«Stained Glass Cookies» Μπισκότα με «γυάλινο» παραθυράκι

 

Δεν σας κρύβω ότι με τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια ενθουσιάστηκα!

Τα ιδιαίτερα αυτά μπισκότα τα έφτιαξα πέρυσι και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με το αποτέλεσμα.

Ονομάζονται «Stained Glass Cookies» και πρόκειται για μπισκοτάκια με γεύση και άρωμα της επιλογής μας, τα οποία στο κέντρο έχουν ένα άνοιγμα που παραπέμπει σε «γυαλί» και τρώγονται εξολοκλήρου!

Μπορείτε να φτιάξετε την αγαπημένη σας συνταγή για μπισκότα βουτύρου και χρησιμοποιώντας την τεχνική που θα σας παρουσιάσω πιο κάτω να δημιουργήσετε μικρά κομψοτεχνήματα. Αποτελούν τέλειο δωράκι για τους αγαπημένους σας. Μπορείτε επίσης κάνοντας ένα μικρό άνοιγμα στην άκρη από τα μπισκότα σας, πριν το ψήσιμο, και αφού ψηθούν και κρυώσουν, να περάσετε μια κορδέλα και να τα κρεμάσετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.

 

 

Η δημιουργία του γυαλιού ως εφέ γίνετε με καραμέλες διαφόρων χρωμάτων της επιλογής σας.

Αρχικά λοιπόν θα χρειαστούμε  καραμέλες σκληρές σε διάφορα χρώματα. Προσοχή δεν θα πρέπει να είναι γεμιστές. Θα τις χωρίσουμε ανά χρώμα και θα τις σπάσουμε μέχρι να γίνουν όσο το δυνατόν μικρά κομματάκια. Μπορείτε να τις βάλετε σε σακούλες τροφίμων και με ένα αρκετά βαρύ αντικείμενο να τις χτυπήσετε εξωτερικά μέχρι να θρυμματιστούν.

Θα αφήσουμε τις σπασμένες καραμέλες μας στην άκρη και στη συνέχεια θα ετοιμάσουμε τα μπισκότα μας.

Για τα μπισκότα θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 125 γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 μέτριο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

*Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κανέλα και λίγο τζίντζερ ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ακόμη και λεμονιού, ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να έχουν τα μπισκότα μας.

  • Σκληρές καραμέλες διαφόρων χρωμάτων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα μας και τα μυρωδικά ( π.χ. κανέλα-τζίντζερ-ξύσμα πορτοκαλιού) που θα επιλέξουμε.

Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ ή με το χέρι, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.

Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Αφού περάσει το μισάωρο βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε σε 2 ταψάκια (λαμαρίνες) του φούρνου αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη μας, αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Χρησιμοποιούμε κουπατ της επιλογής μας και κόβουμε τα μπισκότα μας σε όποιο σχήμα θέλουμε. Καλό είναι τα κουπατ που θα χρησιμοποιήσετε να είναι στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα τα μπισκότα σας.

Τοποθετούμε τα μπισκότα στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους και με ένα δεύτερο κουπατ αρκετά μικρότερο φτιάχνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο από το κάθε μπισκότο αφαιρώντας προσεκτικά τη ζύμη.

Στη συνέχεια αφού έχουμε φτιάξει το άνοιγμα σε όλα τα μπισκότα που έχουμε τοποθετήσει στο ταψί μας παίρνουμε τις τριμμένες καραμέλες και γεμίζουμε προσεκτικά το άνοιγμα που φτιάξαμε σε κάθε μπισκότο. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

 

 

 

Αφού ετοιμάσουμε, κατά αυτό τον τρόπο, όλα τα μπισκότα, τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 10 -15 λεπτά ανάλογα από το μέγεθος τους. Αν είναι μεγάλα σε μέγεθος  ίσως χρειαστεί να αυξήσετε λίγο το χρόνο ψησίματος. Όταν πάρουν λίγο χρωματάκι στις ακρούλες τα βγάζουμε αμέσως.

Τα αφήνουμε οπωσδήποτε να κρυώσουν πάνω στο ταψί τους και μετά τα ξεκολλάμε προσεκτικά.

Tip : Αν θέλουμε να περάσουμε κορδελίτσα και να τα κρεμάσουμε στο δέντρο μας θα πρέπει πριν τα ψήσουμε να ανοίξουμε μια τρυπούλα με ένα μικρό καλαμάκι ή ένα άλλο μυτερό αντικείμενο στην κορυφή των μπισκότων.

 

 

Τα συγκεκριμένα μπισκότα αποτελούν τέλεια ιδέα για μπισκοτοδωράκια.

Οι αγαπημένοι σας θα ενθουσιαστούν!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *