Αλμυρά Muffins με κολοκυθάκι, τυρί & πιπεριά

 

Αυτή η εποχή του χρόνου είναι γεμάτη από φρούτα και λαχανικά. Με απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα δροσερές σαλάτες, ελαφριά κυρίως πιάτα αλλά και γρήγορα γλυκά.

Ένα λαχανικό που συναντάμε συχνά αυτήν την περίοδο τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές είναι το ταπεινό κολοκυθάκι.

Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο και ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων, ενώ η βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.

 

 

Έχουμε λοιπόν πολλούς λόγους να τα βάλουμε στο τραπέζι μας, ειδικά αυτήν την εποχή που είναι φρέσκα και σε αφθονία.

Παρόλα αυτά τα ευεργετικά οφέλη που έχει το λαχανικό αυτό για την υγεία μας, η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά δεν το είχα εντάξει στη διατροφή μου.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, δεν ήθελα καν να το δοκιμάσω! Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, ώσπου πριν κάποια χρόνια ένα συγκεκριμένο περιστατικό στη ζωή μου στάθηκε η αφορμή για να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά!

 

 

Από τότε περιμένω, πως και πως αυτήν την εποχή, τα πρώτα φρέσκα κολοκυθάκια από τον κήπο των γονιών μου.

Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω παντού, σε σαλάτες , βραστά, σε πίτες, σε τάρτες αλμυρές ακόμη και σε γλυκές παρασκευές. Θα μου πεις, πως άλλαξε η γνώμη μου για αυτά, έτσι ξαφνικά! Θα σας πω, εν συντομία, για να μη σας κουράζω.

Πριν αρκετά χρόνια έπρεπε να κάνω μια επέμβαση και έμεινα για μια βδομάδα περίπου στο νοσοκομείο. Μετά από κάποιες ημέρες, όπου δεν είχα φάει σχεδόν τίποτα, μόνο κρέμες και που και που καμιά σουπίτσα σκέτη, θυμάμαι ήταν Κυριακή, μου έφεραν το μεσημεριανό μου γεύμα.

Το παίρνει η μητέρα μου…« άντε μου λέει, σήμερα σου έφεραν ωραίο φαγητό!»

Καθώς πεινούσα, σηκώθηκα αμέσως να δω τι ήταν.

Μπιφτέκια με κολοκυθάκια βραστά!

Χάθηκε ο κόσμος να φέρουν καμιά πατατούλα, έστω λίγο ρυζάκι, μα κολοκύθια, είπα!

Παιδί μου, μου είπε η μαμά μου, για να στα φέρουν, θα πει ότι θα σου κάνουν καλό, πρέπει να τα φας.

Δεν το ξανασκέφτηκα, η πείνα μου ήταν τόση, που πήρα θέση και έφαγα για πρώτη φορά κολοκυθάκια, παρακαλώ, βραστά και ανάλατα, και μου φαινόταν εξαιρετικά. Όταν λοιπόν γύρισα σπίτι μου και δοκίμασα αυτά της μαμάς μου, τότε τα λάτρεψα.

Αυτή λοιπόν ήταν, εν συντομία, η ιστορία μου σχετικά με το γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να εντάξω στη διατροφή μου αυτό το υπέροχο λαχανικό.

 

 

Δεν θα σας κουράζω άλλο όμως με αυτά και θα περάσω κατευθείαν στη σημερινή συνταγή που είναι αλμυρά μάφινς ή μικρά πιτάκια, όπως θέλεις πες τα, με φέτα και κόκκινη πιπεριά.

Αυτή τη συνταγή τη φτιάχνω κάθε χρόνο. Είναι πολύ εύκολη, απλά πρέπει να προσέξετε λίγο τι είδους θήκες θα χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε τα μάφινς σας.

Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε θήκες σιλικόνης, αν έχετε, αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό ταψί για μάφινς και να φτιάξετε θήκες με αντικολλητικό χαρτί ψησίμαστος, όπως έκανα εγώ. Με αυτόν τον τρόπο τα κολοκυθοπιτάκια δεν θα σας κολλήσουν και θα μπορείτε να τα ξεφορμάρετε πολύ εύκολα ακόμη και ζεστά.

 

 

Προσοχή, μη χρησιμοποιήσετε τις χάρτινες θήκες του εμπορίου που χρησιμοποιούμε για τα κεκάκια, γιατί θα σας κολλήσουν και θα σας είναι δύσκολο να τις αφαιρέσετε. Σας το λέω εκ πείρας, κάθε χρόνο που φτιάχνω τη συγκεκριμένη συνταγή, την πατάω πάντα την πρώτη φορά. Μετά, αφού έχω πάρει το μάθημα μου, όταν τα ξαναφτιάχνω, χρησιμοποιώ ή τις θήκες από σιλικόνη ή αντικολλητικό χαρτί  και δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα.

Τέλος, επειδή η ζύμη είναι αρκετά σφιχτή, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα scoop παγωτού για να γεμίσετε τις θήκες σας.

 

 

Λοιπόν, στη συνταγή μας τώρα..

Για τα muffins – πιτάκια με κολοκυθάκια και φέτα θα χρειαστούμε:

Υλικά για περίπου 12 με 15 κολοκυθοπιτάκια

  • 3 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους τριμμένα στον τρίφτη (αν είναι μεγάλα χρησιμοποιείστε 2), τα στραγγίζουμε λιγάκι για να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
  • 1/2 ή και παραπάνω αν θέλετε κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 200 γρ φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια
  • 100γρ γραβιέρα σε μικρά κυβάκια
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν πάουντερ
  • 1 κουτάλι της σούπας ρίγανη (ή και παραπάνω αν θέλετε)
  • ½ κουτ.γλυκού αλάτι (αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι πολύ αλμυρό, προσθέστε λίγο αλάτι ακόμη)
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτάλι της σούπας μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χρησιμοποιούμε θήκες σιλικόνης ή καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τις θήκες από το ειδικό ταψί για μαφινς.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά και προσθέτουμε σε αυτά το τριμμένο κολοκύθι, την κόκκινη πιπεριά και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη φέτα και τη γραβιέρα και τέλος, προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι και το μαύρο σουσάμι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί.

Γεμίζουμε τις ειδικές θήκες για μαφινς κατά τα 2/3.

Ψήνουμε  για περίπου 30 – 35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος τους.

Θα είναι έτοιμα όταν ροδίσουν στην επιφάνεια τους. Μπορούμε να κάνουμε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα, τρυπώντας  στο κέντρο από 2 με 3 μάφινς, αν βγει καθαρή τότε τα μάφινς έχουν ψηθεί.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.  Τρώγονται ζεστά και διατηρούνται στο ψυγείο και τα ζεσταίνουμε πριν τα σερβίρουμε.

Μπορούν επίσης να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη, αφού τα έχουμε τυλίξει καλά πρώτα. Τα ξεπαγώνουμε και τα ζεσταίνουμε πριν τα σερβίρουμε.

Tip: Τα μάφινς αυτά είναι ιδανικά και για παιδικά πάρτυ ή για brunch. Μπορείτε να τα σερβίρετε μαζί με ένα ή δυο ντοματάκια.

 

Enjoy!

Αν σας αρέσει το κολοκυθάκι δοκιμάστε και τα Σοκολατένια Muffins με κολοκυθάκι, τα Σοκολατένια cookies με βρώμη και κολοκυθάκι και τα Γλυκά Muffins με Κολοκυθάκι και Καρότο.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

2 Reviews

  1. Άψογα! Είχαν φοβερή πέραση και έγιναν ανάρπαστα ακόμη κι από την αδερφή μου που δεν τρώει κολοκυθάκια…δεν το περίμενα! Αξίζει να το δοκιμάσετε !

    1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν, αυτά τα αλμυρά μάφινς είναι ιδανικά για κάθε περίσταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *