Αλμυρό ψωμί με τυρί και σκόρδο

 

Σήμερα σας έχω ετοιμάσει ένα ψωμάκι υπέροχο, αρωματικό και απίστευτα αφράτο.

Πρόκειται για ένα αλμυρό ψωμάκι. Εντάξει, μη φανταστείτε ότι είναι πολύ αλμυρό, είναι τόσο, όσο χρειάζεται για να συνοδεύσετε με αυτό τις αγαπημένες σας σάλτσες, τα chutneys ή τα πλατό με τα τυριά και τα αλλαντικά σας και γιατί όχι, ακόμη και το εορταστικό σας γεύμα.

Τα βασικά του υλικά είναι το αποξηραμένο σκόρδο (σκόνη σκόρδου) και το τυρί. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι ένα τυροσκορδόψωμο στην πολύ πιο ελαφριά εκδοχή του.

 

 

Μπορείτε να προσθέσετε το τυρί της επιλογής σας, επιλέξτε ανάμεσα σε γραβιέρα, ένταμ ή γκούντα όπως και τα μυρωδικά που προτιμάτε. Να θυμάστε πώς η αποξηραμένη ρίγανη του πηγαίνει εξαιρετικά.

Τα υλικά παρόλο που φαίνονται πολλά είναι απλά και όταν αναμειχθούν σου δίνουν μία εύπλαστη και αρωματική ζύμη.

 

 

Τρία πραγματάκια θέλω να μου προσέξετε σε αυτήν τη συνταγή. Πρώτον το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και όχι καυτό. Δεύτερον θα πρέπει να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον και τρίτον το ταψί-φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι βαθύ γιατί το ψωμάκι φουσκώνει αρκετά, το βλέπετε άλλωστε και στις φωτογραφίες πόσο ωραία έχει φουσκώσει.

Στις σημειώσεις που ακολουθούν τη συνταγή σας έχω ένα τρικ για το πως μπορείτε να δημιουργήσετε άνοιγμα στο κέντρο σε ένα απλό βαθύ στρογγυλό ταψί έτσι ώστε να ψήσετε το ψωμάκι σας και να του δώσετε τη μορφή ενός στεφανιού.

 

 

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.

Για το αφράτο αλμυρό ψωμάκι με τυρί και σκόρδο θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για μία φόρμα 23 με 25 εκατοστά

  • 440γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου (αποξηραμένο σκόρδο)
  • 40γρ τριμμένη γραβιέρα ( ή ένταμ – γκούντα)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φακελάκια μαγιά στιγμής – 18γρ
  • 20γρ ζάχαρη
  • 60ml χλιαρό γάλα
  • 180ml χλιαρό νερό
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένο
  • 45γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αρκετά μαλακό

Για την επικάλυψη

  • Λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Τριμμένο γραβιέρα ή όποιο άλλο τυρί επιλέξετε
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • Λίγη ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά  μια φόρμα του κέικ, χωρίς σχέδια, διαμέτρου 23 με 25 εκ.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε μαζί το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό, όχι ζεστό.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι, το αλάτι, το σκόρδο, το πιπέρι και το τριμμένο τυρί.

Ρίχνουμε το μείγμα με τη μαγιά σε αυτό με το αλεύρι και προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό μαζί με το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε το μείγμα ή με το χέρι ή με το μίξερ, χρησιμοποιώντας το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μια λεία και αφράτη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 με 15 λεπτά.

Στη συνέχεια παίρνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια και ακολούθως το κάθε κομμάτι το κόβουμε σε 10 μικρότερα. Παίρνουμε ένα – ένα από τα μικρά αυτά κομμάτια και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια. Τοποθετούμε το κάθε μπαλάκι στο ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο.

Αφού καλύψουμε τον πυθμένα της φόρμας από τα μπαλάκια ζύμης, τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί, λίγη γλυκιά πάπρικα, ρίγανη και αν θέλουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία φτιάχνοντας μια δεύτερη στρώση από μπαλάκια ζύμης.  Αφού τελειώσουμε με τη ζύμη και έχουμε περάσει και την τελευταία στρώση από τα μπαλάκια-ζύμης με λιωμένο βούτυρο, τυρί και τα υπόλοιπα υλικά σκεπάζουμε τη φόρμα με μία μεμβράνη. Καλό θα είναι να έχουμε λαδώσει πολύ λίγο τη μεμβράνη για να μην μας κολλήσει πάνω στη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ψωμάκι μας για 1 ώρα περίπου σε ζεστό περιβάλλον για να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνουμε το ψωμάκι για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του μέσα στην φόρμα. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το απολαμβάνουμε ζεστό μαζί με την αγαπημένη μας σάλτσα ή με ένα πλατό με τυριά. Τρώγεται ευχάριστα ακόμη και κρύο.

 

 

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε απλή φόρμα του κέικ χωρίς σχέδια μπορείτε να το ψήσετε σε ένα στρογγυλό βαθύ ταψάκι.

Για να δημιουργήσετε το άνοιγμα στο κέντρο θα πάρετε ένα γυάλινο βάζο από μαρμελάδα ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ, θα το τυλίξετε πολύ καλά αρχικά με αλουμινόχαρτο και απέξω με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Θα πιέσετε πολύ καλά τόσο το αλουμινόχαρτο, όσο και το χαρτί ψησίματος στο βάζο και καλό θα ήταν να βουτυρώσετε και να αλευρώσετε το χαρτί εξωτερικά, παρόλο που είναι αντικολλητικό. Τοποθετήστε το βάζο στο κέντρο από το ταψί και έτοιμη η φόρμα σας. Μεταξύ μας και εγώ αυτό έκανα 😉

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία μακρόστενη βαθιά φόρμα του κέικ.

Enjoy!

………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *