Νηστίσιμα μικρά Κέικ με Τζίντζερ & Πορτοκάλι

 

Η αγάπη μου για τα κέικ είναι μεγάλη, πόσο μάλλον όταν με απλά υλικά και με μια εύκολη διαδικασία μπορείς να έχεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη συνταγή για πεντανόστιμα νηστίσιμα κεκάκια με τζίντζερ και πορτοκάλι. Να είστε σίγουροι πως, όποιος τα δοκιμάσει δεν θα πιστεύει ότι είναι νηστίσιμα. Παραμένουν αφράτα, ακόμη και μετά από 4 μέρες, θεωρώ όμως απίθανο να μείνουν για τόσο πολύ!!

 

 

Η εκδοχή που σας παρουσιάζω παρακάτω είναι η νηστίσιμη, αυτό δε σημαίνει όμως, ότι αν κάποιος θέλει να αντικαταστήσει το γάλα αμυγδάλου με κανονικό αγελαδινό, δεν μπορεί να το κάνει, ας προτιμήσει όμως γάλα με χαμηλά λιπαρά.

 

 

Την επόμενη φορά που θα τα ξαναφτιάξω, θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω την κρυσταλλική ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας και θα χρησιμοποιήσω μόνο αλεύρι ολικής, για να έχω ένα ακόμη πιο υγιεινό κεκάκι.

Επίσης μπορείτε να παραλείψετε από τον πουρέ μήλου τη ζάχαρη, έτσι ώστε να έχετε ένα ακόμη πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Τέλος μπορείτε αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να αρωματίσετε τα κέικ σας με κανέλα και γαρύφαλλο.

 

 

 

 

Αν λοιπόν σας έχει πει κάποιος ότι τα νηστίσιμα ή τα πιο ελαφριά γλυκά υστερούν σε γεύση, καιρός να του αλλάξετε αυτήν την άποψη.

Στην κατηγορία Vegan & Healthy στο blog μου θα βρείτε διάφορες επιλογές για νόστιμα και εύκολα νηστίσιμα και με λιγότερα λιπαρά γλυκάκια. Θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις, γι’αυτό μείνετε συντονισμένοι … 😉  🙂

Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή.

 

 

Για τα Νηστίσιμα μικρά Κέικ με Τζίντζερ και Πορτοκάλι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 12 μικρά κεκάκια

  • 90ml ηλιέλαιο
  • 180γρ ζάχαρη
  • 180γρ πουρέ μήλου*
  • 240ml γάλα αμυγδάλου
  • 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. σκόνη τζίντζερ
  • 1 κ.γλ. γεμάτο ξύσμα πορτοκαλιού (προσοχή από ακέρωτο πορτοκάλι)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας

Για τον πουρέ μήλου :

  • 2 μήλα κόκκινα (καθαρισμένα & κομμένα σε κύβους)
  • 20 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 25ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τον πουρέ μήλου.

Βάζουμε τα μήλα σε μια κατσαρολίτσα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν σκεπασμένα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, περίπου 18-20 λεπτά, ανακατεύοντάς τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

Αφού μαλακώσουν αρκετά τα μήλα, τα αδειάζουμε μαζί με τα υγρά τους σε ένα μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ. Αφήνουμε τον πουρέ μήλου στην άκρη να κρυώσει καλά, πριν τον χρησιμοποιήσουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Τοποθετούμε στο ταψί για μάφινς τις ειδικές χάρτινες θήκες ή χρησιμοποιούμε θήκες σιλικόνης.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και το τζίντζερ. Αφήνουμε τα στερεά υλικά στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με το μίξερ το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε, σε αυτό το μείγμα, το γάλα αμυγδάλου, τον πουρέ μήλου, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά όλα τα παραπάνω υλικά.

Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά-σιγά τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα.

Αδειάζουμε το μείγμα στις θήκες  κατά τα 2/3 και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Μπορούμε να δούμε αν τα κεκάκια μας έχουν ψηθεί, τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 10′ στο ταψί. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

 

 

Tip: Μπορούμε να τα στολίσουμε με ένα γλάσο πορτοκαλιού ή γλάσο σοκολάτας.

Για το γλάσο πορτοκαλιού: Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας φυσικό χυμό πορτοκάλι σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.

Για το γλάσο σοκολάτας : δείτε εδώ τη συνταγή για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας με πορτοκάλι, επιλέξτε τη μισή δόση για τα γλασάρετε τα κεκάκια σας.

Εγώ προτίμησα, απ’ότι βλέπετε να στολίσω τα κεκάκια μου με γλάσο πορτοκαλιού και γλασαρισμένα  κουμ κουατ.

Enjoy!

And remember…As long as you know how to bake, life is sure to be sweet.

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *