Αλμυρή granola

 

Σήμερα πιστεύω να σας εκπλήξω ευχάριστα!

Σας έχω συνηθίσει έως τώρα τα δωράκια μας για τις γιορτές να είναι κυρίως γλυκά. Αυτή τη φορά όμως θα κάνουμε την ανατροπή και θα φτιάξουμε μια Granola αλμυρή, το τέλειο συνοδευτικό για τις γιορτινές μας σαλάτες.

 

 

Σαν ιδέα μπορεί σε κάποιους να φανεί περίεργη, πραγματικά όμως, αν μπείτε στον κόπο να τη φτιάξετε θα αποζημιωθείτε, τόσο από τη γεύση της , όσο και από το άρωμα της.

Η σαλάτα σας θα απογειωθεί σε γεύση και το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

 

 

Εγώ πάντως ενθουσιάστηκα με την ιδέα και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας. Άλλωστε αυτό προσπαθώ μέσα από το blog μου, να ανακαλύπτω νέες ιδέες, να τις δοκιμάζω και να τις μοιράζομαι μαζί σας. Θα χαρώ πολύ, αν φτιάξετε τη συγκεκριμένη granola, να μου πείτε τη γνώμη σας.

 

 

Η ποσότητα των υλικών της συνταγής αρκεί για να γεμίσετε μικρά βαζάκια και να τα προσφέρετε ως δώρο στους αγαπημένους σας. Σκεφτείτε λοιπόν να φτιάχνατε ένα μικρό καλαθάκι που θα είχε μέσα μπισκοτάκια, mendiands και ένα βαζάκι με αλμυρή granola, πόσο όμορφο θα ήταν! Έτσι λοιπόν και εγώ ετοίμασα και έψησα συνολικά μέσα σε 30 λεπτά τη granola μου και στη συνέχεια αφού κρύωσε, γεμίσαμε τα βαζάκια μας και τα στολίσαμε με κορδελίτσες και μικρές ταμπελίτσες με ευχές.

 

 

Στην παρακάτω συνταγή για την αλμυρή granola έχω επιλέξει σπόρους, ξηρούς καρπούς και βότανα τις αρεσκείας μου, παρόλα αυτά είστε ελεύθεροι να αντικαταστήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα υλικά με αυτά  της επιλογής σας.

Ας περάσουμε στα υλικά και στην εκτέλεση της συνταγής:

ΥΛΙΚΑ

  • 100 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 25 ml νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (εγώ προτίμησα με ελαφριά γεύση)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προσοχή να είναι ακέρωτο)
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι (μπορείτε να βάλετε και φρέσκο)
  • 1,5 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 120 γρ νιφάδες βρώμης
  • 120 γρ νιφάδες σίκαλης
  • 60 γρ κολοκυθόσπορους (ψίχα)
  • 60 γρ ηλιόσπορους
  • 60 γρ καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
  • 40 γρ φουντούκια σπασμένα στη μέση
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι (μπορείτε να βάλετε και λευκό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε ένα ρηχό ταψί του φούρνου απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα μας , το ελαιόλαδο, το νερό, τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το θυμάρι και  τη ρίγανη, προσθέτουμε επίσης  λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καλυφτούν όλα τα υλικά από τη σάλτσα.

Αδειάζουμε το μείγμα της granola στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του.

Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Προσοχή στα πρώτα 10 λεπτά θα πρέπει  να την ανακατέψετε προσεκτικά για να ψηθεί ομοιόμορφα. Η granola είναι έτοιμη όταν αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και τραγανή υφή.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Στη συνέχεια την αποθηκεύουμε σε βαζάκια και τη διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου έως 4 εβδομάδες.

 

Ετοιμάστε τη σαλάτα και το ντρέσινγκ της επιλογής σας ( ιδανική είναι η πράσινη σαλάτα). Για μια επιπλέον εορταστική πινελιά προσθέστε στη σαλάτα σας και λίγο ρόδι.

 

And remember …homemade is happiness!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ

 

2 Reviews

  1. Εντάξει έπαθα πλάκα είναι πολύ ωραία ιδέα για τις εορταστικές μας σαλάτες !! Αποθηκεύεται να δοκιμαστεί άμεσα ❤️ Καλή Κυριακή σου εύχομαι !!!!

    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Αθηνά, περιμένω εντυπώσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *