Μανιταρόπιτες

 

Εδώ και καιρό είχα την επιθυμία να φτιάξω μία πιτούλα.

Αρχικά είπα να ψήσω τυροπιτάκια, όμως στην πορεία θυμήθηκα που μου είχαν μείνει λίγα μανιτάρια στο ψυγείο από μια πίτσα που είχα φτιάξει τις προάλλες και σκέφτηκα, δε φτιάχνω μία μανιταρόπιτα καλύτερα, να αξιοποιήσω και τα μανιτάρια μου, πριν μου χαλάσουν;

Πήρα λοιπόν και λίγα φρέσκα από τον μανάβη μου και δυο κόκκινες πιπερίτσες και ορίστε λοιπόν οι πιο εύκολες, ελαφριές και νόστιμες μανιταροπιτούλες.

 

 

Προτίμησα να τις φτιάξω με φύλλο κρούστας, όπως φτιάχνω τα τυροπιτάκια, εσείς βέβαια μπορείτε να επιλέξετε όποιο φύλλο θέλετε, όπως χωριάτικο ή ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πολύ εύκολη ζύμη για πιτάκια που σας έχω παρουσιάσει σε παλαιότερο post και θα τη βρείτε εδώ.

Όπως και να έχει, αυτές οι πιτούλες είναι πολύ νόστιμες, αρωματικές και γίνονται στη στιγμή.

Πάμε λοιπόν να τις φτιάξουμε.

 

 

Για τις μανιταρόπιτες θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 5 με 6 φύλλα κρούστας
  • 600γρ φρέσκα μανιτάρια portobello ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • 150γρ τριμμένη γραβιέρα
  • 100γρ καπνιστό τυρί
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • Θυμάρι αποξηραμένο
  • Ρίγανη αποξηραμένη
  • Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
  • Λίγο βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Μαύρο σουσάμι (προαιρετικά) για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για 15 περίπου πιτούλες

Ξεπαγώνουμε τα φύλλα σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. Αν δεν χωράνε στο σκεύος μας όλα τα μανιτάρια, τα χωρίζουμε σε δυο δόσεις. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά, χωρίς να τα ανακατέψουμε στο ζεστό τηγάνι και στη συνέχεια προσθέτουμε και τις κομμένες πιπεριές.

Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τα μανιτάρια μαζί με τις πιπεριές να σοταριστούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμισθούν τυχών υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμη.

Στη συνέχεια, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε δυο ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Αφού κρυώσουν τα μανιτάρια, τα ανακατεύουμε καλά με τα τριμμένα τυριά. Δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμη.

Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά λίγο βούτυρο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ελαιόλαδο).

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας και τα κόβουμε σε 3 ίσα μέρη (από την μικρή πλευρά). Αν θέλουμε να φτιάξουμε μικρότερα μανιταροπιτάκια κόβουμε τα φύλλα σε 4 ίσα μέρη.

Ραντίζουμε την κάθε λωρίδα με λίγο λιωμένο βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε λίγη από τη γέμιση στην αρχή από τη λωρίδα μας. Τυλίγουμε τη γέμιση παίρνοντας την αριστερή άκρη του φύλλου προς τα δεξιά σχηματίζοντας ένα τρίγωνο και στη συνέχεια παίρνουμε το τρίγωνο μας προς τα αριστερά. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε τη γέμιση σε τρίγωνο μέχρι να φτάσουμε στο τέλος από το φύλλο.

Τοποθετούμε την μανιταρόπιτα στο ταψί και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.

Στο τέλος ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο και πολύ λίγο νεράκι την επιφάνεια από τις μανιταρόπιτες και πασπαλίζουμε με λίγο μαύρο σουσάμι.

Ψήνουμε τις μανιταρόπιτες για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Μπορείτε, αν θέλετε, να φτιάξετε μπουρεκάκια για μεγαλύτερη ευκολία, αντί για τρίγωνα. Τοποθετείτε λίγη από τη γέμιση στην άκρη της λωρίδας του φύλλου, αφήνοντας ένα κενό λίγων εκατοστών δεξιά και αριστερά, και την τυλίγετε δυο με τρεις φορές σε ρολό. Στη συνέχεια φέρνετε τις δυο άκρες προς τα μέσα για να κλείσετε καλά τη γέμιση και συνεχίζετε να τυλίγετε το μανιταροπιτάκι σας.

Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε μια πεντανόστιμη και πολύ εύκολη ζύμη και να κλείσετε σε αυτήν τη γέμιση σας. Τη ζύμη αυτή θα τη βρείτε στα ελιοπιτάκια που σας είχα παρουσιάσει παλαιότερα στο blog.

Mπορείτε επίσης να φτιάξετε και ολόκληρη μανιταρόπιτα, θα πρέπει όμως να διπλασιάσετε τα υλικά για τη γέμιση, ανάλογα βέβαια με το μέγεθος της πίτας που θέλετε να φτιάξετε. Στην περίπτωση αυτή, θα επιλέξετε ένα φύλλο για πίτα. Θα τοποθετήσετε τα μισά φύλλα στη βάση από την πίτα ραντίζοντάς τα στο ενδιάμεσο με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα πάνω από την γέμιση σας.

Τέλος, στη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μαλακό τυρί θέλετε. Να σας πω επίσης πως, εγώ προτιμώ να ξεφλουδίζω τα μανιτάρια πριν τα χρησιμοποιήσω σε οποιαδήποτε συνταγή μου, εσείς μπορείτε βέβαια να τα χρησιμοποιήσετε όπως  έχετε συνηθίσει.

Enjoy!

……………………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *