Ατομικά κέικ με πουρέ μήλου

 

Είχα καιρό να φτιάξω ένα γλυκάκι και να σας πω την αλήθεια, το είχα επιθυμήσει λίγο! Αυτή η εποχή ενδείκνυται για μοσχοβολιστά αφράτα κέικ. Να τα απολαμβάνεις με τον καφέ ή το τσάι σου και να χαζεύεις τη βροχή.

Ήθελα λοιπόν να ψήσω ένα κέικ, ιδιαίτερο, που να έχει κάτι που να το διαφοροποιεί από τα άλλα κέικ και να μπορεί να σταθεί μόνο του ως επιδόρπιο.

 

 

Και νομίζω ότι τα κατάφερα! Σας ετοίμασα μικρά ατομικά κέικ με πουρέ μήλου και τα συνόδευσα με μια άγλυκη φυτική σαντιγί και μια κομπόστα μήλου.

 

 

Στην αρχή ήμουν λιγάκι διστακτική όσον αφορά το αποτέλεσμα. Χρειάστηκε να το φτιάξω δυο φορές το κεκάκι αυτό για να είμαι σίγουρη ότι, τόσο γευστικά, όσο και από πλευράς υφής, θα έχει το αποτέλεσμα που ήθελα.

Την άποψη μου ήρθαν να επιβεβαιώσουν και τα 10 διαφορετικά (ναι καλά διαβάσατε) άτομα που το δοκίμασαν 🙂 καθώς τα πήρα στη δουλειά και έγιναν ανάρπαστα! Το λάτρεψαν, το γλυκάκι αυτό, όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για την υφή του.

 

 

Και μιας που αναφέρω την υφή του, αυτή είναι που το διαφοροποιεί από τα άλλα κέικ. Ναι μεν είναι ένα αφράτο και άκρως αρωματικό κέικ αλλά έχει μια μεστή και γεμάτη υγρασία σύσταση.

 

 

Η επιλογή μου δε, να συνοδεύσω τα κεκάκια μου με λίγη χτυπημένη άγλυκη σαντιγί και μια πολύ εύκολη, που μπορείτε να ετοιμάσετε στη στιγμή, κομπόστα μήλου, αποδείχτηκε εξαιρετική. Όλες οι γεύσεις έδεσαν μεταξύ τους και δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο, αρωματικό και πολύ νόστιμο επιδόρπιο με διαφορετικές υφές.

 

 

Μπορείτε να σερβίρετε τα κεκάκια σας σκέτα ή μόνο με την κομπόστα μήλου ή ακόμη και με παγωτό βανίλια, αν είστε τολμηροί, νομίζω δε, πως αυτός ο τελευταίος γευστικός συνδυασμός θα είναι απίστευτος!!

Τα κεκάκια μου λοιπόν, έχουν ένα βασικό υλικό, τον πουρέ μήλου. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να φτιάξει κανείς πουρέ μήλου στο σπίτι. Υπάρχει βέβαια και στο εμπόριο, αλλά πιστέψτε με είναι γεμάτος συντηρητικά και ζάχαρη.

 

 

Βέβαια, ο σπιτικός πουρές μήλου δεν διατηρείτε πολλές μέρες στο ψυγείο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μόνο την ποσότητα που θέλετε και να τον καταναλώσετε άμεσα. Αν πάλι σας περισσέψει λίγος, τον διατηρείτε στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο δοχείο και τον καταναλώνετε μέσα σε δυο μέρες, προσθέτοντάς τον στο γιαούρτι σας ή στο ψωμί σας.

Η ποσότητα του πουρέ μήλου που θα φτιάξουμε σήμερα είναι ακριβώς αυτή που χρειαζόμαστε για το γλυκό μας. Πιθανόν να σας περισσέψει ελάχιστος, το σίγουρο είναι όμως, ότι δε θα πάει χαμένος 😉

 

 

Τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μας είναι απλά. Επειδή όμως εγώ αποφεύγω την κρυσταλλική λευκή ζάχαρη, προτιμώ κυρίως την ακατέργαστη ή την καστανή ή τη ζάχαρη καρύδας, στη συνταγή μου χρησιμοποίησα, αυτή τη φορά, ακατέργαστη κρυσταλλική ζάχαρη, την οποία μπορείτε να βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με βιολογικά.

Εσείς είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε τη ζάχαρη της επιλογής σας, εκτός από τη μαύρη ζάχαρη με μελάσα γιατί η συγκεκριμένη δε θα λειτουργήσει καλά το κέικ σας.

 

 

Επίσης θα σας αποκαλύψω και ένα μυστικό! Τα κεκάκια διατηρούνται πολύ καλά τυλιγμένα και στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα έχετε αφήσει να κρυώσουν καλά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα βγάζετε από την κατάψυξη και τα αφήνετε, είτε στη συντήρηση για ένα βράδυ, είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να ξεπαγώσουν πολύ καλά πριν τα σερβίρετε.

 

 

Τέλος, η ποσότητα των υλικών που σας δίνω στη συνταγή είναι για 12 μικρά κεκάκια, τα οποία μπορείτε να ψήσετε σε φόρμες σιλικόνης με διάφορα σχέδια ή σε άλλα μικρά φορμάκια,  αφού πρώτα έχετε φροντίσει να  καλύψετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

 

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή. Για τα ατομικά κέικ με πουρέ μήλου θα χρειαστούμε:

 ΥΛΙΚΑ

Για τον πουρέ μήλου

  • 2 μήλα μεγάλα ( καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια)
  • 25ml νερό

Για τα κεκάκια (12 μικρά κεκάκια)

  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ ζάχαρη ακατέργαστη
  • 175 γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ κρύο πουρέ μήλου
  • 180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ. γλυκού μπέικιν παουντερ
  • 1 κ. γλυκού κανέλα

Για το apple compote (κομπόστα μήλου)

  • 2 μικρά μήλα
  • 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 20γρ βούτυρο
  • 20γρ ζάχαρη ακατέργαστη
  • λίγη βανίλια (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα 

Χτυπημένη Φυτική σαντιγί (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε πρώτα τον πουρέ μήλου.

Βάζουμε τα μήλα σε μια κατσαρολίτσα μαζί με το νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού μαλακώσουν, τα αδειάζουμε προσεκτικά στο μπλέντερ (ή multi)* και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν ωραίο πουρέ. Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα άλλο σκεύος και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Διατηρείται στο ψυγείο, αφού κρυώσει, σε καλά σκεπασμένο σκεύος για 2 με 3 ημέρες.

* Προσοχή αν το μπολ από το μπλέντερ σας είναι γυάλινο, θα πρέπει να αφήσετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία από τα μήλα, πριν τα ρίξετε μέσα, έτσι ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να σπάσει.

Ετοιμάζουμε τα κεκάκια

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε με το μίξερ, πολύ καλά, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα- ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε, χαμηλώνοντας όμως αυτή τη φορά την ταχύτητα του μίξερ.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τον κρύο πουρέ μήλου. Ανακατεύουμε με το μίξερ σε χαμηλή πάντα ταχύτητα, και τέλος προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι. Στο σημείο αυτό μπορούμε να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Παίρνουμε τα φορμάκια σιλικόνης ή τοποθετούμε χαρτί αντικολλητικό στο ειδικό ταψάκι για μάφινς (αν το ταψί σας είναι αντικολλητικό, δε χρειάζεται) και τα γεμίζουμε κατά τα ¾ . Ψήνουμε τα κεκάκια  για 20-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο μας. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους μέσα στις φόρμες. Στη συνέχεια, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Για την κομπόστα μήλου

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια, τα ανακατεύουμε με την κανέλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ή κατσαρολάκι, λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενσωματωθεί με το βούτυρο.

Προσθέτουμε τα μήλα με την κανέλα και ανακατεύουμε καλά, αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη βανίλια.

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα τα μήλα για περίπου 15 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

Εγώ προτιμώ να μην μαλακώσουν πολύ, τα αφαιρώ από τη φωτιά ενώ κρατάνε ακόμη.

Αφήνουμε την κομπόστα μήλου να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες περίπου.

Συναρμολόγηση

Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, λίγη φυτική σαντιγί, γαρνίρουμε με αυτήν τα κεκάκια και προσθέσουμε και την κομπόστα μήλου.

 

Enjoy!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *