Πασχαλινά Τσουρεκάκια

 

Φέτος πήρα την απόφαση να φτιάξω τσουρέκια, συνήθως κάθε χρόνο ψήνω τα κουλουράκια μου, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, και μοσχοβολάει όλο το σπίτι Πάσχα!

Είπα λοιπόν να τολμήσω και τα φτιάξω τσουρεκάκια. Την τελευταία φορά που έφτιαξα τσουρέκι ήταν πριν από πολλά χρόνια και ήταν σκέτη αποτυχία, νόστιμο ναι μεν, αλλά δεν είχε φουσκώσει καθόλου.

Αφού έψαξα πολύ και διάβασα όλα τα μυστικά για ωραία, αφράτα και γεμάτα ίνες τσουρέκια μπήκα στην διαδικασία να τα ετοιμάσω. Έτοιμα λοιπόν!

 

 

Στις φωτογραφίες μου, επέλεξα να μην κάνω καμιά επεξεργασία όσο αναφορά τα χρώματα τους και αυτό γιατί ήθελα να σας δείξω ακριβώς το χρώμα και το ψήσιμο των τσουρεκιών μου.

 

 

Τα τσουρέκια έχουν πολύ απλά υλικά και μια εύκολη διαδικασία παρασκευής, αρκεί να προσέξετε κάποια πολύ βασικά βήματα στη διαδικασία παρασκευής τους.

 

 

Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί ποια είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε όταν φτιάχνετε τσουρέκια.

1. Χρησιμοποιούμε πάντα αλεύρι για τσουρέκι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, μόνο τότε τα τσουρέκια μας θα γίνουν αφράτα.

2. Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό, προσοχή όχι καυτό γιατί θα κάψει τη μαγιά και δε θα ενεργοποιηθεί.

3. Η ζύμη για τα τσουρέκια θα πρέπει να είναι βουτυράτη και τσιχλωτή, όχι σφιχτή, να τη σηκώνεις και να πέφτει σιγά σιγά.

4. Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι στη ζύμη για να σφίξει περισσότερο, όπως επίσης δεν αλευρώνουμε ούτε τα χέρια μας, ούτε και την επιφάνεια εργασίας που θα ζυμώσουμε τα τσουρέκια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μη μας κολλάει η ζύμη είναι να αλείψουμε τόσο τα χέρια μας όσο και την επιφάνεια εργασίας με λίγο λιωμένο βούτυρο.

5. Θα πρέπει να έχετε υπομονή. Τα τσουρέκια θέλουν πολύ ώρα ξεκούραση, όσο περισσότερη ώρα να αφήσετε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν.

6. Μπορείτε επίσης, να ετοιμάσετε τη ζύμη από βραδύς και να την αφήσετε σκεπασμένη στο ψυγείο μέχρι την άλλη μέρα, αρκετές ώρες. Την επόμενη μέρα θα την βγάλετε από το ψυγείο και θα την αφήσετε στο πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια θα φτιάξετε τα τσουρέκια σας.

Αν προσέξετε λοιπόν όλα τα παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι τελικά, δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε τα δικά σας  αφράτα μοσχομυριστά τσουρέκια, τα οποία αν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε και με κομμάτια σοκολάτας.

 

 

Για τα Πασχαλινά Τσουρέκια μας θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για το προζύμι

  • 60γρ νωπή μαγιά
  • 85γρ χλιαρό νερό
  • 125γρ αλεύρι για τσουρέκι (υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη)

ΥΛΙΚΑ για τα τσουρεκάκια (για 8 τσουρεκάκια ή 3 με 4 μεγάλα τσουρέκια)

  • 100γρ βούτυρο αγελαδινό
  • 225γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50γρ γάλα
  • 50γρ χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουτ. του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
  • 1 κουτ. της σούπας μαχλέπι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια σκόνη ή 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προσοχή να είναι ακέρωτο)
  • 500γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 30γρ ηλιέλαιο

Για το άλειμμα

  • Αμύγδαλο φιλέ
  • Αυγό
  • Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με το προζύμι. Σε ένα μπολ διαλύουμε πολύ καλά τη νωπή μαγιά με το νερό, φροντίζοντας να διαλυθεί εντελώς.

Στη συνέχεια αφού έχει διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε το αλεύρι (125γρ) και  ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι στην άκρη για 20 με 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί η ζύμη.

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο, τα αυγά, το γάλα, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε επίσης το μαχλέπι και τη μαστίχα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χλιαρό αυτό μείγμα μέσα στο αλεύρι (500γρ) στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε και το προζύμι.

Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ πολύ καλά τη ζύμη μας για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφού περάσουν τα 10 λεπτά προσθέτουμε και το ηλιέλαιο σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για ακόμη 5 λεπτά.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι κάπως ρευστή και τσιχλωτή.

Για να καθαρίσουμε το γάντζο του μίξερ αλείφουμε το χέρι μας με ελάχιστο βούτυρο.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη αφήνουμε να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος τουλάχιστον 3 με 3,5 ώρες.

Αφού φουσκώσει, την χτυπάμε για να φύγει ο αέρας και πάντα με ελαφρώς βουτυρωμένα χέρια την αδειάζουμε στην επιφάνεια εργασίας, την οποία έχουμε βουτυρώσει και αυτήν ελαφρώς. Δεν χρησιμοποιούμε επιπλέον αλεύρι γιατί τα τσουρέκια μας θα σκληρύνουν.

Ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγο με τα χέρια μας και στη συνέχεια πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια και φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους σε λαμαρίνες-ρηχά ταψιά φούρνου, τα οποία έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Τα σκεπάζουμε ελαφρώς με μια μεμβράνη φαγητού και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 1 με 1,30 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 με 160 βαθμούς και αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια μας, τα αλείφουμε με ένα πινελάκι με λίγο αυγό χτυπημένο με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Αν αλείφοντάς τα χάσουν λίγο τον όγκο τους, τα αφήνουμε ξανά για λίγο στην άκρη να φουσκώσουν.

Τα ψήνουμε για περίπου 25 με 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος. Αν φτιάξετε μεγάλα τσουρέκια θα χρειαστούν το πολύ 35 με 40 λεπτά.

Όταν τα τσουρέκια μας πάρουν ένα χρυσό καφέ χρώμα είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στο ταψί.

Για να παραμείνουν φρέσκα, αφού κρυώσουν, τα τυλίγουμε πολύ καλά με μια μεμβράνη φαγητού.

 

 

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά!

 

Η συνταγή για τα τσουρέκια είναι του κου Κυριάκου Μελά.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *