Φθινοπωρινή Αχλαδόπιτα

 

«Το φθινόπωρο μοιάζει ο κόσμος όλος να έχει καλυφθεί από κρούστα φρουτόπιτας, φτιαγμένη από μαύρη ζάχαρη και κανέλα».

Sarah Addison Allen, Αμερικανίδα συγγραφέας

 

Το φθινόπωρο, επειδή διαδέχεται το καλοκαίρι με τις έντονες στιγμές του, θεωρείτε για τους περισσότερους ως μια εποχή που σε προσγειώνει «ανώμαλα» στην καθημερινότητα.

Πρόκειται όμως για μια περίοδο ιδανική για νέα ξεκινήματα, γεμάτη υπέροχα χρώματα και μια διάχυτη ρομαντική μελαγχολία. Το υπέροχο κίτρινο χρώμα των φύλλων, ο θόρυβος που δημιουργούν τα πεσμένα φύλλα στο διάβα σου, η μυρωδιά που αφήνει πίσω της η πρώτη βροχή, ενεργοποιούν όλες σου τις αισθήσεις.

Είναι η εποχή που νιώθεις την ανάγκη, με την πρώτη κιόλας δροσούλα, να μείνεις σπίτι και να καλέσεις τους φίλους σου, να ψήσεις ένα ωραίο κέικ και να το απολαύσετε μαζί.

 

 

Μήλα, αχλάδια, σταφύλια και κυδώνια κάνουν την εμφάνιση τους και προσφέρονται για υπέροχες τάρτες, πίτες και κέικ.

 

 

Μια υπέροχη τέτοια πίτα – κέικ σας έχω λοιπόν για σήμερα. Πλούσια σε άρωμα και γεύση, αέρινη, αφράτη, ντελικάτη και φρουτένια, καθώς έχει ως βάση της το αχλάδι.

 

 

Η Αχλαδόπιτα αυτή είναι ελαφριά και ζουμερή, καθώς το αχλάδι αφήνει τους χυμούς του στο κέικ λειτουργώντας ως ελαφρύ σιρόπι. Μπορείτε να βάλετε την πίτα, αφού κρυώσει, στο ψυγείο και να την απολαύσετε δροσερή μαζί με παγωτό, σιρόπι καραμέλας ή ακόμη και με μια ελαφριά σαντιγί.

Από την άλλη μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά το απογευματινό σας τσάι.

 

 

Για την Αχλαδόπιτα θα χρειαστείτε ένα ταψί στρογγυλό 20 έως και 22 εκατοστά. Απλά αν χρησιμοποιήσετε ταψί 22 εκατοστών ίσως να χρειαστείτε περισσότερα αχλάδια για να καλύψετε τη βάση σας από τον αριθμό που σας δίνω πιο κάτω στη συνταγή.

Ας περάσουμε λοιπόν στα υλικά και στη διαδικασία παρασκευής της Φθινοπωρινής αυτής πίτας-κέικ με αχλάδια.

 

 

Υλικά για ένα ταψί 20-22 εκατοστών

Για τη βάση

  • 4-5 αχλάδια
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ανοιχτή καστανή ζάχαρη
  • 1 κάψουλα βανίλιας (προαιρετικά)

Για το κέικ

  • 265 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220 γρ ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 220 γρ γιαούρτι στραγγιστό (προτιμώ με χαμηλά λιπαρά 2%)
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κάψουλες βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας
  • 125 ml φυτικό λάδι (ηλιέλαιο)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 20 ή 22 εκατοστών και τοποθετούμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (τα 50 γρ) προσθέτουμε και την καστανή ζάχαρη (και τη βανίλια αν θέλουμε). Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα προσεκτικά στο ταψί.

Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Από τα αχλάδια θα κρατήσουμε ένα στην άκρη, το οποίο θα προσθέσουμε αργότερα στο κέικ.

Τοποθετούμε τις φέτες από τα αχλάδια στη βάση από το ταψί, πολύ κοντά τη μία στην άλλη (όπως βλέπετε στη φωτογραφία). Αφού καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού το αφήνουμε στην άκρη.

 

 

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το κέικ.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα ξηρά υλικά, το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σκόνη βανίλιας.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά, το γιαούρτι, τα αυγά και το φυτικό λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά σε αυτό με τα ξηρά και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Καθαρίζουμε το αχλάδι που είχαμε αφήσει στην άκρη και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Το ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε απαλά έτσι ώστε να ενσωματωθεί στη ζύμη.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια προσεκτικά και, αν χρειαστεί, με μια σπάτουλα στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

 

 

Ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εγώ χρησιμοποίησα 20 εκατοστά ταψί και η πίτα μου χρειάστηκε περίπου 60 λεπτά ψήσιμο.

Θα είναι έτοιμη όταν η επιφάνεια αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Για να είστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί, μπορείτε να βυθίσετε στο κέντρο από την πίτα ένα σουβλί, αν βγαίνει καθαρό η πίτα σας έχει ψηθεί.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά μέσα στο ταψί.

Για να την ξεφορμάρουμε μπορούμε με ένα μαχαιράκι να περάσουμε την πίτα προσεκτικά γύρω γύρω, έτσι ώστε να τη διευκολύνουμε να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Τοποθετούμε μια πιατέλα επάνω από το ταψί και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με προσοχή πάνω από τα αχλάδια.

Σερβίρουμε την αχλαδόπιτα σκέτη ή με παγωτό βανίλια ή ακόμη και με σιρόπι καραμέλας.

Διατηρείτε στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ ή σε ένα χάρτινο κουτί έτσι ώστε να την προστατέψετε από την υγρασία. Σερβίρετε αμέσως από το ψυγείο δροσερή, δεν σκληραίνει καθόλου.

And remember… The secret ingredient is always love!

 

 

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ.

 

You might also like

One Review

  1. Υπέροχη!! Καλό φθινόπωρο!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *