Εύκολη ζύμη για πίτσα χωρίς μαγιά

 

Πείτε μου, υπάρχει κάποιος που να μην αγαπά την πίτσα! Όποιες και αν είναι οι διατροφικές σου επιλογές, σίγουρα θα βρεις μια πίτσα με την επικάλυψη της αρεσκείας σου.

Η πίτσα ξεχωρίζει αρχικά από το ζυμάρι της. Η ιταλική αυθεντική πίτσα έχει μια πάρα πολύ λεπτή ζύμη και πλούσια επικάλυψη. Η πίτσα που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε στο σπίτι έχει ως βάση ένα πιο αφράτο ψωμάκι και βέβαια πάλι την επικάλυψη της επιλογής μας.

 

 

Αν μου ζητούσατε να διαλέξω ανάμεσα από τις δύο, θα δυσκολευόμουν, αν και να σας πω την αλήθεια, ναι μεν μου αρέσουν και οι δύο, αλλά η μαμαδίστικη, αφράτη και μπαμπάτσικη πίτσα της μαμάς είναι η αδυναμία μου.

 

 

Σας έχω πει παλαιότερα πως όταν έφυγα για τις σπουδές μου στην Πάτρα, πήρα μαζί μου ένα μικρό τετραδιάκι με πολύ λίγες συνταγές, τις οποίες μου είπε υπαγορεύσει η μαμά, χωρίς βέβαια να υπάρχουν ακριβείς αναλογίες στα υλικά της κάθε συνταγής.

Μέσα λοιπόν σε αυτό τετραδιάκι, το οποίο έχω ακόμη, υπήρχε και μια συνταγή για πίτσα και για να ακριβολογώ, μία συνταγή για το ζυμαράκι της πίτσας. Ήταν μια συνταγή για ένα απλό ζυμαράκι, αφράτο, που έμοιαζε περισσότερο με ψωμάκι και που δεν χρειαζόταν μαγιά για να φουσκώσει. Κατά συνέπεια, ο χρόνος προετοιμασίας και αναμονής της συγκεκριμένης πίτσας ήταν λιγότερος σε σχέση με τη ζύμη που φτιάχνουμε με μαγιά.

 

 

Αυτό το ζυμαράκι θα φτιάξουμε λοιπόν σήμερα, με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Είναι ένα ζυμαράκι που μπορεί άνετα να μεταμορφωθεί είτε σε πίτσα, είτε σε ψωμάκι τύπου focaccia ή ακόμη και σε γλυκό επιδόρπιο.

Αν λοιπόν δεν έχεις χρόνο να περιμένεις για να φουσκώσει το ζυμάρι με μαγιά και η οικογένεια έχει όρεξη για πίτσα, ετοιμάζεις, σε πολύ λίγο χρόνο, την πιο απλή και ελαφριά σάλτσα ντομάτας, την οποία σας έχω παρουσιάσει και παλαιότερη στο blog, μαζί με αυτό το ζυμαράκι, προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά της αρεσκείας σου και η πίτσα είναι έτοιμη στη στιγμή! Μεγάλη, αφράτη και γευστικότατη!

 

 

Εγώ επέλεξα την πιο light εκδοχή της, προσθέτοντας στην πίτσα 3 μόνο υλικά, σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια και μπόλικη τριμμένη μοτσαρέλα. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε, αλλαντικά, πιπεριές, άλλα ανάμεικτα τυριά και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σας.

 

 

Και για τη γλυκιά εκδοχή της, αντί για μυρωδικά στο ζυμάρι, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα και, αφού το απλώσετε, θα αλείψετε την επιφάνεια του με λίγο βούτυρο και θα πασπαλίσετε με λίγη  κανελοζάχαρη ή μπορείτε να ψήσετε το ζυμάρι σας σκέτο και στη συνέχεια, όταν θα βγει από το φούρνο, αφού το αφήσετε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του, μπορείτε να το αλείψετε με πάστα σοκολάτας της επιλογής σας, ξηρούς καρπούς ή ακόμη και φρούτα.

Αχ αυτήν την γλυκιά εκδοχή της πίτσας πολύ την πεθύμησα τώρα!

Ας επανέλθουμε στην τάξη…. και στην αλμυρή πίτσα μας.

 

 

Για την εύκολη πίτσα χωρίς μαγιά θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για μία μεγάλη πίτσα περίπου 12 κομμάτια

  • 600γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 400ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. του γλυκού ξύδι
  • 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 60 γρ βούτυρο αρκετά μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ρίγανη

ΥΛΙΚΑ για τη σάλτσα ντομάτας

  • 850γρ ώριμες ντομάτες (περίπου 4 ντομάτες)
  • Λίγο ελαιόλαδο (λίγο λιγότερο από ένα σφηνοπότηρο)
  • 1 κουτ. του γλυκού τοματοπολτό απλής συμπύκνωσης (πελτές)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη ή ψιλοκομμένη
  • Λίγη ρίγανη αποξηραμένη
  • Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • Φύλλα βασιλικού

Για την επικάλυψη

  • Μανιτάρια
  • Τριμμένη μοτσαρέλα
  • Λίγη αποξηραμένη ρίγανη
  • Λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη σάλτσα ντομάτας

Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη σε ένα μεγάλο μπολ.  Αδειάζουμε τις ντομάτες σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τη γλυκιά πάπρικα, τη ζάχαρη, τον πελτέ και το αλάτι με το πιπέρι.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να δέσει. Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτουμε και τα χοντροκομμένα φύλλα του βασιλικού και ανακατεύουμε.

Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη ζύμη

Ρίχνουμε το ξύδι στο γάλα και το αφήνουμε στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά περίπου.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.

Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο από το αλεύρι και προσθέτουμε σε αυτήν το γάλα και το πολύ καλά μαλακωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη, απαλή και εύπλαστη.

Αν σας κολλάει ελαφρώς η ζύμη στα χέρια, πασπαλίστε τα χέρια σας με λίγο αλεύρι.

Καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα σε ένα λεπτό φύλλο, το οποίο θα φουσκώσει με το ψήσιμο.

Απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας, τα μανιτάρια και το τριμμένο τυρί.

Ρίχνουμε λίγη ρίγανη και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε την πίτσα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα του φούρνου (κάτω χαμηλά) για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο.

Βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την πίτσα ζεστή.

 

Enjoy!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *