Αλμυρά Muffins με φέτα & ντοματίνια

Όσο ακόμη ο κήπος μας είναι γεμάτος από μικρά ζουμερά ντοματίνια δεν χάνω την ευκαιρία να τα εκμεταλλευτώ όπου μπορώ.

Αυτή τη φορά επέλεξα να φτιάξω μικρά αλμυρά κεκάκια πλούσια σε αρώματα και γεύσεις.

Ας κρατήσουμε λίγο ακόμη, όσο μπορούμε, τα αρώματα και τις γεύσεις του καλοκαιριού γιατί σε λίγο θα μπούμε για τα καλά στο φθινόπωρο και η κουζίνα μας θα αρχίσει να μυρίζει κανέλα από τα αφράτα φρεσκοψημένα κέικ του φθινοπώρου.

 

 

Όσο αναφορά λοιπόν τη σημερινή συνταγή μου, την εμπνεύστηκα από μια παλιά συνταγή ενός αλμυρού κέικ, από τις πολλές που έχω στα συρτάρια μου, και αφού έκανα τις απαραίτητες μετατροπές σε γραμμάρια, σας την παρουσιάζω.

Όπως σας έχω ξαναπεί προτιμώ οι συνταγές που σας προτείνω να είναι πάντα σε γραμμάρια έτσι ώστε να έχετε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με το δικό μου. Δεν επιλέγω να μετράω τα υλικά μου σε κούπες γιατί αν κάποιος  δεν έχει τις ειδικές κούπες που λειτουργούν ως μονάδες μέτρησης στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική πιθανόν το αποτέλεσμα της εκάστοτε συνταγής να μην είναι το ίδιο. Βέβαια θα μου πείτε, θα πρέπει να έχετε ζυγαριά, θεωρώ όμως ότι μια ζυγαριά θα πρέπει να υπάρχει σε μια κουζίνα και είναι πολύ εύκολο να την προμηθευτεί κανείς.

Έτσι λοιπόν αυτά τα αλμυρά μαφινς ετοιμάστηκαν με προσοχή, δοκιμάστηκαν, φωτογραφήθηκαν και εξαφανίστηκαν σε χρόνο «ντε τε» 😉

 

 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι εύκολα, όπως εύκολη είναι και η διαδικασία παρασκευής. Αυτό που θέλω να προσέξετε μόνο, όσο αναφορά το ψήσιμο τους,  είναι τι είδους θήκες θα χρησιμοποιήσετε. Ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε θήκες σιλικόνης, ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος καλής ποιότητας με το οποίο μπορείτε να καλύψετε τις ειδικές θήκες από το ταψάκι σας.

Αν πάλι θελήσετε να ψήσετε όλο μαζί το μείγμα σας σε ένα μικρό ταψάκι, θα πρέπει να το βουτυρώσετε και να το αλευρώσετε καλά.

Τα μαφινς αυτά είναι πλούσια σε γεύση καθώς ο συνδυασμός των τυριών μαζί με το βασιλικό και το ολόκληρο ντοματάκι, που κρύβεται στο εσωτερικό από κάθε μάφιν, σου δίνουν την αίσθηση ότι τρως μια πλούσια τυρόπιτα.

 

 

Αφού ψήσετε τα μαφινς σας θα πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν. Τα ξεφορμάρετε και τα απολαμβάνετε. Διατηρούνται στο ψυγείο και μπορείτε, για να αποκτήσουν πάλι την πλούσια γεύση τους, να τα ζεστάνετε λίγο πριν τα σερβίρετε.

 

 

Ακολουθεί λοιπόν η συνταγή:

ΥΛΙΚΑ για 12 μαφινς

  • 240 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ γιαούρτι
  • 200 γρ τυρί φέτα
  • 160 γρ ανθότυρο
  • 150 ml πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
  • 80 ml νερό
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
  • ¼ κουτ. του γλυκού πιπέρι (μπορείτε και λίγο παραπάνω)
  • ½ κουτ. του γλυκού αλάτι (προσοχή στο αλάτι αν το τυρί σας είναι αλμυρό)
  • 12 μικρά ντοματίνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και τοποθετούμε στο ειδικό ταψί για μάφινς χαρτί αντικολλητικό ή θήκες σιλικόνης.

Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ανθότυρο και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα ή με ένα πιρούνι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το λάδι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη.

Προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια, το πιπέρι , το βασιλικό και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας.

Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και στη συνέχεια τοποθετούμε ένα ντοματάκι στο κέντρο από κάθε ένα μάφιν. Το πιέζουμε λιγάκι για να μπεί μέσα στη ζύμη μας.

Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε λίγη από τη ζύμη μας και να σκεπάσουμε από πάνω τα ντοματάκια.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Είναι έτοιμα όταν ροδίσει η επιφάνεια τους.

Μπορούμε να κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο από δυο μαφινς και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν καλά.

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο και να τα ζεστάνουμε ελαφρά πριν τα σερβίρουμε.

And remember…It’s always better with salt and pepper!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

2 Reviews

  1. Φαίνονται γευστικοτατα κ εύκολα!!Θα το επιχειρήσω κ εγώ!!Έτσι κ αλλιώς ότι συνταγή είναι από handmade little treats είναι πάντα επιτυχία!! 🙂

    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου, περιμένω εντυπώσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *