Κέικ με αχλάδι και κανέλα

 

Έχουμε μπει για τα καλά στο Φθινόπωρο, αν και ο καιρός ακόμη είναι αρκετά ζεστός. Αυτό που λατρεύω σε κάθε εποχή είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά που φέρνει μαζί της. Τα αχλάδια λοιπόν μαζί με τα μήλα και τα σταφύλια είναι τα φρούτα που κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές του Φθινοπώρου.

 

 

Και τι καλύτερο από το να γεμίσει το σπίτι από τη μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ με φρούτα εποχής. Το Σάββατο λοιπόν που μας πέρασε, παρόλο που ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος, έψησα στη στιγμή αυτό το υπέροχο και άκρως αρωματικό κέικ με αχλάδι. Aρχικά για να χαλαρώσω, αλλά κυρίως για να γεμίσει με υπέροχες μυρωδιές η κουζίνα μου.

 

 

Αφράτο από τη μία και ζουμερό από την άλλη, λόγω της προσθήκης του αχλαδιού, αυτό το κέικ θα σε αποζημιώσει γευστικά, ειδικά αν αγαπάς την κανέλα και το αχλάδι. Άσε που είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του.

Το αχλάδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνη C ενώ έχει λίγες θερμίδες και χαμηλή αλλεργιογόνο δράση. Γιατί λοιπόν να μην το προσθέσουμε και στα γλυκά μας;

 

 

Συνήθως επιλέγω ώριμα σφιχτά αχλάδια για τα γλυκά μου. Αν τώρα στο σπίτι έχετε μήλα αντί για αχλάδια μπορείτε να τα αντικαταστήσετε.

 

 

Μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας με το αρωματικό αυτό κέικ ή να το συνδυάσετε με παγωτό βανίλια. Μπορείτε επίσης, να του προσθέσετε μία σάλτσα καραμέλας ή σοκολάτας, την οποία θα ρίξετε στο κέικ σας όταν θα έχει κρυώσει, δεδομένου ότι το κέικ δεν είναι πολύ γλυκό. Εγώ αυτή τη φορά επέλεξα να συνοδεύσω το κέικ μου με μία σάλτσα αλμυρής καραμέλας, την συνταγή της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 

Επίσης, το αχλάδι αγαπά πολύ τη σοκολάτα, δοκιμάστε λοιπόν και το σοκολατένιο κέικ με ολόκληρα αχλάδια, το οποίο θα βρείτε σε παλαιότερο ποστ εδώ.

Να θυμάστε όμως πως τα γλυκίσματα που περιέχουν φρούτα δεν διατηρούνται φρέσκα για πολλές μέρες εκτός ψυγείου. Καλό είναι να καταναλώνονται σχετικά σύντομα και να διατηρούνται σε δροσερό μέρος. Το συγκεκριμένο κέικ που σας ετοίμασα σήμερα δεν είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μακρόστενη μεσαίου μεγέθους φόρμα του κέικ (περίπου 22 με 23 εκ) ή να φτιάξετε μικρά ατομικά κεκάκια.

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.

 

 

Για το αρωματικό κέικ με αχλάδι και κανέλα θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 300γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (το κοσκινίζουμε)
  • 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80γρ καστανή ανοιχτόχρωμη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας (αν το θέλετε πιο γλυκό μπορείτε να προσθέσετε 10γρ ζάχαρη ακόμη)
  • 250ml γάλα αμυγδάλου ή ζωικό ελαφρύ γάλα
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ βούτυρο, λιωμένο
  • 2 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • Χοντροσπασμένα αμύγδαλα για την επιφάνεια του κέικ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μετρίου μεγέθους φόρμα του κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα αυγά. Προσθέτουμε και το βούτυρο, το οποίο έχουμε αφήσει να κρυώσει ελαφρώς, και ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Αδειάζουμε το υγρό μείγμα σε αυτό με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Πριν αναμειχθούν όλα τα υλικά προσθέτουμε και το αχλάδι, το οποίο έχουμε πασπαλίσει ελαφρώς με πολύ λίγο αλεύρι.

Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσουν να ενώνονται όλα τα υλικά. Το μείγμα δεν χρειάζεται να είναι αρκετά λείο, μπορεί σε κάποια σημεία να φαίνεται ότι δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι, δε χρειάζεται όμως να το ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί δε θα φουσκώσει στο ψήσιμο.

Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και πασπαλίζουμε με το σπασμένο αμύγδαλο. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 40 με 50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Μπορούμε στα 40 λεπτά να δούμε αν έχει ψηθεί τοποθετώντας ένα σουβλί ή ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του. Αν βγαίνει καθαρό, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία σχάρα.

Σερβίρουμε το κέικ μας σκέτο, με παγωτό, με σάλτσα αλμυρής καραμέλας, τη συνταγή της οποίας θα βρείτε εδώ ή ακόμη και με γλάσο σοκολάτας.

Σημείωση

Αν ψήσετε το κέικ σε μικρές ατομικές φόρμες, ο χρόνος ψησίματος θα είναι λιγότερος. Θα υπολογίσετε περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους και το φούρνο σας.

Το αχλάδι είναι ένα πολύ ευαίσθητο φρούτο και το συγκεκριμένο κέικ διατηρείται εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος το πολύ για 2 μέρες.

Enjoy!

…………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *