Muffins με γιαούρτι, γεμιστά με μαρμελάδα & crumble

 

Το Φθινόπωρο κάνει όλο και πιο πολύ αισθητή την παρουσία του. Το τοπίο αρχίζει να γίνεται μαγικό. Τα φύλλα των δέντρων που αποκτούν αυτό το κίτρινο- καφέ και ενίοτε κόκκινο σκούρο χρώμα, η μυρωδιά που αφήσει πίσω της η φθινοπωρινή βροχή καθώς και το θρόισμα των φύλλων, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής. Ο ζεστός αχνιστός καφές και το τσάι αντικαθιστούν σιγά σιγά τα κρύα ροφήματα και έχουμε διάθεση για περισσότερα μαγειρέματα.

 

 

Μπήκαμε λοιπόν σιγά σιγά στους ρυθμούς μας, μαζευτήκαμε στο σπίτι και ξεκινάμε τα φουρνίσματα. Φέτος έχω βάλει σκοπό να οργανώσω όσο γίνεται καλύτερα τις υποχρεώσεις μου, έτσι ώστε να έχω λίγο περισσότερο χρόνο για μένα. Για να δούμε, θα τα καταφέρω;

Σχετικά τώρα με το blog, για τη νέα σεζόν, έχω ως στόχο να μοιραστώ μαζί σας, κυρίως εύκολες συνταγές, αλμυρές και γλυκές, με απλά υλικά, αλλά και αρκετές υγιεινές προτάσεις, που ξέρω ότι τις αγαπάτε ιδιαίτερα, αν κρίνω από τα μηνύματα που λαμβάνω κατά καιρούς στους λογαριασμούς μου στο instagram αλλά και στο facebook.

 

 

Επέλεξα λοιπόν να ξεκινήσουμε και επισήμως τα φθινοπωρινά μας φουρνίσματα με αυτά τα υπέροχα αφράτα μάφινς με γιαούρτι. Τα μάφινς αυτά είναι ιδιαίτερα, καθώς είναι γεμιστά με μαρμελάδα και έχουν μια τραγανή επικάλυψη που οφείλετε σε ένα αρωματικό crumble.

 

 

Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα μπορείτε να φτιάξετε αυτά τα μάφινς. Σίγουρα, οι περισσότεροι, έχετε στα ντουλάπια σας υπέροχες χειροποίητες μαρμελάδες, φτιαγμένες από τα φρούτα του καλοκαιριού.

 

 

Να λοιπόν ένας ωραίος τρόπος να εκμεταλλευτείτε  τις μαρμελάδες σας. Πως θα το κάνετε αυτό; Γεμίζοντας με τη μαρμελάδα της επιλογής σας αυτά τα υπέροχα αφράτα μάφινς.

 

 

Μπορείτε, αν θέλετε, να αντικαταστήσετε τη μαρμελάδα με βούτυρα ξηρών καρπών, ακόμη και με ταχίνι με κακάο ή για τους πιο τολμηρούς, με πραλίνα φουντουκιού.

 

 

Επίσης, έχετε την επιλογή να τα ψήσετε σκέτα, χωρίς γέμιση, είναι τόσο αφράτα, που ακόμη και έτσι θα τα απολαύσετε με τον καφέ ή το τσάι σας. Μην παραλείψετε όμως το crumble, γιατί δίνει αυτήν την έξτρα πινελιά νοστιμιάς σε αυτά τα μάφινς.

 

 

Δοκιμάστε τα και θα τα λατρέψετε!

 

 

Για τα γεμιστά μάφινς με μαρμελάδα και crumble θα χρειαστούμε:

Yλικά για 14 περίπου muffins (ανάλογα με το μέγεθος από της θήκες σας):

  • 110 γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ ζάχαρη
  • 300 γρ γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν πάουντερ
  • 1 / 2 κουτ.γλυκού σόδα φαγητού
  • Μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Υλικά για το crumble

  • 40 γρ καστανή ζάχαρη
  • 25 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ βρώμη αλεσμένη στο μούλτι
  • 50 γρ αμύγδαλα αλεσμένα στο μούλτι προσοχή χοντροσπασμένα όχι σκόνη
  • 2 / 3  με 1 κουτ.γλυκού (όχι πολύ γεμάτο) κανέλα
  • 50 γρ βούτυρο

Φτιάχνουμε πρώτα το crumble

Ανακατεύουμε τη βρώμη με το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα.

Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στα υλικά μας, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι έτσι ώστε να πάει παντού και βάζουμε το crumble στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τα μάφινς.

Εκτέλεση για τα muffins

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, ένα – ένα τα αυγά και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου έχουμε ένα ωραίο ομοιογενές  μείγμα.

Προσθέτουμε σιγά – σιγά το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά, στο σημείο αυτό καλό είναι να ανακατέψουμε ο μείγμα με μία σπάτουλα και όχι με το μίξερ, έτσι ώστε να αποφύγουμε να χτυπήσουμε πολύ τη ζύμη.

Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα στις ειδικές θήκες για μαφινς, στη συνέχεια προσθέτουμε στο κέντρο από τα μάφινς λίγη μαρμελάδα  και τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μας. Με το πίσω μέρος από ένα κουταλάκι απλώνουμε καλά τη ζύμη ώστε να καλυφθεί η μαρμελάδα. Φροντίζουμε να γεμίσουμε τις θήκες κατά τα 2/3.

Τέλος, βγάζουμε από το ψυγείο το crumble και το ρίχνουμε επάνω από κάθε μαφιν καλύπτοντας καλά την επιφάνεια του.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 25 με 30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος από τα μάφινς. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα τρυπώντας το κέντρο από 2 μαφινς και αν βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμα.

 

Enjoy!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *