Μακαρόνια με Σκορδάτα Μανιτάρια

 

Στο σημερινό ποστ σας έχω μια διαφορετική πρόταση!

Μια πρόταση για ελαφρύ γεύμα. Πρόκειται για μια Μπρουσκέτα με Σκορδάτα Μανιτάρια η οποία μπορεί πολύ εύκολα να μεταμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό ελαφρύ γεύμα.

 

 

Τα Μανιτάρια ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια που περιλαμβάνει πολλά είδη νόστιμα και ωφέλιμα αλλά και αρκετά επικίνδυνα και δηλητηριώδη για τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό η περισυλλογή τους θα πρέπει να γίνεται από άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα είδη.

Συχνά τα μανιτάρια αναφέρονται ως λαχανικά, δεν είναι όμως. Πρόκειται για μύκητες χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίοι αναπτύσσονται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον.

 

 

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ισάξιας της ζωικής πρωτεΐνης, χωρίς όμως να περιέχουν τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που υπάρχουν στη ζωική πρωτεΐνη.

Τα μανιτάρια αποτελούν επίσης εξαιρετική τροφή γιατί περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και σακχάρων, καθώς και ελάχιστες θερμίδες και νάτριο. Για το λόγο λοιπόν αυτό είναι σύμμαχος σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

 

 

Μπορείτε να τα απολαύσετε με πολλούς τρόπους αντικαθιστώντας ακόμη και το κρέας σε πολλές παρασκευές. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Σήμερα λοιπόν θα ετοιμάσουμε μια μπρουσκέτα με μανιτάρια, σκόρδο και θυμάρι και με ένα απλό βήμα θα την μεταμορφώσουμε σε ένα εξαιρετικό πιάτο, μια μακαρονάδα!

 

 

 

Βασικά αυτός είναι και ο πιο σύνηθες τρόπος που επιλέγω να τα μαγειρεύω.

Η μακαρονάδα αυτή ετοιμάστηκε, φωτογραφήθηκε και φαγώθηκε άμεσα!

 

 

Μην περιμένετε όμως συγκεκριμένες αναλογίες στα υλικά της συνταγής. Επιλέξτε την ποσότητα των υλικών σας κατά βούληση.

 

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή μας, για τα Σκορδάτα μανιτάρια θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • Μανιτάρια  (προτιμήστε λευκά, καφέ, πορτομπέλο ή πορτσίνι)
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο (ή αποξηραμένο)
  • Αποξηραμένη ρίγανη
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Κόκκινο ή άσπρο κρασί

Για την μακαρονάδα:

Μακαρόνια της επιλογής σας (προτίμησα ολικής αλέσεως)

Για τις μπρουσέτες:

Λεπτές φέτες ψωμιού της επιλογής σας (προτίμησα πολύσπορο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Με ένα βρεγμένο πανάκι περνάμε το κεφάλι τους και αφαιρούμε το κοτσάνι τους αν χρειάζεται. Μπορούμε να ξεφλουδίσουμε το κεφάλι τους αν είναι πολύ βρώμικα. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, και τα περνάω με λίγο νεράκι και ξεφλουδίζω το κεφάλι τους, για να έχω και το δικό μου κεφάλι ήσυχο! 😉

Τώρα αν θέλετε να τα πλύνετε, μπορείτε να το κάνετε, απλά αφήστε τα να στραγγίξουν για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε, γιατί διαφορετικά θα βγει όλο το νερό που θα έχουν απορροφήσει στο φαγητό σας και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου.

Αφού λοιπόν καθαρίσουμε τα μανιτάρια μας, τα κόβουμε σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε 1 με 2 κουταλιές της σούπας, το πολύ, ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Όταν τα μανιτάρια μας αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέτουμε το σκόρδο,το θυμάρι και τη ρίγανη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και τέλος ρίχνουμε και το κρασί.

Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί και τα μανιτάρια μας είναι έτοιμα.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε τα σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και αν θέλουμε μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ρόκα και γραβιέρα.

Αν πάλι θέλουμε να τα συνοδεύσουμε με μακαρόνια, θα πρέπει κατά τη διάρκεια που μαγειρεύουμε τα μανιτάρια να βράζουμε και τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Όταν τα μακαρόνια μας είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στα έτοιμα ζεστά μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε ζεστά με παρμεζάνα ή γραβιέρα.

Καλή σας όρεξη!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *