα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο γλάσο. Τέλος προσθέτουμε και το λικέρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει και να σταθεί.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Βγάζουμε το Μωσαϊκό από το ψυγείο και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και καλύπτουμε το γλυκό με το γλάσο σοκολάτας.

Γαρνίρουμε με Κουμ Κουατ και Μάντολες.

Η τούρτα Μωσαϊκό διατηρείται στο ψυγείο, δεν σκληραίνει όμως πολύ, οπότε, πριν τη κόψετε και τη σερβίρετε, την αφήνεται εκτός ψυγείου για πολύ λίγο.

Καλή σας Απόλαυση!

Και μη ξεχνάτε πως το μυστικό υλικό στη κάθε συνταγή είναι πάντα  η Αγάπη!!

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *