Lumaconi γεμιστά με μανιτάρια και σάλτσα ντομάτας

 

Τα λατρεύω τα ζυμαρικά, οπότε καταλαβαίνετε τη χαρά μου τις προάλλες που το μάτι μου έπεσε πάνω σε αυτά τα υπέροχα μεγάλα ιταλικά lumaconi.

Τα lumaconi είναι μεγάλα κοχύλια που μοιάζουν σαν καλαθάκια και είναι ιδανικά για να τα σερβίρεις al dente γεμιστά με ό,τι μπορείς να φανταστείς.

 

 

Η πιο συνηθισμένη γέμιση είναι με σπανάκι και ρικότα ή ανθότυρο μαζί με σάλτσα ντομάτας ψημένα στο φούρνο.

Μπορείτε επίσης να τα γεμίσετε με λαχανικά, κρέας, με αλλαντικά, τυριά ακόμη και με θαλασσινά. Εγώ λοιπόν σήμερα επέλεξα τη vegetarian αλλά και vegan εκδοχή τους, φτιάχνοντας μια γέμιση με μανιτάρια, καρότα και μυρωδικά.

 

 

Πρόσθεσα βέβαια στη γέμιση μου τυρί φέτα, το οποίο μπορείτε να παραλείψετε αν θέλετε το πιάτο σας να είναι vegan ή να το αντικαταστήσετε με κάποιο vegan τυρί.

Μπορεί να φαίνεται μεγάλη και πολύπλοκη η συνταγή αλλά πιστέψτε με είναι τόσο απλά τα υλικά και τόσο απλή η προετοιμασία, που δεν θα σας κουράσει καθόλου.

 

 

Μάλιστα, για να γλυτώσετε χρόνο μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα ντομάτας από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να την έχετε έτοιμη για μεγαλύτερη ευκολία.

Η σάλτσα ντομάτας που επιλέγω να φτιάχνω για αυτού του είδους τα φαγητά είναι αρκετά απλή, ελαφριά και πολύ νόστιμη. Την καλοκαιρινή περίοδο επιλέγω ώριμες ζουμερές ντομάτες, αυτήν την περίοδο όμως που δεν είναι η εποχή τους, επιλέγω συσκευασμένες που είναι εξίσου νόστιμες.

 

 

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για τη σημερινή μας συνταγή είναι απλά.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Βράζουμε τα ζυμαρικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλα ζυμαρικά που είναι ιδανικά για γέμισμα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση και τέλος γεμίζουμε τα ζυμαρικά και τα ψήνουμε για λίγο στο φούρνο.

Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.

 

 

Για τα γεμιστά lumaconi με μανιτάρια και σάλτσα ντομάτας θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους (4 με 5 μερίδες)

  • Περίπου 400γρ lumaconi ή μεγάλα κοχύλια

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 850γρ ώριμες ντομάτες (περίπου 4 ντομάτες) ή αποφλοιωμένες, συσκευασμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες με το χυμό τους
  • Λίγο ελαιόλαδο (λίγο λιγότερο από ένα σφηνοπότηρο)
  • 1 κουτ. του γλυκού τοματοπολτό απλής συμπύκνωσης (πελτές)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη ή ψιλοκομμένη
  • Λίγη ρίγανη αποξηραμένη
  • Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • Αποξηραμένος βασιλικός (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

  • 500γρ μανιτάρια champignon (λευκά μανιτάρια) ή ανάμεικτα με portobello
  • 1 ξερό κρεμμύδι μετρίου μεγέθους
  • 2 καρότα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 120ml κόκκινο κρασί
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 400γρ ντομάτα (αποφλοιωμένες, συσκευασμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες με το χυμό τους)
  • 300ml ζεστό νερό
  • Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
  • Τυρί φέτα (προαιρετικά) ή οποιοδήποτε τυρί της επιλογής σας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με τη σάλτσα ντομάτας

Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε ντομάτες αποφλοιωμένες σε κομμάτια και συσκευασμένες με τους χυμούς τους και όχι φρέσκες αυτήν την περίοδο που δεν είναι η εποχή τους. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες τις τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη σε ένα μεγάλο μπολ, αν χρησιμοποιήσουμε συσκευασμένες τις χρησιμοποιούμε ως έχει.

Αδειάζουμε τις ντομάτες σε ένα βαθύ τηγάνι – κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να δέσει. Θέλουμε η σάλτσα μας να μην στύψει εντελώς, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμη. Δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί να διορθώσουμε το αλάτι και το πιπέρι, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε με τη γέμιση και τα ζυμαρικά μας

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Προσοχή! Τα ζυμαρικά θα πρέπει να είναι al dente και όχι παραβρασμένα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα καρότα. Τα καρότα, αν θέλουμε, μπορούμε να τα τρίψουμε και στον τρίφτη.

Επίσης καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να τσιγαριστούν ελαφρώς τα καρότα και τέλος προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα μανιτάρια και να χάσουν τον όγκο τους. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι και τη γλυκιά πάπρικα.

Όταν χάσουν τον όγκος τους και τα υγρά τους τα μανιτάρια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7 με 8 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε την ντομάτα, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση και τη αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να μαλακώσουν τα καρότα. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μη μας κολλήσει.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.

Κατεβάζουμε τη γέμιση με τα μανιτάρια από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Εντωμεταξύ, έχουμε βράσει τα ζυμαρικά, al dente και τα έχουμε στραγγίξει. Είναι σημαντικό να μην έχουν βράσει πολύ τα μακαρόνια γιατί θα συνεχιστεί το μαγείρεμα τους μέσα στο φούρνο. Αν θέλουμε, τους ρίχνουν λίγο ελαιόλαδο για να την κολλήσουν μεταξύ τους.

Συναρμολόγηση

Προθαιρμένουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Παίρνουμε ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ και καλύπτουμε τη βάση του με τη μισή ή τα 2/3 από τη σάλτσα ντομάτας.

Θρυμματίζουμε, αν θέλουμε, τυρί φέτα και την προσθέτουμε στη γέμιση με τα μανιτάρια. Γεμίζουμε κάθε κοχύλι με τη γέμιση και το τοποθετούμε στο ταψί επάνω από τη σάλτσα, το ένα δίπλα στο άλλο.

Όταν τελειώσουμε με τα ζυμαρικά και τη γέμιση, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα που έχουμε κρατήσει και καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

Το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20 με 30 λεπτά. Αν θέλουμε προς το τέλος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσουν λίγο τα μακαρόνια από πάνω ή μπορούμε σε αυτό το σημείο, αν δεν έχουμε προσθέσει τυρί στη γέμιση, να ρίξουμε στην επιφάνεια λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Βγάζουμε τα γεμιστά lumaconi από το φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά.

Enjoy!

……………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *