Χούμους με γλυκοπατάτα και πορτοκάλι

 

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ενθουσιασμένη είμαι με τη σημερινή συνταγή!

Αρχικά να σας εξομολογηθώ πως φτιάχνω χούμους πρώτη φορά. Ναι αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν αγαπώ τα ρεβίθια, όσο και αν επιλέγω συχνά να μαγειρεύω ζεστή νόστιμη ρεβιθάδα, δεν είχα τολμήσει ποτέ ως τώρα να φτιάξω χούμους.

 

 

Αυτήν τη φορά λοιπόν αποφάσισα να το τολμήσω. Συνδύασα λοιπόν τις αγαπημένες μου γεύσεις και αγαπημένα υλικά εποχής και σας ετοίμασα αυτό το υπέροχο χούμους με ψητή γλυκοπατάτα και πορτοκάλι.

Η αλήθεια είναι πως το λάτρεψα τόσο, που έβαλα το πιάτο μπροστά μου και αντί για ορεκτικό το χούμους μου μετατράπηκε σε κυρίως γεύμα 🙂

 

 

Από τη μια, η ψημένη γλυκοπατάτα δίνει υπεροχή υφή και γεύση στο χούμους και από την άλλη, ο χυμός πορτοκαλιού του προσθέτει μια επιπλέον φρεσκάδα. Να μη σας περιγράψω βέβαια το χρώμα του, νομίζω ότι αυτό είναι ολοφάνερο στις φωτογραφίες.

 

 

Το υπέροχο αυτό χούμους με γλυκοπατάτα μπορείτε να το σερβίρετε ως ορεκτικό ή ακόμη και να το συνοδεύσετε με μια υπέροχη σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά και πορτοκάλι, όπως αυτή που σας παρουσίασα πριν λίγες μέρες, στην οποία, αυτή τη φορά, πρόσθεσα και λίγη γλυκοπατάτα ψημένη (θα τη βρείτε εδώ).

 

 

Το σίγουρο πάντως είναι πως, η συνταγή αυτή έχει κερδίσει ήδη μια θέση στη λίστα με της αγαπημένες μου γεύσεις.

Πάμε λοιπόν, να δούμε τη συνταγή.

 

 

Για το χούμους με γλυκοπατάτα και πορτοκάλι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

Για τις ψητές γλυκοπατάτες:

  • 1 μέτρια γλυκοπατάτα (πορτοκαλί)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο θυμάρι και λίγη ρίγανη αποξηραμένη
  • Αλάτι & πιπέρι

Επιπλέον υλικά για το Χούμους

  • 270γρ ρεβίθια, στραγγισμένα και ζυγισμένα αφού τα έχουμε βράσει ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα ρεβύθια κονσέρβας
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • Λίγη ρίγανη αποξηραμένη (προαιρετικά)
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Σουσάμι άσπρο & μαύρο
  • Κολοκυθόσποροι & ηλιόσποροι
  • Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε ψήνοντας τις γλυκοπατάτες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κομμάτια. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τις γλυκοπατάτες με τις σκελίδες σκόρδου, αφού πρώτα τις έχουμε καθαρίσει και κόψει στα δύο ή στα τρία, τη ρίγανη και το θυμάρι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε τις γλυκοπατάτες με τα παραπάνω υλικά και τις απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Όταν ψηθούν οι γλυκοπατάτες, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το χούμους.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια, τη ψημένη γλυκοπατάτα μαζί με το ψημένο σκόρδο, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τη γλυκιά πάπρικα, το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού.

Χτυπάμε με το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και  φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση και 4 κουτάλια της σούπας νερό. Αν το επιθυμούμε προσθέτουμε και λίγη ρίγανη αποξηραμένη επιπλέον.

Πολτοποιούμε όλα τα υλικά ξανά στο μπλέντερ, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αν το χούμους μας είναι πηχτό, προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ακόμη.

Σερβίρουμε το χούμους  σε μια πιατέλα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το γαρνίρουμε με λίγο σουσάμι, άσπρο και μαύρο, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε το χούμους με ψημένο ψωμάκι και μια σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά.

Διατηρούμε το χούμους στο ψυγείο, σε ένα καλά σκεπασμένο μπολ, αφού πρώτα έχουμε ραντίσει ελαφρώς την επιφάνεια του με λίγο ελαιόλαδο.

 

Enjoy!

……………………………………………………………………………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης,  μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

2 Reviews

  1. Αν κ εβαλα φασολια γιγατες αντι για ρεβυθια,ειναι απο τα ωραιοτερα χουμους που εχω δοκιμασει!Συγχαρητηρια!

    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε… Εξαιρετική η επιλογή σας να αντικαταστήσετε τα ρεβίθια με φασόλια γίγαντες. Θα το δοκιμάσω και εγώ την επόμενη φορά.

Leave a Reply to ΑΦΡΟΔΙΤΗ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *