Πατατοκροκέτες

 

Έχετε καταλάβει πια πόσο μου αρέσει να εκμεταλλεύομαι υλικά που μου έχουν περισσέψει από άλλες παρασκευές ή που ήδη έχω στο ψυγείο μου.

Έτσι λοιπόν τις προάλλες, είδα που μου είχε μείνει λίγη γραβιέρα και λίγη παρμεζάνα. Έπρεπε οπωσδήποτε να εκμεταλλευτώ τα τυριά μου με κάποιο τρόπο, γιατί θα ήταν κρίμα να χαλάσουν. Και δεν μου αρέσει να πετάω φαγητό. Δεν ήταν όμως αρκετή η ποσότητα για να φτιάξω ενδεχομένως κάποια τυρόπιτα ή κάποια τάρτα. Σκέφτηκα λοιπόν, αφού έχω πατάτες, δε φτιάχνω πατατοκροκέτες και να προσθέσω και τα τυράκια μου μέσα στη ζύμη;

 

 

Είχα επιθυμήσει, η αλήθεια είναι, μια αλμυρή μπουκίτσα και οι πατατοκροκέτες μου φάνηκαν εξαιρετική ιδέα.

Εύκολη συνταγή με απλά υλικά, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

 

 

Όσον αφορά τα υλικά της συνταγής, πρόσθεσα και λίγη γαλοπούλα που είχα στο ψυγείο, εσείς μπορείτε αν δεν σας αρέσει, να την παραλείψετε. Επίσης, προτιμήστε σχετικά σκληρά ή ημίσκληρα τυριά και όχι μαλακά γιατί οι συγκεκριμένες κροκέτες είναι αρκετά αφράτες και το μαλακό τυρί δεν θα τις βοηθήσει να κρατήσουν το στρογγυλό τους σχήμα στο τηγάνισμα.

Για το πανάρισμα προτίμησα να χρησιμοποιήσω βρώμη, αφού πρώτα την πέρασα από το multi. Τη βρώμη, αν θέλετε, μπορείτε κάλλιστα να την αντικαταστήσετε με τριμμένη φρυγανιά.

 

 

Δυο πράγματα θα πρέπει να προσέξετε στη συνταγή. Πρώτον, να πανάρετε πολύ καλά τις πατατοκροκέτες στη βρώμη και δεύτερον να έχετε ζεστάνει πολύ καλά αρκετό λάδι στο κατσαρολάκι σας.

Οι πατατοκροκέτες είναι αρκετά αφράτες, λιώνουν στο στόμα. Αν θέλετε να είναι πιο σφιχτές μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι στο μείγμα με τις πατάτες.

Αφού τηγανίσετε τις κροκέτες σας, τις αφήνετε λίγο να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τις σερβίρετε ζεστές. Ιδανικά σερβίρονται με μια δροσερή σως με γιαούρτι και μουστάρδα, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αφράτες πατατοκροκέτες.

 

 

Θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για περίπου 23 πατατοκροκέτες

  • 500γρ βρασμένες πατάτες
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένα ανάμεικτα τυριά, όπως παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα
  • 3 με 4 φέτες γαλοπούλα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • λίγη αποξηραμένη ρίγανη (προαιρετικά)
  • αλάτι & πιπέρι κατά βούληση

Για το τηγάνισμα

  • 3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού βρώμη ή φρυγανιά περασμένη από το multi
  • Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις πατάτες, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να παίσει η θερμοκρασία τους. Στη συνέχεια, τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι μέχρι να τις κάνουμε πουρέ.

Προσθέτουμε στις πατάτες τα τυριά, το αυγό, τη γαλοπούλα, το μοσχοκάρυδο, τη ρίγανη, το πιπέρι και λίγο αλάτι. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο πιπέρι ή λίγο αλάτι ακόμη.

Σκεπάζουμε το μείγμα για τις πατάτες και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος αρκετό λάδι και το ζεσταίνουμε καλά.

Βρέχουμε τα χέρια μας ελαφρώς με πολύ λίγο νερό και παίρνουμε κάθε φορά λίγο από το μείγμα με τις πατάτες. Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα ρίχνουμε μέσα στην αλεσμένη βρώμη.  Φροντίζουμε να καλυφθούν πολύ καλά οι κροκέτες μας με τη βρώμη και τις ρίχνουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι.  Τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Αν χρειάζεται, τις αναποδογυρίσουμε μέσα στο καυτό λάδι προσεκτικά για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τις σερβίρουμε ζεστές με μια σαλάτα της επιλογής μας.

Enjoy!

………………………………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *