Στριφογυριστά μπισκότα βανίλιας με σοκολάτα

 

Πείτε μου ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα μικρό μπισκοτάκι, όταν μάλιστα αυτό συνοδεύει τον καφέ ή το τσάι του!

Γιατί είμαι σίγουρη ότι ανήκεις και εσύ σε αυτούς που όταν σου σερβίρουν το καφέ σου ή το τσάι σου κοιτάζεις με μια κλεφτή ματιά το μπισκοτάκι δίπλα από το φλιτζάνι.

Αυτή η μικρή μπουκίτσα ζύμης με τους διάφορους συνδυασμούς γεύσεων, που άλλοτε είναι τραγανή και άλλοτε μαλακή, πάντα μας ξαφνιάζει ευχάριστα και αποτελεί την πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή τη στιγμή που αναζητάς κάτι νόστιμο για να συνοδεύσεις το απογευματινό σου καφεδάκι και συνάμα να καλύψεις και τη λιγουρίτσα σου για γλυκό.

 

 

Αρκεί να αρκεστείς σε 1 ή άντε το πολύ σε 2 μπισκοτάκια και όχι να πάρεις το κουτάκι μπροστά σου 😉

Τα σπιτικά ειδικά μπισκοτάκια, που φτιάχνουμε μόνοι μας, αποτελούν τέλεια επιλογή τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους γιατί χρησιμοποιούμε φρέσκα υλικά χωρίς συντηρητικά και χρωστικές.

Μπορείτε να φτιάξετε και διπλάσια ποσότητα ζύμης και να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη έτσι ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή φρέσκα μπισκότα. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία αυτή στην κατηγορία Faqs.

 

 

Σήμερα λοιπόν έχω επιλέξει να σας παρουσιάσω ένα μπισκότο δυο γεύσεων, βανίλιας και σοκολάτας. Οι δυο αυτές γεύσεις μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Τα υλικά που απαιτούνται για τα μπισκοτάκια αυτά είναι πολύ απλά, αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε είναι η διαδικασία που απαιτείται για να ενώσετε τις δυο ζύμες μαζί, αυτή της βανίλιας με αυτή της σοκολάτας, έτσι ώστε να φτιάξετε αυτό το εντυπωσιακό στριφογυριστό σχέδιο.

 

 

Το μυστικό βρίσκετε στο σχήμα που θα δώσετε στη φρέσκια ζύμη σας πριν τη βάλετε στο ψυγείο να παγώσει.

Θα πρέπει να φτιάξετε ένα ορθογώνιο σχήμα και να το τυλίξετε με μεμβράνη, αν δεν το κάνετε και απλά τυλίξετε σε σχήμα μπάλας τη ζύμη σας θα είναι δύσκολο μετά να την απλώσετε.

Γι’ αυτό λοιπόν προσοχή σε αυτό το βήμα. Στη συνέχεια η υπόλοιπη διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Σημειώστε λοιπόν τα υλικά και ξεκινάμε:

 

 

Για τα Στριφογυριστά Μπισκότα βουτύρου με σοκολάτα θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για περίπου 25-30 μπισκότα

Για τη ζύμη βανίλιας:

  • 114γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 160 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • Μια πρέζα αλάτι

Για τη ζύμη σοκολάτας:

  • 114 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κρόκος αυγού
  • 125 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 30 γρ κακάο κοσκινισμένο
  • Μια πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη βανίλιας:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε μαζί το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν μια αφράτη και κρεμώδες  υφή.

Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού με τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενωθούν τα υλικά μας.

Ρίχνουμε και το αλεύρι με το αλάτι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας. Η ζύμη μας θα είναι ψιχουλιαστή  αλλά ζυμώνοντας την λίγο με τα χέρια θα ομογενοποιηθεί.

Την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη τροφίμων σχηματίζοντας ένα σχήμα ορθογώνιο (με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να την ανοίξετε πιο εύκολα μετά).

Την βάζετε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Για τη ζύμη σοκολάτας:

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, με το κακάο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε μαζί το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν μια αφράτη και κρεμώδες  υφή.

Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενωθούν τα υλικά μας.

Ρίχνουμε το αλεύρι με το κακάο και το αλάτι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη με το χέρι για να ομογενοποιηθεί . Την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη τροφίμων σχηματίζοντας ένα σχήμα ορθογώνιο με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε και αυτή της βανίλιας.

Την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Στη συνέχεια αφού έχουν παγώσει οι ζύμες μας, σε μια επιφάνεια εργασίας ή σε αντικολλητικό χαρτί ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Παίρνουμε τη ζύμη της βανίλιας, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Με έναν πλάστη ανοίγουμε όσο χρειάζεται τη ζύμη μας έτσι ώστε να έχουμε ένα ορθογώνιο  σχήμα 23 χ 30εκ. περίπου, αν σας κολλάει η ζύμη προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη ή αν έχει παγώσει πολύ μπορείτε να την αφήσετε λίγο εκτός ψυγείου (θα ανοίξετε τη ζύμη σας πιο εύκολα αν της έχετε δώσει ένα ορθογώνιο σχήμα πριν την βάλετε στο ψυγείο).

Με τον ίδιο τρόπο ανοίγετε και τη ζύμη σοκολάτας.

Καλό θα ήταν τη ζύμη σοκολάτας να την ανοίξετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με τη βοήθεια του οποίο στη συνέχεια θα τη αναποδογυρίσετε επάνω ακριβώς από τη ζύμη της βανίλιας.

Αφού έχουμε τη μία ζύμη πάνω στην άλλη θα φτιάξουμε ένα ρολό τυλίγοντας προσεκτικά τις ζύμες ξεκινώντας από την μεγαλύτερη πλευρά. Τυλίγουμε το ρολό σε αντικολλητικό χαρτί  και με τη βοήθεια του χαρτιού διορθώνουμε τυχών ατέλειες φτιάχνοντας το ρολό μας ομοιόμορφο.

Μεταφέρουμε το ρολό τυλιγμένο με το αντικολλητικό χαρτί στο ψυγείο και παγώνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφού περάσει η 1 ώρα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε 2 λαμαρίνες του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βγάζουμε τη ζύμη – ρολό από το ψυγείο και ανοίγουμε το χαρτί προσεκτικά.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε μπισκοτάκια πάχους 6 χιλιοστών περίπου και τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες με απόσταση το ένα από το άλλο.

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Όταν αρχίσουν οι άκρες τους να παίρνουν ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε επάνω στο ταψί να κρυώσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο κουτί για 7 μέρες.

 

 

 

Καλή σας απόλαυση!

And remember…Words are like ingredients..it only takes a few ones to Sweeten Someones day!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Πηγή συνταγής 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *