Σιρόπι ροδιού

 

Σύμβολο της αφθονίας, της ευημερίας, της γονιμότητας και της καλοτυχίας το ρόδι εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου και το εντυπωσιακό είναι πως συναντάται πάντα με τους ίδιους συμβολισμούς.

Οι καρποί της ροδιάς ωριμάζουν το Φθινόπωρο και συλλέγονται λίγο πριν αρχίσουν οι βροχές. Ζουμερό και κατακόκκινο ή θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις.

 

 

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ και αποτελεί ισχυρό όπλο για την τόνωση του ανοσοποιητικού. Επίσης ο χυμός του είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά.

 

 

Όταν λοιπόν τις προάλλες ζήτησα από τον μπαμπά μου να μου φέρει λίγα ρόδια από τις ροδιά μας στο χωριό, αυτός θεώρησε σωστό να μου φέρει σχεδόν όλο το δέντρο. Όχι ότι με πείραξε, το λατρεύω το ρόδι, αλλά δεν είχα που να τα βάλω.

 

 

Άρχισα λοιπόν να στείβω. Το ρόδι, ως φρούτο, είναι λίγο ιδιαίτερο. Είναι δύσκολο να το εντάξεις σε κάποιες συνταγές, παρόλα αυτά μπορείς να το προσθέσεις, ως έχει, σε σαλάτες με λαχανικά, σε φρουτοσαλάτες καθώς και σε γιαούρτι ή κρέμες. Αν τώρα μπεις στη διαδικασία να το στείψεις μπορείς να πιεις το χυμό του, να το προσθέσεις σε smoothie ή ακόμη να φτιάξεις και λικέρ.

 

 

Σήμερα λοιπόν, με βάση το ρόδι, θα σας φτιάξω κάτι ιδιαίτερο, ένα σιρόπι ροδιού το οποίο μπορείτε να προσθέσετε στα γλυκά σας, γαρνίροντάς τα, για να τα κάνετε πιο εντυπωσιακά και να τους δώσετε μια έξτρα νοστιμιά.

Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε στο τσάι σας, στα ποτά σας, σε smoothie, σε κρέμες, όπως λόχου χάρη σε μια πανακότα, στα ντρέσινγκ για τις σαλάτες σας ακόμη και σε pancakes και βάφλες.

 

 

Να σας πω επίσης, πως αυτό το σιρόπι αγαπά πολύ τη σοκολάτα. Είναι έτοιμο μέσα σε πολύ λίγα λεπτά με απλά υλικά και εννοείται πως έχει υπέροχο χρώμα.

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.

 

 

Για το σιρόπι ροδιού θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 160ml φρεσκοστημένο χυμό από ρόδι
  • 70γρ ζάχαρη κρυσταλλική (αν το θέλετε πιο γλυκό μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη ακόμη)
  • 25ml χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. του γλυκού κορνφλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό από το ρόδι, τη ζάχαρη και το λεμόνι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να μη φαίνεται καθόλου.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολάκι ή ποτήρι το κορν φλάουρ και προσθέτουμε σε αυτό λίγο από το ζεστό σιρόπι ροδιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ στο σιρόπι και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο σιρόπι ροδιού.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει το σιρόπι μας.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το σιρόπι σε ένα άλλο σκεύος για να πέσει η θερμοκρασία του. Όσο κρυώνει το σιρόπι, θα πήξει ελαφρώς.

Βάζουμε το σιρόπι μας καλά σκεπασμένο στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.

Όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Μπορούμε επίσης να το φτιάξουμε την προηγούμενη μέρα και να το έχουμε στο ψυγείο έτσι ώστε να έχει παγώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Σημειώσεις

Τόσο το χυμό του ροδιού, όσο και το χυμό από το λεμόνι θα πρέπει να τους περάσετε από ένα σουρωτήρι πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε το σιρόπι σας..

Enjoy!

………………………………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

2 Reviews

  1. Φαίνεται υπέροχο. Για πόσο καιρό διατηρείται εντός ψυγείου?

    1. Καλησπέρα σας! Είναι όντως πολύ ιδιαίτερο. Δυστυχώς δεν διατηρείται για πολλές μέρες, για 2 μέρες το πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *