Μεσογειακά ρολάκια με σφολιάτα

 

Όταν έχεις στην κατάψυξη ένα φύλλο σφολιάτας και το καλάθι γεμάτο από ντομάτες και λαχανικά ετοιμάζεις σε χρόνο -ντε τε- αυτά τα μυρωδάτα και πεντανόστιμα ρολάκια και τα απολαμβάνεις με το κρασί ή την μπύρα σου.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά λέω ότι δε θα ανάψω το φούρνο αλλά είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτώ όλα αυτά τα φρέσκα λαχανικά που είναι άφθονα αυτήν την εποχή. Συν το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο καιρός ήταν άστατος, οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να ψήσω ξανά αυτά τα ομολογουμένως πολύ εύκολα αλλά και πολύ νόστιμα ρολάκια που υπήρχαν ήδη εδώ σε μία γωνίτσα στο blog μου.

 

 

Τα ρολάκια αυτά, που μοιάζουν με μικρά πιτσάκια, είναι ελαφριά, μυρωδάτα και πολύ γευστικά. Ιδανικά για όλες τις ώρες, ακόμη και για μπουφέ ή για πάρτυ.

Ο χρόνος που απαιτείται για να τα φτιάξουμε είναι λίγος, απλά θα πρέπει περιμένουμε για λίγο να παγώσει το ρολό μας, αφού το τυλίξουμε, στην κατάψυξη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε σε φέτες.

 

 

Επίσης, θα πρέπει οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ώριμες και σφιχτές. Αφού τις ψιλοκόψουμε θα πρέπει να τις στραγγίξουμε  και να αφαιρέσουμε το χυμό τους για να ψηθεί ωραία η σφολιάτα μας και να μην πανιάσει. Το ίσιο ισχύει και για το κολοκύθι που θα τρίψουμε. Θα πρέπει να το στραγγίξουμε ελαφρώς πριν το ανακατέψουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

 

 

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μεσογειακά ρολάκια με λαχανικά.

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας (ξεπαγωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή)
  • 2 ντομάτες ώριμες σφιχτές ψιλοκομμένες
  • ½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο στον τρίφτη (το στραγγίζουμε ελαφρώς)
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • Λίγες ελιές χωρίς κουκούτσια
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Τυρί φέτα χοντροτριμμένη
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή*.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση στην επιφάνειά της αφήνοντας λίγα εκατοστά ελεύθερα περιμετρικά. Αποφεύγουμε τα υγρά που έχει βγάλει η γέμιση μας.

Τυλίγουμε τη σφολιάτα σε ρολό και στη συνέχεια το καλύπτουμε προσεκτικά με το αντικολλητικό χαρτι και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 με 200 βαθμούς.

Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βγάζουμε το ρολό από την κατάψυξη.

Το κόβουμε προσεκτικά το ρολό σε φέτες πάχους 2 εκατοστών περίπου και τις τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα τους. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η σφολιάτα** (ανάλογα το φούρνο)

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε τα ρολάκια μας ζεστά.

Μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο και να τα ζεστάνουμε ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε. Δοκιμάστε τα και κρύα, είναι εξίσου νόστιμα.

Σημειώσεις

*Επιλέξτε μία σφολιάτα καλής ποιότητας και προσέξτε το χρόνο που θα χρειαστεί για να ξεπαγώσει. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που κάνει αρκετή ζέστη, χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να ξεπαγώσει. Μην την αφήσετε αρκετή ώρα εκτός ψυγείου γιατί θα μαλακώσει πολύ και δε θα φουσκώσει όσο πρέπει.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ ταλαιπώρησα λιγάκι τη σφολιάτα μου, λόγω της φωτογράφισης, με αποτέλεσμα να μαλακώσει αρκετά και να μη φουσκώσει όσο θα ήθελα. Παρόλα αυτά τα ρολάκια βγήκαν πεντανόστιμα!

** Ο χρόνος που αναφέρω για το ψήσιμο είναι ενδεικτικός, ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός και μπορεί να χρειαστεί ενδεχομένως περισσότερη ή ακόμη και λιγότερη ώρα για να ψηθεί καλά η σφολιάτα.

Enjoy!

………………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *