Αλμυρή γκρανόλα με μουστάρδα, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά

 

Σήμερα πιστεύω να σας εκπλήξω ευχάριστα!

θα φτιάξουμε μια γκρανόλα διαφορετική από τις συνηθισμένες, μια γκρανόλα αλμυρή, το τέλειο συνοδευτικό για τις γιορτινές μας σαλάτες και όχι μόνο.

Σαν ιδέα μπορεί σε σας ακούγεται περίεργη γιατί την γκρανόλα την έχουμε συνδυάσει κυρίως με το πρωινό μας, πραγματικά όμως, αν μπείτε στον κόπο να φτιάξετε την αλμυρή εκδοχή της θα αποζημιωθείτε τόσο από τη γεύση της, όσο και από το άρωμά της.

 

 

Οι εορταστικές σας σαλάτες θα απογειωθούν σε γεύση και το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Εγώ πάντως ενθουσιάστηκα με την ιδέα και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας. Άλλωστε αυτό προσπαθώ μέσα από το blog μου, να ανακαλύπτω νέες ιδέες, να τις δοκιμάζω και να τις μοιράζομαι μαζί σας. Θα χαρώ πολύ, αν φτιάξετε τη συγκεκριμένη granola, να μου πείτε τη γνώμη σας.

 

 

Η ποσότητα των υλικών της συνταγής αρκεί για να γεμίσετε μικρά βαζάκια και να τα προσφέρετε και ως δώρο στους καλεσμένους σας.

Έτσι λοιπόν και εγώ ετοίμασα και έψησα συνολικά μέσα σε 30 λεπτά την γκρανόλα μου και στη συνέχεια,αφού κρύωσε, γέμισα μικρά βαζάκια, τα στόλισα και μαζί με φρεσκοψημένα μπισκοτάκια θα τα δώσω δωράκι στους αγαπημένου μου.

Για την αλμυρή γκρανόλα μου έχω επιλέξει σπόρους, ξηρούς καρπούς και βότανα τις αρεσκείας μου τα οποία ομολογουμένως έδεσαν αρμονικά, παρόλα αυτά είστε ελεύθεροι να αντικαταστήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα υλικά με αυτά της επιλογής σας.

Πάμε να τη φτιάξουμε;

 

 

Για την αλμυρή γκρανόλα με μουστάρδα, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 100 ml ελαιόλαδο ελαφρύ ή μισό μισό με ένα φυτικό λάδι
  • 25 ml νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (εγώ προτίμησα με ελαφριά γεύση)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προσοχή να είναι ακέρωτο)
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι (μπορείτε να βάλετε και φρέσκο)
  • 1,5 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 120γρ νιφάδες βρώμης
  • 120γρ νιφάδες σίκαλης (μπορείτε να τις αντικαταστήσετε και εδώ με βρώμη)
  • 60γρ κολοκυθόσπορους (ωμούς και ανάλατους)
  • 60γρ ηλιόσπορους (ωμούς και ανάλατους)
  • 60γρ καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
  • 40γρ φουντούκια σπασμένα στη μέση (ωμά και ανάλατα)
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι (μπορείτε να βάλετε και λευκό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε ένα ρηχό ταψί του φούρνου απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα, το ελαιόλαδο, το νερό, τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το θυμάρι και  τη ρίγανη. Προσθέτουμε επίσης  λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καλυφτούν όλα τα υλικά από τη σάλτσα.

Αδειάζουμε το μείγμα  στο ταψί και απλώνουμε τη granola ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του.

Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Προσοχή στα πρώτα 10 λεπτά θα πρέπει να την ανακατέψουμε προσεκτικά για να ψηθεί ομοιόμορφα. Η granola είναι έτοιμη όταν αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και τραγανή υφή.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Στη συνέχεια την αποθηκεύουμε σε βαζάκια και τη διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου έως 4 εβδομάδες.

Αν το περιβάλλον της κουζίνας σας είναι ζεστό μπορείτε να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο, στη θέση με τη λιγότερη ψύξη.

Ετοιμάστε τη σαλάτα και το ντρέσινγκ της επιλογής σας και προσθέστε τη granola, αν θέλετε μπορείτε να τη σερβίρετε και ως συνοδευτικό για να την προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του.

Με την αλμυρή granola μπορείτε να συνοδεύσετε σαλάτες, μπρουσκέτες ακόμη και σούπες.

…………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram  γράφοντας @letstreatourselves.gr   Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

4 Reviews

  1. Εντάξει έπαθα πλάκα είναι πολύ ωραία ιδέα για τις εορταστικές μας σαλάτες !! Αποθηκεύεται να δοκιμαστεί άμεσα ❤️ Καλή Κυριακή σου εύχομαι !!!!

    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Αθηνά, περιμένω εντυπώσεις!

  2. Σε παρακολουθώ πολύ καιρό τώρα κ έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές με επιτυχία. Αυτή τη φορά όμως ήθελα να σου γράψω γιατί αυτή η συνταγή έκανε τους φίλους μου πολύ χαρούμενους. Μου άρεσε η ιδέα για δωράκι, κ όλοι ενθουσιαστήκαμε με την γεύση της. Να συνεχίσεις να μας χαρίζεις ωραίες συνταγές αλλά κ εικόνες. Καλή χρονιά εύχομαι με υγεία κ πολλές όμορφες στιγμές.

    1. Αγαπητή Βικτώρια σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι πάρα πολύ που δοκιμάζεις και σου αρέσουν οι συνταγές που πας παρουσιάζω. Σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία πάνω απ’όλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *