Ελιόψωμο με φρέσκο κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα και τυρί

 

Καιρό είχα να φτιάξω ένα ψωμάκι και αυτό το ψωμάκι που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι εθισμός. Μη μου πείτε μετά ότι δεν σας προειδοποίησα!

 

 

Έκανα το λάθος και το έκοψα ενώ ήταν ακόμη ζεστό. Θα έπρεπε να το αφήσω να κρυώσει καλά πριν το κόψω, λόγω της υγρασίας που έχει στο εσωτερικό του εξαιτίας του τυριού. Έπρεπε όμως να το δοκιμάσω για να είμαι σίγουρη ότι έχει πετύχει γευστικά. Ένα θα σας πω, δεν μπορούσα να σταματήσω 🙂

 

 

Ενώ έχεις την εντύπωση ότι, λόγω των υλικών, θα είναι ένα αλμυρό ψωμάκι, στην ουσία είναι ένα αφράτο και μυρωδάτο ψωμάκι στο οποίο δένουν αρμονικά τα υλικά χωρίς να είναι βαρύ και χωρίς να έχει έντονη γεύση.

Είναι ιδανικό για να συνοδεύσεις το γεύμα σου, να φτιάξεις σάντουιτς ή να το απολαύσεις ακόμη και σκέτο αλείφοντάς το με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά.

 

 

Όσον αφορά τώρα τα υλικά της συνταγής, για τη γέμιση επέλεξα φρέσκο κρεμμυδάκι και μάλιστα ψιλόκοψα το λευκό μέρος. Η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα λιγάκι γιατί πίστευα πως θα είναι έντονη η γεύση του. Έκανα όμως λάθος. Όχι μόνο δεν ήταν έντονη η γεύση του, αλλά μπορώ να πω ότι πρόσθεσε και μια γλύκα στο ψωμάκι. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να ψιλοκόψετε και να προσθέσετε στη ζύμη το πράσινο μέρος από το κρεμμύδι για ακόμη πιο ήπια γεύση.

 

 

Η λιαστή δε ντομάτα έδεσε εξαιρετικά τόσο με τις ελιές, όσο και με το κρεμμύδι και επιπλέον έδωσε στο ψωμί ένα ωραίο ελαφρώς πορτοκαλί χρώμα.

Επίσης, επέλεξα ένα ελαφρύ κατσικίσιο μαλακό τυράκι το οποίο δεν ήταν ιδιαίτερο αλμυρό. Μπορείτε να προσθέσετε το τυρί της επιλογής σας όπως χαλούμι, ταλαγάνι, μαστέλο, γκούντα ή ένταμ.

 

 

Τέλος, χρησιμοποίησα μαγιά που δε χρειάζεται διάλυση για μεγαλύτερη ευκολία. Πραγματικά μου έχει λύσει τα χέρια αυτή η μαγιά. Αν τώρα έχετε στο ντουλάπι σας ξηρή μαγιά ή ακόμη και φρέσκια, θα χρειαστεί να την ενεργοποιήσετε, πριν την προσθέσετε στα υπόλοιπα υλικά. Μη μου αγχώνεστε όμως γιατί στο τέλος της συνταγής σας γράφω αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε και σε αυτήν την περίπτωση.

Πάμε λοιπόν να ζυμώσουμε;

 

 

Για το ελιόψωμο με φρέσκο κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα και τυρί θα χρειαστούμε

Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί 22 περίπου εκατοστά ή μια μακρόστενη φόρμα 15χ25 εκ.

  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για ψωμί
  • 8γρ μαγιά ξηρή που δε χρειάζεται διάλυση ή 25γρ φρέσκια μαγιά
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 320ml χλιαρό νερό
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μπορείτε να επιλέξετε μόνο το άσπρο μέρος.
  • 50γρ (καθαρό βάρος-χωρίς τα κουκούτσια) ελιές ψιλοκομμένες
  • 40γρ λιαστή ντομάτα καλά στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
  • 60γρ μαλακό τυρί της επιλογής μας τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.*

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ελιές, τη λιαστή ντομάτα και το τυρί.

Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το ειδικό εξάρτημα – γάντζο του μίξερ μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο βαθύ σκεύος** και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με μια πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε ελαφρώς για να φύγει ο αέρας. Αν κρίνουμε αναγκαίο, πασπαλίζουμε τα χέρια μας με λίγο αλεύρι.

Δημιουργούμε ένα καρβελάκι στρογγυλό ή μακρόστενο και το βάζουμε σε μια βαθιά φόρμα την οποία έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο ψιλοκομμένο πράσινο φρέσκο κρεμμύδι και λίγο αλεύρι.

Αφήνουμε το ψωμί τουλάχιστον για μισή ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει ξανά.

Εντωμεταξύ, τοποθετούμε στη βάση του φούρνου ένα σκεύος με νερό και προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 240 βαθμούς.

Αφού φουσκώσει το ψωμί, το ψήνουμε για 15 λεπτά μαζί με τον ατμό που δημιουργεί το νερό.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε το σκεύος με το νερό, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο.

Το ψωμάκι είναι έτοιμο όταν αποκτήσει μια ωραία σκληρή κρούστα εξωτερικά.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ψωμί επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.

*Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά ή ξηρή μαγιά που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, πριν τη προσθέσουμε στο αλεύρι τη διαλύουμε με 80ml περίπου από το συνολικό χλιαρό νερό που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.

**Θα πρέπει το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει η ζύμη να είναι βαθύ για να μην κολλήσει η ζύμη επάνω στη μεμβράνη.

Τέλος, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ψωμί σε φέτες καλά τυλιγμένες στην κατάψυξη.

Enjoy!

 

………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *