Μαρμελάδα με κολοκύθα & μήλο χωρίς ζάχαρη

 

Κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα και λαχανικά για να φτιάξεις όμορφες μαρμελάδες. Ξέρω πως το Καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή που φτιάχνουν οι περισσότεροι με το κιλό μαρμελάδες από ολόφρεσκα φρούτα προσθέτοντας τους όμως υπερβολική ποσότητα ζάχαρης για να μπορέσουν να συντηρηθούν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

 

 

Εγώ κυρίως προτιμώ να φτιάχνω μαρμελάδες σε μικρότερες ποσότητες από φρούτα αλλά και λαχανικά εποχής χωρίς να τους προσθέτω επεξεργασμένη ζάχαρη. Τις βάζω στο ψυγείο πάντα σε αποστειρωμένα βάζα και τις απολαμβάνουμε φρέσκες.

Και ποια φρούτα και λαχανικά είναι στα καλύτερα τους αυτήν την εποχή; Μα βέβαια οι κολοκύθες και τα μήλα!

 

 

Τις προάλλες λοιπόν που έφτιαξα την κολοκυθόσουπα, μου περίσσεψε αρκετή κολοκύθα. Αφού λοιπόν την καθάρισα και την έκοψα σε μικρά κομμάτια, την αποθήκευσα σε μερίδες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση και ενώ σκεφτόμουν να φτιάξω κάποιο κέικ αποφάσισα να φτιάξω μια μαρμελάδα.

Δεν έχω ξαναφτιάξει μαρμελάδα από κολοκύθα και η ιδέα αυτή μου φάνηκε άκρως δελεαστική.

 

 

Δε χρειάζεται να αναφέρω ξανά τα οφέλη της κολοκύθας, η οποία έχει τεράστια διατροφική αξία καθώς περιέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά μέταλλα και βιταμίνες. Δεν ήθελα λοιπόν να μειώσω την θρεπτική της αξία προσθέτοντάς της ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τη φτιάξω χωρίς ζάχαρη και για να τις προσθέσω επιπλέον γλύκα πρόσθεσα στη μαρμελάδα μου χουρμάδες.

Και παρόλο που η κολοκύθα περιέχει πηκτίνη τη συνδύασα με μήλο τόσο για να δέσει καλύτερα αλλά και γιατί γευστικά θεώρησα ότι θα ταιριάζουν και δεν έκανα λάθος. Η κολοκύθα αγαπά τα μπαχαρικά όπως και το μήλο γι’αυτό το λόγο δεν υπήρχε περίπτωση να μην προσθέσω στην μαρμελάδα μου κανέλα.

 

 

Μπορείτε να προσθέσετε είτε ξύλο κανέλας ή σκόνη κανέλας. Αν με ρωτάτε τι από τα δύο προτιμώ, εκ των υστέρων θα σας πω ότι η σκόνη κανέλας θα ταίριαζε περισσότερο, καθώς θα έδινε πιο έντονη γεύση στην μαρμελάδα. Και θα μου πείτε τώρα γιατί δεν έβαλα σκόνη κανέλας και έβαλα ξύλο. Το ομολογώ, το έκανα καθαρά για αισθητικούς λόγους. Γιατί αν έβαζα σκόνη κανέλας ή άλλα μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο η μαρμελάδα μου δεν θα είχε αυτό το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα και ίσως να μην φαινόνταν τόσο όμορφη στις φωτογραφίες.

Έτσι λοιπόν για αισθητικούς καθαρά λόγους επέλεξα να μην προσθέσω επιπλέον μπαχαρικά. Αντ’ αυτού πασπαλίζω με λίγη κανελίτσα τη μαρμελάδα μου κάθε φορά που τη σερβίρω. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο της πάει.

Βέβαια ξεγελάστηκα και με την ποσότητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό να φτιάξω τόσο μεγάλη ποσότητα. Την έβαλα όμως σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο και επειδή η μαρμελάδα μου έχει την υφή του πουρέ θα δοκιμάσω να την προσθέσω και σε άλλες γλυκές παρασκευές.

Τώρα αν θεωρείτε την ποσότητα μεγάλη μπορείτε πολύ απλά να χρησιμοποιήσετε τα μισά υλικά και θα έχετε περίπου 1 με 2 βάζα μαρμελάδα, ανάλογα πάντα με το μέγεθος των βάζων σας.

Είναι μια μαρμελάδα ιδανική για όλους, μεγάλους και μικρούς. Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη στο ψωμάκι σας, με γιαούρτι, σε smoothie, με pancakes, βάφλες, κρέπες και και θα τολμήσω να δοκιμάσω να φτιάξω ακόμη και pumpkin latte.

Βέβαια να σας πω πω δεν είναι ιδιαίτερα γλυκιά όπως οι μαρμελάδες που είναι φουλ στη ζάχαρη αλλά μπορείς κάλλιστα αν θέλεις να προσθέσεις στο σερβίρισμα λίγο μέλι ή σιρόπι αυγαύης ή σφενδάμου για τη vegan εκδοχή της. Να μην ξεχάσω να σας πω πως η μαρμελάδα κολοκύθα αγαπά πολύ και τους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

 

 

Πάμε λοιπόν να τη φτιάξουμε.

Για την μαρμελάδα με κολοκύθα και μήλο χωρίς ζάχαρη θα χρειαστούμε:

Υλικά

  • 750γρ κολοκύθα ψίχα (καθαρισμένη)
  • 250γρ μήλα καθαρισμένα (ζυγισμένα αφού καθαριστούν)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας ή 1 κ.γ. κανέλα σκόνη ή παραπάνω αν θέλετε πιο έντονη την μυρωδιά και τη γεύση της
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή ένα φακελάκι βανίλια
  • 140γρ βασιλικούς χουρμάδες (καθαρό βάρος, χωρίς τα κουκούτσια)
  • Νερό, όχι πολύ, ίσα – ίσα να σκεπάσει τα υλικά.

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τους χουρμάδες μέχρι να γίνουν πάστα. Αν δεν είναι πολύ μαλακοί τους μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 10 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους πολτοποιούμε.

Αφού καθαρίσουμε τόσο την κολοκύθα όσο και τα μήλα, τα κόβουμε σε κύβους.

Ρίχνουμε την κολοκύθα και τα μήλα σε μια φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το λεμόνι, την κανέλα και τη βανίλια.

Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται απλά για να σκεπαστούν λίγο τα υλικά, όχι παραπάνω.

Βράζουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα και τα μήλα.

Προσθέτουμε και την πάστα από τους χουρμάδες και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Κατεβάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και πολύ προσεκτικά την πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ (η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει τμηματικά και σε ένα multi)

Αν η μαρμελάδα μας έχει υγρά, την ξαναβάζουμε για λίγο ακόμη στη φωτιά μέχρι να πήξει.

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη αδειάζουμε προσεκτικά σε αποστειρωμένα βάζα (εδώ θα βρεις τη διαδικασία αποστείρωσης των βάζων). Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει. Στη συνέχεια την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Διατηρείται σε καλά κλεισμένα αποστειρωμένα βάζα για τουλάχιστον 10 μέρες στο ψυγείο (και παραπάνω μπορώ να σου πω). Αφού ανοιχτεί διατηρείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον επτά μέρες.

Σημείωση

Η ποσότητα των υλικών γεμίζει τρία σχετικά μεγάλα βάζα. Αν θέλετε μπορείτε να μειώσετε τα υλικά της συνταγής διαιρώντας τα στα δυο.

Καλή απόλαυση!

…………………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram  γράφοντας @letstreatourselves.gr   Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *