Καλοκαιρινή Τάρτα με κεράσια

Πάντα μου άρεσε να στολίζω τα γλυκά που φτιάχνω, πόσο μάλλον όταν σε προδιαθέτουν τα ίδια τα υλικά να το κάνεις.

Με αφορμή τη τέχνη της ζαχαροτεχνίας, έχω γεμίσει τα συρτάρια μου με κουπατ διαφόρων σχεδίων και μεγεθών. Όταν λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω αυτήν την ομολογουμένως κατακόκκινη καλοκαιρινή τάρτα, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα κουπατ μου για να τη στολίσω. Η ζύμη ήταν αρκετά εύπλαστη και αυτό με βοήθησε πολύ.

Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε και εσείς, αν έχετε κουπατ, να φτιάξετε διάφορα σχεδιάκια και να στολίσετε με αυτά την τάρτα σας, διαφορετικά φτιάξτε κορδονάκια και σκεπάστε με αυτά την επιφάνεια της.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αγελαδινό και παγωμένο, καθώς παγωμένο (από το ψυγείο) θα πρέπει να είναι και το νερό. Μόνο τότε θα έχετε μια ωραία και εύπλαστη ζύμη.

 

 

Το κεράσι, αυτό το πολύτιμο φρουτάκι,  διαθέτει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Τα κεράσια είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιφλεγμονώδη φρούτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση….Α!  Και ξέχασα, βοηθούν και στην απώλεια βάρους… 😉 (σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει).

Νομίζω σου έδωσα αρκετούς λόγους για να γεμίσεις τη φρουτιέρα σου αυτήν την εποχή με αυτόν τον κατακόκκινο θησαυρό!

Ας περάσουμε τώρα στην τάρτα μας, στα υλικά και στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να τη φτιάξουμε.

Για την Καλοκαιρινή Τάρτα με κεράσια θα χρειαστούμε:

 

 

Υλικά για τη ζύμη, για μια ταρτιέρα 23 εκατ. περίπου

  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 220 γρ βούτυρο κρύο
  • 60ml παγωμένο νερό

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρύο βούτυρο σε κομμάτια και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας το μείγμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει ψιχουλιαστή (την διαδικασία αυτή μπορείτε να την κάνετε και στο multi στον πολυκόφτη). Τέλος προσθέτουμε το νερό σιγά- σιγά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Το καλοκαιράκι είναι γεμάτο από υπέροχα φρούτα γιαυτό και εγώ επέλεξα να γεμίσω την τάρτα μου με κεράσια που έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή.

Τα υλικά για τη γέμιση:

  • 300 γρ κεράσια χωρίς κουκούτσια
  • 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη (αν τα κεράσια μας δεν είναι πολύ γλυκά προσθέτουμε και λίγη ακόμη)
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

1 Αυγό, γάλα και ζάχαρη για την επιφάνεια (προαιρετικά)

Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτά.

Παίρνουμε την ταρτιέρα μας και για ευκολία την καλύπτουμε με χαρτί αντικολλητικό.

Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασία  και την ανοίγουμε με τον πλάστη δίνοντας της ένα στρογγυλό σχήμα, λίγο μεγαλύτερο από την διάμετρο της ταρτιέρας, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά της φόρμας μας.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα κεράσια.

Με την υπόλοιπη ζύμη που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε ότι σχέδιο θέλουμε και στολίζουμε την τάρτα μας από πάνω.

Αφού τη στολίσουμε, αν θέλουμε, σε ένα μπολ ανακατεύουμε ένα αυγό μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας με ένα πινελάκι. Στη συνέχεια τη πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, έτσι η επιφάνεια της θα αποκτήσει ένα όμορφο καραμελένιο χρώμα.

Έτοιμη για το φούρνο!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

 

Tip *** αν δεν έχετε τόσα κεράσια στο σπίτι μπορείτε να βάλετε λιγότερα και να προσθέσετε 300 γρ μαρμελάδα κεράσι ή βύσσινο, την οποία θα ζεστάνετε  μαζί με 150 γρ βούτυρο σε χαμηλή φωτιά έως ότου λιώσει. Αφήνουμε τη μαρμελάδα στην άκρη να κρυώσει και στη συνέχεια την ανακατεύουμε με τα κεράσια και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Αφού ψηθεί η τάρτα μας την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε, σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό βανίλια!

And remember…Words are like ingredients..it only takes a few simple ones to sweeten Someone’s day!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *