Ντοματόσουπα με κρουτόν από χαλούμι

 

Φθινόπωρο και σουπίτσες πάνε μαζί! Τι πιο ωραίο από το να απολαμβάνεις ένα πιάτο αχνιστή σουπίτσα τα κρύα βράδια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Τις σούπες τις αγαπώ πολύ. Με απλά υλικά μπορείς να έχεις στη στιγμή όμορφο ζεστό και μαμαδίστικο φαγάκι που θα σε γεμίσει ζεστασιά και θαλπωρή.

 

 

Οι επιλογές που έχεις είναι ανεξάντλητες!

Σούπες μπορείς να φτιάξεις με κάθε λογής  λαχανικά, να προσθέσεις κρέας, ψάρι, ρύζι ακόμη και κάποιο ζυμαρικό της επιλογής σου. Μόλις θυμήθηκα την υπέροχη κοτόσουπα με τορτελίνι που σας είχα παρουσιάσει πέρυσι, θα την βρείτε εδώ  και επίσης, ανυπομονώ να ετοιμάσω την πρώτη σούπα αυγολέμονο για φέτος!

 

 

Τις σούπες μπορείς να τις σερβίρεις ως έχει ή να την πολτοποιήσεις με ένα ραβδομπλέντερ και να τις μεταμορφώσεις σε βελουτέ, στη δεύτερη όμως περίπτωση, καλό είναι να προσέξετε τη σύσταση τους, γιατί η σούπες βελουτέ δε θα πρέπει να έχουν πολλά υγρά. Όπως και να έχει όμως, οι σουπίτσες είναι νόστιμες, θρεπτικές και βοηθάνε και στα κρυολογήματα 😉

 

 

Θα εγκαινιάσω λοιπόν την « εποχή της σούπας»  🙂 με μια ντοματόσουπα.

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τι ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες που υπάρχουν ακόμη στην αγορά και φτιάξτε αυτήν τη νόστιμη σούπα λαχανικών. Έξτρα πινελιά νοστιμιάς τα κρουτόν από χαλούμι, που δένουν εξαιρετικά με τη συγκεκριμένη σούπα.

 

 

Τώρα, αν πάλι δεν βρεις ζουμερές φρέσκες ντομάτες ή θέλεις να φτιάξεις τη σουπίτσα αυτή το χειμώνα να προτιμήσετε τις συσκευασμένες ντομάτες κονκασέ. Θα λειτουργήσουν και αυτές εξίσου καλά.

 

 

Ας περάσουμε στη συνταγή μας.

Για την ντοματόσουπα με κρουτόν από χαλούμι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες ντομάτες, περίπου 450γρ
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • Λίγο σέλερι
  • Ζωμός λαχανικών
  • 4 ποτήρια του νερού νερό
  • ½ κουτ γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. του γλυκού θυμάρι
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα, περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού
  • Πιπέρι και αλάτι κατά βούληση

Για το σερβίρισμα

  • 125 γρ περίπου χαλούμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε το ζωμό λαχανικών στο νερό σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Συνεχίζουμε με τα καρότα, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε επίσης σε κομμάτια.

Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στα 4.

Ομοίως πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια και το σέλερι.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ζεσταθεί ελαφρώς σε μεσαία φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρώς, μέχρι να γυαλίσει, προσοχή να μην καεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα και το σέλερι και τα σοτάρουμε και αυτά ελαφρώς μαζί με το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών, τα μυρωδικά, λίγο πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα.

Όταν η σούπα πάρει βράση προσθέτουμε και τις ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη.

Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.

Δοκιμάζουμε τη σούπα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Αν ο ζωμός λαχανικών είναι αλατισμένος θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσετε.

Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.

Μπορούμε να  παραλείψουμε το στάδιο αυτό και να σερβίρουμε την ντοματόσουπα ως έχει ή ακόμη και να προσθέσουμε κάποιο ζυμαρικό της επιλογής μας, όπως ρυζάκι ή σουσαμάκι.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα κρουτόν από χαλούμι.

Κόβω το χαλούμι σε φέτες.

Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί καλά, τοποθετώ επάνω τις φέτες από το χαλούμι.

Τις αφήνω μέχρι να ψηθούν καλά από την μία πλευρά και προσεκτικά τις γυρίζω και από την άλλη.

Αφού ψηθούν τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Σερβίρουμε την ντοματόσουπα ζεστή με τα κρουτόν από χαλούμι, λίγη ρίγανη, λίγο θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά).

 

Enjoy!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *