Δροσερή Σαλάτα με Φράουλες & Ακτινίδιο

 

Οι μέρες λοιπόν οι γιορτινές πέρασαν, για άλλους με πολύ τρέξιμο και για άλλους με ηρεμία, για τους περισσότερους όμως οι μέρες αυτές ήταν η αφορμή για να βρεθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να ξεκουραστούμε όσο ήταν δυνατόν και να τηρήσουμε τις  θρησκευτικές μας παραδόσεις. Σιγά σιγά λοιπόν επιστρέφουμε στην καθημερινότητα μας γεμάτοι με εικόνες χαράς και έντονα συναισθήματα!

Ύστερα λοιπόν από την έντονη κρεατοφαγία των ημερών μια πλούσια σαλάτα αποτελεί την ιδανική επιλογή για να νιώσουμε ελαφρύτεροι και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας.

 

 

Οι σαλάτες αποτελούν την άλλη μου μεγάλη αγάπη. Πολύ συχνά στο ταπεράκι μου για τη δουλειά θα βρεις μια πολύχρωμη σαλάτα με ό,τι μπορείς να φανταστείς, με λαχανικά, φρούτα, διάφορους σπόρους μαζί με αλλαντικά & τυριά, τόνο, σολομό και όσπρια σε συνδυασμό πάντα με πολύχρωμες σάλτσες με ελαιόλαδο, μουστάρδα, ξύδι και γιαούρτι. Πάντα προσέχω οι σαλάτες μου να μην έχουν λιπαρά ντρέσινγκ, να είναι ελαφριές και δροσερές, άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος τους.

 

 

Μια τέτοια σαλάτα θα σας παρουσιάσω σήμερα, πολύχρωμη, φρουτένια, δροσερή και ελαφριά, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η φράουλα. Βέβαια, την έκπληξη στη σαλάτα μου την κάνει το ακτινίδιο που έχω επιλέξει να προσθέσω. Δοκιμάστε την και θα εκπλαγείτε από το πόσο δροσερή και νόστιμη είναι αυτή η σαλάτα. Αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για ένα γιορτινό τραπέζι!

Η ποσότητα των λαχανικών, όπως και το ποια λαχανικά θα χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας είναι δική σας επιλογή. Επίσης, τα υλικά για το ντρέσινγκ που θα σας δώσω είναι αρκετά για μια μεγάλη σαλάτα 4 ατόμων. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο το ντρέσινγκ μπορείτε να το βάλετε σε ένα δοχείο, να το κλείσετε αεροστεγώς και να το φυλάξετε στο ψυγείο, για να το ρίξετε στη σαλάτα σας την επόμενη μέρα.

 

 

Όσον αφορά τη σαλάτα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν κόβεται αρχίζει και οξειδώνεται. Συγκεκριμένα, η οξείδωση αρχίζει από τη στιγμή που το φύλλο κόβεται, καθώς το εσωτερικό του έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Μια ψιλοκομμένη σαλάτα θα χάσει τις θρεπτικές της ουσίες πιο γρήγορα από μια χοντροκομμένη, είτε έχει κοπεί με το χέρι, είτε με το μαχαίρι. Χρησιμοποιώντας όμως το μαχαίρι,  μπαίνουμε στον πειρασμό  να ψιλοκόψουμε τα φύλλα της σαλάτας μας. Για να κρατήσει λοιπόν περισσότερο τις θρεπτικές της ουσίες και να είναι και πιο νόστιμη, καλό θα είναι να κόβουμε τα φύλλα σε μέγεθος μπουκιάς όχι με το μαχαίρι αλλά με το χέρι, έτσι ώστε να είναι σχετικά μεγάλα τα κομμάτια και να οξειδώνονται πιο αργά.

Προσοχή όμως, όχι πολύ μεγάλα και δυσκολευόμαστε να τα φάμε  😉

Η σαλάτα που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι μία από της αγαπημένες μου. Κάθε χρόνο, όταν έρθει η εποχή της φράουλας, τη φτιάχνω τουλάχιστον δυο με τρεις φορές.

Πάμε λοιπόν να τη φτιάξουμε.

 

 

Για τη σαλάτα με φράουλες και ακτινίδιο θα χρειαστούμε:

Υλικά για τη σαλάτα ( έως 2 άτομα)

  • Λόλα κόκκινη (ποσότητα της επιλογής σας)
  • Λόλα πράσινη (ποσότητα της επιλογής σας)
  • Γαλλική σαλάτα (ποσότητα της επιλογής σας)
  • 6 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα (μπορείτε και περισσότερα)
  • 4-5 φράουλες κομμένες σε φέτες
  • 1-2 ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 κουτάλι της σούπας ανάμικτους-ανάλατους ηλιόσπορους & κολοκυθόσπορους
  • 1 κουτάλι της σούπας μαύρο σουσάμι

Υλικά για τη σάλτσα φράουλας

  • 30 γρ ελαιόλαδο
  • 10 γρ μουστάρδα απαλή
  • 10 γρ ξύδι βαλσάμικο
  • 15 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 70 γρ φράουλες
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις σαλάτες μας. Στην συνέχεια τις κόβουμε κατά προτίμηση με το χέρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο, τις φράουλες σε φέτες , το ακτινίδιο σε φέτες, τούς ηλιόσπορους μαζί με τους κολοκυθόσπορους και το μαύρο σουσάμι. Αφήνουμε τη σαλάτα μας στην άκρη.

Σε ένα μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ βάζουμε τις φράουλες για τη σάλτσα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα μας και ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε να έχει προσθέτουμε λίγο ακόμη μέλι. Δεν θα χρειαστεί παραπάνω μέλι αν οι φράουλες που θα επιλέξετε είναι αρκετά ώριμες.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας τη σαλάτα και την ανακατεύουμε να πάει παντού, σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη παρμεζάνα ή γραβιέρα.

Enjoy!

……………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *