Νηστίσιμη αρωματική Μανιταροσαλάτα με λαδολέμονο & μουστάρδα

 

Σας έχει τύχει να ενθουσιαστείτε με μια συνταγή, η οποία στην ουσία να μην είναι κάτι το περίπλοκο ή να μην περιέχει ιδιαίτερα υλικά;

Ε αυτό μου συνέβη με αυτήν την μανιταροσαλάτα που θα σας παρουσιάσω σήμερα.

Πραγματικά είναι τόσο αρωματική και γευστική που αν την δοκιμάσετε είμαι σίγουρη πως θα τη φτιάχνετε σε κάθε γιορτινό σας τραπέζι και όχι μόνο.

 

 

Το ιδιαίτερο που έχει αυτή η μανιταροσαλάτα είναι ότι αρχικά μαγειρεύεις, μάλλον να το θέσω λίγο καλύτερα, ζεματάς για λίγα λεπτά τα μανιτάρια και στη συνέχεια αφού φτιάξεις τη σαλάτα σου, τη βάζεις στο ψυγείο. Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο, τόσο θα δέσουν οι γεύσεις. Πιστέψτε με την επόμενη μέρα είναι ακόμη πιο νόστιμη.

 

 

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική τροφή. Περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη η οποία συναγωνίζεται σε ποιότητα τη ζωική πρωτεΐνη χωρίς να περιέχει τοξίνες και λίπη. Είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, περιέχουν ελάχιστο λίπος και σάκχαρα και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες. Και το σημαντικότερο, μπορούμε να δημιουργήσουμε με αυτά πεντανόστιμα πιάτα.

Πως καθαρίζουμε όμως τα μανιτάρια;

Ο πιο σύνηθες τρόπος είναι να τα καθαρίσουμε εξωτερικά με ένα υγρό πανάκι. Προσοχή δεν τα βουτάμε σε νερό γιατί εκτός του ότι είναι πολύ ευαίσθητα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό με αποτέλεσμα να γίνονται μαλακά και άνοστα.

Ένας άλλος τρόπος να τα καθαρίσουμε, αν δεν θέλουμε μόνο να τα περάσουμε με ένα υγρό πανάκι, είναι να τα ξεφλουδίσουμε. Αυτός είναι και ο τρόπος που επιλέγω να τα καθαρίζω εγώ.

Πως τα ξεφλουδίζουμε;

Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ακόμη και με το χέρι μας αφαιρούμε σιγά σιγά την εξωτερική φλούδα τους από το κέντρο προς τα έξω. Με τον τρόπο αυτό είναι έτοιμα και καθαρά για να τα καταναλώσουμε.

Τέλος, αφαιρούμε το κοτσάνι τους γιατί είναι σκληρό ή αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το κόβουμε στην άκρη για να απομακρύνουμε τα χώματα που μπορεί να έχει και το καθαρίζουμε και αυτό εξωτερικά.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μανιτάρια.

Τα  φρέσκα λευκά μανιτάρια θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτά, χωρίς στίγματα (μαυρίλες) και βαθουλώματα. Θα πρέπει να έχουν αρκετή σάρκα και να μην είναι μαραμένα.

 

 

Λίγα μυστικά ακόμη.

Για να μην μαυρίσουν μπορούμε να τα ραντίσουμε με λεμόνι. Στη σαλάτα που θα φτιάξουμε σήμερα το λεμόνι είναι βασικό συστατικό γι’αυτό τα μανιτάρια μας παρόλο που μαγειρεύονται διατηρούν τη φρεσκάδα τους.

Τα αποξηραμένα μανιτάρια πρέπει να μείνουν σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Επίσης, κρατάμε το νερό στο οποίο μαλάκωσαν και το προσθέτουμε στο φαγητό μας για περισσότερη νοστιμιά.

Καλό είναι τα μανιτάρια να καταναλώνονται φρέσκα. Αν όμως σας περισσέψουν, αυτό που κάνω εγώ είναι, αφού τα καθαρίσω, τα κόβω σε φέτες, τα τυλίγω καλά και τα βάζω στην κατάψυξη. Τα κατεψυγμένα μανιτάρια τα χρησιμοποιώ κατευθείαν μόνο σε μαγειρευτά και όχι λόγου χάρη σε πίτσα γιατί θα βγάλουν αρκετή υγρασία. Τα έχω χρησιμοποιήσει σε σάλτσες αλλά και σε σπανακόρυζο!

Για την μανιταροσαλάτα που θα φτιάξουμε σήμερα θέλω να διαλέξετε φρέσκα λευκά μανιτάρια μικρά ή μεγάλα. Δεν θα τα κόψετε όμως σε λεπτές φέτες. Αν επιλέξετε μικρά σε μέγεθος, χρησιμοποιήστε τα ολόκληρα, αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει το κοτσάνι τους. Αν τώρα τα μανιτάρια σας είναι μεγάλα, τα κόβεται στη μέση ή στα τέσσερα.

Ξεκινάμε πρώτα ψήνοντας τις πιπεριές στο φούρνο ή σε ένα σχαροτήγανο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και ζεματάμε τα μανιτάρια. Φτιάχνουμε το λαδολέμονο με τη μουστάρδα και τέλος ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

 

 

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τη συνταγή γι’αυτήν την υπέροχη αρωματική μανιταροσαλάτα.

Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα

Για τη σαλάτα

  • 800γρ περίπου μανιτάρια «κουμπιά» (τα λευκά μανιτάρια που βρίσκουμε εύκολα στο σούπερ μάρκετ). Τα ζυγίζουμε αφού τα έχουμε καθαρίσει.
  • 3 έως 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, περίπου 870 ml
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξεραμένο θυμάρι
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό (ολόκληρα)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 μέτρια πράσινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1 κουτάλι της σούπας  ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελιές , χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση

Για το λαδολέμονο

  • 20ml μηλόξιδο ή λευκό ξύδι
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε να είναι η γεύση του)
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη 1/2 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 2 κουτ. του γλυκού απαλή μουστάρδα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις πιπεριές στο φούρνο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή σε ένα σχαροτήγανο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο.

Τις αφαιρούμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το νερό μαζί με το χυμό λεμονιού, τη δάφνη, το θυμάρι, τη ρίγανη και το μαϊντανό μέχρι να πάρουν μια βράση.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανάκι και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια. Αν είναι μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα, αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα.

Αφού βράσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 με 3 λεπτά μόνο, όχι παραπάνω.

Στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζουμε τα μανιτάρια. Τα αρωματικά που ήταν μέσα στην κατσαρόλα δεν τα χρησιμοποιούμε.

Αφήνουμε τα μανιτάρια στην άκρη να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε όλα τα υλικά για το λαδολέμονο και δοκιμάζουμε. Ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο ξύδι ή περισσότερη μουστάρδα ή ακόμη περισσότερο σκόρδο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα μανιτάρια. Κόβουμε τις ψημένες πιπεριές σε καρεδάκια και τις προσθέτουμε και αυτές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και τις ελιές.

Τέλος, ρίχνουμε το αρωματικό λαδολέμονο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε τη σαλάτα καλά σκεπασμένη στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε βαθύ μπολ και τη γαρνίρουμε αν θέλουμε με κλωναράκια από μαϊντανό και φέτες λεμονιού.

Σημειώσεις

Είναι σημαντικό τα μανιτάρια να είναι φρέσκα για να μην χάσουν το σχήμα τους και να μη μαυρίσουν.

Μπορούμε να φτιάξουμε τη σαλάτα αποβραδίς, να τη αφήσουμε στο ψυγείο και να την σερβίρουμε την επόμενη μέρα.

 

Enjoy!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *