Ντοματόσουπα με κρουτόν από μαλακό τυρί

 

Καθώς σιγά σιγά ο καιρός παγώνει, τι πιο ωραίο από το να απολαμβάνεις ένα πιάτο αχνιστή σουπίτσα τα κρύα βράδια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Τις σούπες τις αγαπώ πολύ. Με απλά υλικά μπορείς να έχεις στη στιγμή όμορφο ζεστό και μαμαδίστικο φαγάκι που θα σε γεμίσει ζεστασιά και θαλπωρή.

 

 

Οι επιλογές που έχεις είναι ανεξάντλητες!

Σούπες μπορείς να φτιάξεις με κάθε λογής  λαχανικά, να προσθέσεις κρέας, ψάρι, ρύζι ακόμη και κάποιο ζυμαρικό της επιλογής σου. Μόλις θυμήθηκα την υπέροχη κοτόσουπα με τορτελίνι που σας είχα παρουσιάσει παλαιότερα στο blog, θα την βρείτε εδώ  και επίσης, ανυπομονώ να ετοιμάσω την πρώτη σούπα αυγολέμονο για φέτος!

Τις σούπες μπορείς να τις σερβίρεις ως έχει ή να την πολτοποιήσεις με ένα ραβδομπλέντερ και να τις μεταμορφώσεις σε βελουτέ, στη δεύτερη όμως περίπτωση, καλό είναι να προσέξετε τη σύσταση τους, γιατί οι σούπες βελουτέ δε θα πρέπει να έχουν πολλά υγρά. Όπως και να έχει όμως, οι σουπίτσες είναι νόστιμες, θρεπτικές και βοηθάνε και στα κρυολογήματα 😉

 

 

Θα εγκαινιάσω λοιπόν την «εποχή της σούπας»  🙂 με μια ντοματόσουπα.

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τι ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες που υπάρχουν ακόμη στην αγορά και φτιάξτε αυτήν τη νόστιμη σούπα λαχανικών. Έξτρα πινελιά νοστιμιάς τα κρουτόν από μαλακό τυρί, που δένουν εξαιρετικά με τη συγκεκριμένη σούπα. Και τι εννοώ όταν λέω κρουτόν τυριού; Θα επιλέξετε ένα μαλακό τυρί της επιλογής σας, όπως χαλούμι, μαστέλο αγελαδινό ή ταλαγάνι και θα το ψήσετε σε δυνατή φωτιά στη σχάρα.

Σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα τυράκι ναι μεν μαλακό, αλλά που να είναι ιδανικό για ψήσιμο σε σχάρα ή σε σχαροτήγανο και να μη διαλύεται. Γι’αυτό λοιπόν σας προτείνω τα παραπάνω τυράκια, άσε που είναι και τα τρία πεντανόστιμα, όταν ψηθούν.

 

 

Τώρα, αν πάλι δε βρίσκετε ζουμερές φρέσκες ντομάτες ή θέλετε να φτιάξετε τη σουπίτσα αυτή το χειμώνα, να προτιμήσετε τις συσκευασμένες ντομάτες κονκασέ. Θα λειτουργήσουν και αυτές εξίσου καλά.

Ας περάσουμε στη συνταγή μας.

 

 

Για την ντοματόσουπα με κρουτόν από μαλακό τυρί θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες ντομάτες, περίπου 450γρ
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • Λίγο σέλερι
  • Ζωμός λαχανικών
  • 4 ποτήρια του νερού – νερό
  • ½ κουτ γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. του γλυκού θυμάρι
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα, περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού
  • Πιπέρι και αλάτι κατά βούληση

Για το σερβίρισμα

  • 125 γρ περίπου μαλακό τυρί, όπως χαλούμι, μαστέλο ή ταλαγάνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε το ζωμό λαχανικών στο νερό, σε χαμηλή φωτιά, και αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Συνεχίζουμε με τα καρότα, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε επίσης σε φέτες.

Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στα 4.

Ομοίως πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια και το σέλερι.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί ελαφρώς σε μεσαία φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρώς, μέχρι να γυαλίσει, προσοχή να μην καεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα και το σέλερι και τα σοτάρουμε και αυτά λιγάκι μαζί με το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών, τα μυρωδικά, λίγο πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα.

Όταν η σούπα πάρει βράση προσθέτουμε και τις ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη.

Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.

Δοκιμάζουμε τη σούπα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Αν ο ζωμός λαχανικών είναι αλατισμένος θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσετε.

Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.

Μπορούμε να  παραλείψουμε το στάδιο αυτό και να σερβίρουμε την ντοματόσουπα ως έχει ή ακόμη και να προσθέσουμε κάποιο ζυμαρικό της επιλογής μας, όπως ρυζάκι ή σουσαμάκι.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα κρουτόν από τυρί.

Κόβουμε το σε φέτες, αν χρειάζεται.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, σε δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί καλά, τοποθετούμε επάνω τις φέτες από το τυρί.

Τις αφήνουμε μέχρι να ψηθούν καλά από την μία πλευρά και προσεκτικά τις γυρίζουμε και από την άλλη.

Αφού ψηθούν τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Σερβίρουμε την ντοματόσουπα ζεστή με τα κρουτόν τυριού, φρέσκο ψωμάκι και ψητά ντοματάκια( προαιρετικά). Την συνταγή για τα ψητά ντοματάκια μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Enjoy!

…………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *