Πίτα Λαχανικών

 

Κάθε εποχή έχει τις νοστιμιές της, όμως το Καλοκαίρι είναι γεμάτο με χρώματα. Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά αυτήν την εποχή είναι άφθονα, όπως και ανεξάντλητες είναι οι χρήσεις τους.

 

 

Τα ίδια τα υλικά είναι αυτά που σου δίνουν την έμπνευση για δημιουργία.

Αυτό που λατρεύω στο Καλοκαίρι είναι που η κουζίνα είναι γεμάτη με λαχανικά και φρούτα, και ανά πάσα στιγμή φτιάχνεις φαγάκι ή γλυκάκι εξαιρετικό, όπως αυτή η πολύχρωμη πίτα με λαχανικά που ετοίμασα σήμερα.

 

 

Δεν ξέρω γιατί, αλλά τον τελευταίο καιρό έχω όρεξη για αλμυρές συνταγούλες…

Λατρεύω τις πίτες, μεγάλωσα με αυτές. Τόσο η μητέρα μου όσο και οι γιαγιάδες μου έφτιαχναν πίτες πολύ συχνά, άλλες φορές με φύλλο, άλλες  χωρίς, συνήθως όμως αλμυρές με μπόλικο τυράκι. Και πάντα οι πίτες τους βασίζοντας στα υλικά της κάθε εποχής.

 

 

Έχω φάει εγώ που βλέπετε εδώ κολοκυθόπιτες, άπυρες, τόσο με πράσινο κολοκυθάκι όσο και με κίτρινη κολοκύθα.

Η αλμυρή κολοκυθόπιτα της μαμάς ως βασικά υλικά έχει μόνο το κολοκύθι και το τυρί. Ήρθα λοιπόν εγώ να την εμπλουτίσω λιγάκι, προσθέτοντας και άλλα λαχανικά, για να γίνει πιο πλούσια και πιο ζωντανή σε χρώματα και με περισσότερες βιταμίνες.

 

 

Πρόκειται για μια πίτα που τη λες και κέικ, με μεστή γεύση και υπέροχο άρωμα.

Μπορείτε αν θέλετε να χωρίσετε τη ζύμη σας και σε ατομικές φόρμες και να φτιάξετε πιτάκια. Θα βγουν περίπου 18 πιτάκια.

 

 

Στην περίπτωση όμως που θέλετε να φτιάξετε ατομικά πιτάκια θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θήκες σιλικόνης ή χαρτί αντικολλητικό καλής ποιότητας γιατί αν χρησιμοποιήσετε τις απλές χάρτινες θήκες για κεκάκια θα σας κολλήσουν και μετά μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα! Επίσης θα πρέπει να προσέξετε το χρόνο ψησίματος. Θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος ψησίματος για τα ατομικά πιτάκια.

 

 

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο ταψί, στρογγυλό ή τετράγωνο, απλά και σε αυτήν την περίπτωση, επειδή η πίτα θα είναι πιο λεπτή σε πάχος, θα πρέπει να προσέξετε το χρόνο ψησίματος.

Επειδή λοιπόν ξέρω ότι ανυπομονείτε για τη συνταγή, η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούσα και εγώ να τελειώσω τη φωτογράφιση της και να την δοκιμάσω, περνάω γρήγορα στα υλικά, για την Πίτα λαχανικών θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 23-25 εκατοστών

  • 3 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους (περίπου 500γρ στραγγισμένο κολοκυθάκι)
  • 1 μεσαίου μεγέθους καρότο τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 πιπεριά κόκκινη ή κίτρινη κομμένη σε κυβάκια
  • 240γρ τυρί φέτα
  • 100γρ γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
  • 125ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 και ½ κουτάλι της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, αν η φέτα σας είναι γλυκιά προσθέσθε λίγο παραπάνω
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτάλι της σούπας μαύρο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τρίβουμε τα κολοκύθια μας και τα στραγγίζουμε λιγάκι με μια πετσέτα για να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Τα αφήνουμε στην άκρη μαζί με το τριμμένο καρότο.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά το ταψί μας.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι και το μαύρο σουσάμι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε στα αυγά τα λαχανικά μας, το κολοκύθι, το καρότο, την πιπεριά καθώς και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με τη ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά μας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη φέτα, την οποία τρίβουμε με το χέρι μας, μαζί με τη γραβιέρα.

Τέλος, προσθέτουμε στη ζύμη μας το μείγμα με το αλεύρι. Η ζύμη θα είναι αρκετά σφιχτή, όσο όμως την ανακατεύουμε θα βγάλει το κολοκύθι τα υγρά του και τα υλικά θα ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια της.

Ψήνουμε για περίπου  45 με 55 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ταψιού μας.

Η πίτα μας είναι έτοιμη όταν θα έχει ροδίσει γύρω γύρω και ελαφρά στην επιφάνεια. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα βάζοντας την στο  κέντρο της πίτας και αν βγαίνει καθαρή τότε η πίτα είναι έτοιμη.

Την βγάζουμε αμέσως από το φούρνο. Την αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία της και στην συνέχεια την ξεφορμάρουμε ή την κόβουμε κατευθείαν από το ταψί. Τρώγεται ζεστή. Αν πάλι σας περισσέψει, την αποθηκεύετε στο ψυγείο και την ζεσταίνετε ελαφρά πριν την σερβίρετε.

Καλή σας απόλαυση!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

 

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *