Κολοκυθόπιτα με Μανιτάρια και τυρί Μαστέλο®

 

Σήμερα ψήνουμε πίτα!

«Πίτα» αυτή η μαγική λέξη που μέσα της κρύβει όλη τη γεύση και τη νοστιμιά του σπιτικού φαγητού.

Πιστεύω ότι στο άκουσμα της  δεν υπάρχει κάποιος που να μην περιμένει με ανυπομονησία να τη δοκιμάσει!

Άλλωστε, όταν έχει έτοιμη αλμυρή πίτα στο σπίτι, μπορείς συνοδεύοντάς την με μια σαλάτα εποχής να έχεις ένα πλήρες γεύμα.

 

 

Λατρεύω τις πίτες, κάθε λογής, γλυκές και αλμυρές. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι που οι πίτες ήταν ένα από τα φαγητά που τρώγαμε και τρώμε πολύ συχνά.

Τόσο η μαμά μου όσο και οι δυο μου γιαγιάδες δεν έχαναν ευκαιρία και με τα φρέσκα καλούδια της κάθε εποχής ετοίμαζαν πίτες, άλλοτε με φύλλο και άλλοτε χωρίς.

 

 

Με πόση ανυπομονησία περιμέναμε να βγει η πίτα από το φούρνο, να κρυώσει λιγάκι και να τη δοκιμάσουμε. Μαντέψτε ποιο κομμάτι επέλεγα πάντα εγώ! Μα βέβαια τις γωνίες, ακόμη και τώρα, όταν φτιάχνει η μητέρα μου πίτα, φροντίζει να μου κρατήσει τις γωνίες 😉

Αυτήν την εποχή την τιμητική της είχε και έχει στο σπίτι η κολοκυθόπιτα, από φρέσκες βιολογικές μεγάλες κολοκύθες που ωριμάζουν κάθε χρόνο στον κήπο μας.

Και όταν θέλεις να φτιάξεις αλμυρή πίτα, ποιο είναι το βασικό υλικό που της δίνει έξτρα γεύση; Μα βέβαια το τυρί. Δε νοείται αλμυρή πίτα χωρίς ένα καλό τυράκι.

 

 

Γι’αυτό λοιπόν και εγώ σήμερα σας έφτιαξα μια αλμυρή Φθινοπωρινή Κολοκυθόπιτα με μανιτάρια, και επέλεξα, όχι τυχαία, για την πίτα μου το αγαπημένο τυρί Μαστέλο® από τη Χίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγω να συνοδεύσει τις συνταγές μου, τόσο το Μαλακό τυρί Μαστέλο® με αγελαδινό γάλα, όσο και το Κατσικάκι Μαστέλο® και αυτό γιατί πρόκειται για δυο εξαιρετικά γευστικά τυράκια, των οποίων το γάλα είναι υψηλής ποιότητας και γεύσεις, καθώς συλλέγεται καθημερινά από τοπικούς Χιώτες παραγωγούς και παρασκευάζονται στη Χίο αποκλειστικά από τον Κωνσταντίνο Τουμάζο.

 

 

Με το Μαλακό τυρί Μαστέλο® με αγελαδινό γάλα έχουμε φτιάξει επίσης και τα Μεσογειακά Μάφινς με καπνιστή γαλοπούλα, τη συνταγή των οποίων θα βρείτε εδώ.

Αυτή τη φορά για την αλμυρή Κολοκυθόπιτα μου με μανιτάρια επέλεξα να χρησιμοποιήσω και τα δυο αυτά τυράκια.

Από τη μια η γλυκιά και βουτυρένια γεύση από το Μαλακό τυρί Μαστέλο® με αγελαδινό γάλα έδεσε γευστικά με τη γλυκιά γεύση της κολοκύθας και από την άλλη το Κατσικάκι Μαστέλο® ήταν αυτό που έδωσε ένταση και αλμυρή γεύση στην πίτα μου.

 

 

Και τα δύο αυτά τυράκια μπορείτε να τα βρείτε ακολουθώντας το link εδώ.

Τώρα όσο αναφορά την πίτα μας, πρόκειται για ένα συνδυασμός κολοκύθας, μανιταριών, μυρωδικών,  κινόα και μπόλικο τυράκι Μαστέλο® από τη Χίο . Ναι καλά ακούσατε κινόα, την οποία χρησιμοποίησα για να τραβήξει την υγρασία των υλικών της πίτας. Τώρα αν δε σας βρίσκετε κινόα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ρύζι καρολίνα.

Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή.

 

 

Κολοκυθόπιτα με Μανιτάρια, Μαλακό τυρί Μαστέλο® & Κατσικάκι Μαστέλο®

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κιλό κολοκύθα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200γρ Κατσικάκι Μαστέλο®
  • 150γρ Μαλακό τυρί Μαστέλο αγελαδινό®
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουτάλια της σούπας γάλα
  • Μισό ματσάκι άνηθο
  • 2 με 3 κουτάλια της σούπας κινόα
  • Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση

Για τα μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ μανιτάρια πορτομπέλο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο θυμάρι αποξηραμένο
  • Αλάτι & Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπαγώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη, την πασπαλίζουμε με αλάτι και την αφήνουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά (ή και παραπάνω)  σε ένα σουρωτήρι για να βγάλει τα υγρά της.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια μαζί με το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τα μανιτάρια μέχρι να ψηθούν και να χάσουν τον όγκο τους. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε ξανά λίγο ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά περίπου μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε σε αυτό και την τριμμένη κολοκύθα. Καλό θα είναι να την στραγγίσετε λιγάκι με τα χέρια σας πριν τη ρίξετε στο τηγάνι.

Τσιγαρίζουμε για 3 με 4 λεπτά την κολοκύθα μαζί με το κρεμμύδι και στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αφού κρυώσουν τα μανιτάρια και η κολοκύθα, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε την κολοκύθα με το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το ψιλοκκομένο άνηθο  και το Μαλακό τυρί Μαστέλο® μαζί με το Κατσικάκι Μαστέλο®, αφού πρώτα τα έχουμε τρίψει στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε και αυτά στη γέμιση.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί και προσθέτουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλατάκι ακόμη.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι του φούρνου ή πυρέξ και απλώνουμε πάνω τη σφολιάτα.

Ρίχνουμε διάσπαρτη την κινόα επάνω από τη βάση της σφολιάτας, και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση της πίτας στο ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση με μια σπάτουλα και διπλώνουμε τη σφολιάτα που έχει περισσέψει περιμετρικά στο ταψί μας.

Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα περίπου. Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί πριν την κόψουμε.

Τip: Αντί για κινόα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι καρολίνα.

Επίσης μπορείτε αν θέλετε με ένα πινελάκι να ραντίσετε λίγο την επιφάνεια της σφολιάτας περιμετρικά με λίγο αυγό μαζί με γάλα ή νερό. Προσοχή όμως να μην το παρακάνετε.

Τέλος, αν διαπιστώσετε ότι η κολοκύθα σας έχει βγάλει επιπλέον υγρά, καλό θα ήταν να προσθέσετε στη γέμιση πολύ λίγο αλεύρι.

 

 

Και επειδή χρειάστηκα ένα φύλλο σφολιάτας για την πίτα μου σκέφτηκα να αξιοποιήσω και το δεύτερο φύλλο.

Έφτιαξα Αλμυρά Σφολιατάκια με σουσάμι.

 

 

Απλά ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με αυγό και γάλα.

Πασπαλίζουμε το μισό φύλλο με τριμμένο τυρί και το καλύπτουμε με το άλλο μισό δημιουργώντας ένα φάκελο.

Κόβουμε λωρίδες και στην συνέχεια τις στρίβουμε με το χέρι. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε με άσπρο και μαύρο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η σφολιάτα μας.

Σερβίρουμε τα σφολιατάκια ζεστά με μέλι.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Μαστέλο® από τη Χίο. Τόσο η επιλογή του προϊόντος όσο και οι απόψεις που αναγράφονται είναι προσωπικές και προέρχονται από δική μου προσωπική δοκιμή των προϊόντων. Προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και στις συνταγές μου.

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *