Αλμυρά μπισκοτάκια με τυρί

 

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ στο σπίτι, ζεστούλα, μια ωραία ταινία και κάτι να τσιμπολογάς βρε παιδί μου. Και τι σας έχω ετοιμάσει σήμερα; Αλμυρά μπισκοτάκια με τυρί.

 

 

Θυμάστε τις προάλλες που σας παρουσίασα την ντοματόσουπα μου με τα κρουτόν από χαλούμι; Ε λοιπόν, μου περίσσεψε λίγο χαλούμι και επειδή έχω σαν αρχή να εκμεταλλεύομαι μαγειρικά ό,τι έχω στην κουζίνα μου, είπα αυτήν τη φορά να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι διαφορετικό, με βάση το τυρί.

 

 

Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω αλμυρά μπισκοτάκια, που ετοιμάζονται στη στιγμή και μπορείς να τα συνοδεύσεις τόσο με αλμυρές, όσο και με γλυκές γεύσεις.

 

 

Άσε που αρέσουν σε όλους, και σε μικρούς και σε μεγάλους. Οι μεγάλοι τα απολαμβάνουν με το κρασί τους σε συνδυασμό με αλμυρά chutneys, αλλαντικά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και οι μικροί από την άλλη, επειδή τα μπισκοτάκια αυτά δεν είναι πολύ αλμυρά, μπορούν άνετα να τα συνδυάσουν με γλυκά αλείμματα, όπως μαρμελάδες ή ακόμη και βούτυρα ξηρών καρπών.

 

 

Τώρα μάλιστα που πλησιάζουν οι γιορτές, είναι ιδανικά ως βάση για καναπεδάκια και βέβαια ως συνοδευτικά σε πλατώ με τυριά και αλλαντικά. Μπορείτε ακόμη να συνοδεύσετε με αυτά τις βελουτέ σούπες σας, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους σας.

Με απλά υλικά, που σίγουρα υπάρχουν στην κουζίνα, φτιάχνουμε μια εύπλαστη αλμυρή ζύμη και με κουπατ κόβουμε μικρά μπισκοτάκια.

 

 

Για τα αλμυρά μπισκοτάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ημίσκληρο τυρί της αρεσκείας μας, όπως χαλούμι, έμενταλ, τσένταρ, μετσοβόνε ή ακόμη και milner.

 

 

Θέλω όμως να προσέξετε το αλάτι που θα προσθέσετε στη ζύμη για τα μπισκότα.

Στις σημειώσεις της συνταγής σας αναφέρω αναλυτικά τι θα πρέπει να προσέξετε, έτσι ώστε τα μπισκοτάκια σας να μη γίνουν αλμυρούτσικα.

 

 

Πάμε λοιπόν να τα ετοιμάσουμε.

 

 

Για τα αλμυρά μπισκοτάκια με τυρί θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 20 περίπου μικρά μπισκοτάκια (5,5 εκ. διάμετρο)

  • 160γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 100γρ τριμμένο χαλούμι ή άλλο ημίσκληρο τυρί της επιλογής σας
  • ½ κουτ. του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
  • ½ κουτ. του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο αλάτι * βλέπε σημειώσεις

Για την επιφάνεια

  • Ασπράδι από ένα αυγό
  • 1 κουτ. της σούπας νερό
  • Μαύρο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
  • Χοντρό αλάτι* βλέπε σημειώσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλάτι*(βλέπε σημειώσεις).

Προσθέτουμε στο αλεύρι το παγωμένο βούτυρο, το οποίο έχουμε κόψει σε κυβάκια και το έχουμε βάλει ξανά στο ψυγείο για να παγώσει. Φροντίζουμε να το ρίξουμε διασκορπισμένο στο αλεύρι, έτσι ώστε να μην κολλήσει μεταξύ του.

Τρίβουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να μοιάζει η ζύμη μας με ψίχουλα.

Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι.

Τέλος, προσθέτουμε και τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε, αυτή τη φορά, με ένα πιρούνι.

Όταν η ζύμη μας αρχίζει να αποκτά ένα σώμα, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί και πλέον να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ ή στο χέρι μας.

Αν η ζύμη σας κολλάει (πιθανόν ο κρόκος αυγού που προσθέσατε να ήταν πολύ μεγάλος) συνεχίστε να ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο αλεύρι ακόμη, αν αντιθέτως η ζύμη είναι στεγνή και δεν ομογενοποιείται, προσθέστε μισό κρόκο αυγού, όχι παραπάνω.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 0,5 εκ. και με ένα κουπατ διαμέτρου 5,5 εκ. κόβουμε μικρά μπισκοτάκια. Ομογενοποιούμε τη ζύμη που έχει περισσέψει και συνεχίζουμε να κόβουμε τα μπισκότα.

Τα τοποθετούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ασπράδι αυγού με ένα κουτάλι της σούπας νερό και με ένα πινέλο περνάμε με αυτό την επιφάνεια από τα μπισκότα. Πασπαλίζουμε με λίγο μαύρο σουσάμι και λίγες ελάχιστες νιφάδες από χοντρό αλάτι* (βλέπε σημειώσεις)

Ψήνουμε τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο σας. Τα μπισκότα θα είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να χρυσίζουν ελαφρώς.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο επάνω στο ταψί. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.

Τα διατηρούμε σε καλά κλεισμένο σκεύος για τουλάχιστον 4 ημέρες.

*Σημειώσεις:

-Αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι πολύ αλμυρό θα χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο αλάτι στη συνταγή ή να πασπαλίσετε την επιφάνεια από τα μπισκοτάκια σας με λίγες νιφάδες από χοντρό αλάτι. Προσοχή μην το παρακάνετε. Καλύτερα να είναι ελαφρώς γλυκά τα μπισκότα, παρά πολύ αλμυρά.

-Αν ζυμώσετε τη ζύμη σας  για αρκετή ώρα και μαλακώσει, μπορείτε αφού της δώσετε τη μορφή δίσκου, να την τυλίξετε πολύ καλά σε μια μεμβράνη και να τη βάλετε για λίγο στο ψυγείο, πριν την ανοίξετε με τον πλάστη.

-Αν η ζύμη σας κολλάει (πράγμα που δεν νομίζω να συμβεί) μπορείτε να την ανοίξετε ανάμεσα από 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού.

-Αν ξεχαστείτε και ψήσετε τα μπισκότα σας λίγο παραπάνω και σας σκληρύνουν, μη στεναχωρηθείτε καθόλου, θα είναι το ίδιο νόστιμα και την επόμενη μέρα θα έχουν μαλακώσει.

 

Enjoy!

…………………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *