Μελιτζανοκεφτέδες…οι καλοκαιρινοί

 

Καθώς γύρισα από το πατρικό μου, οι γονείς μου με γέμισαν με ό,τι ζαρζαβατικό θες. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, ντοματίνια, κολοκυθάκια!

Θα μου πεις, τι τα κουβαλάς, αφού μπορείς να πάρεις όσα θες από το μανάβικο δίπλα στο σπίτι σου.

Όταν ξέρεις όμως ότι όλα αυτά τα καλούδια είναι βιολογικά από τον κήπο σου, χωρίς λιπάσματα, τα προτιμάς και τα δέχεσαι με πολύ χαρά.

 

 

Ωραία λοιπόν με τις ντοματούλες, τις πιπεριές και τα αγγουράκια, με τις μελιτζάνες τι κάνουμε! Ήθελα μια εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Επέλεξα λοιπόν, αυτή τη φορά, να τις αξιοποιήσω διαφορετικά.

Έφτιαξα λοιπόν μελιτζανοκεφτέδες.

 

 

Στην αρχή ήμουν λιγάκι επιφυλακτική για το αποτέλεσμα και τη γεύση τους, το μείγμα όμως ακόμη και πριν το τηγάνισμα μύριζε εκπληκτικά! Όταν δοκίμασα τους πρώτους που βγήκαν από το τηγάνι, εξεπλάγην ευχάριστα! Τόσο νόστιμοι που σίγουρα θα τους ξαναφτιάξω σύντομα..

 

 

Κριτσανιστοί εξωτερικά και μέσα αφράτοι και γεμάτοι αρώματα. Ιδανικοί για να συνοδεύσουν το κρασί ή την μπύρα σας.

 

 

Φτιάχνονται εύκολα και τα υλικά τους είναι πολύ απλά. Ας περάσουμε στη συνταγή.

Υλικά

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 90 γρ γραβιέρα τριμμένη*
  • 40 γρ καπνιστό τυρί*
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • Βασιλικός ψιλοκομμένος
  • Λίγη φρυγανιά και λίγη βρώμη τριμμένη (σε μορφή αλευριού) στο multi
  • Αλάτι και Πιπέρι

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους τυριά όπως παρμεζάνα, πεκορίνο ή κεφαλοτύρι.

Για το τηγάνισμα

  • Αλεύρι
  • Ελαφρύ ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει.

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Αφού βράσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν, αφήνοντας τες μέσα στο σουρωτήρι για να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Αφού κρυώσουν, τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, τα τριμμένα τυριά, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το θυμάρι, το σκόρδο και την τριμμένη φρυγανιά με τη βρώμη.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι με προσοχή και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε το μείγμα μας με το χέρι έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά.

Ρίχνουμε στα χέρια μας λίγο αλεύρι και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια. Τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε σε πολύ ζεστό λάδι προσεκτικά. Τους τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές.

Όταν πάρουν ένα σκούρο καφέ χρώμα εξωτερικά, είναι έτοιμοι. Βγάζουμε τους μελιτζανοκεφτέδες μας από το τηγάνι και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τους απολαμβάνουμε.

Tip: Μπορούμε να τους συνοδεύσουμε με μια σως γιαουρτιού με μουστάρδα, ελαιόλαδο, μέλι ή σιρόπι αγαύης, λίγο αλατάκι και μαύρο αρωματικό σουσάμι.

 

 

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

And remember…It’s always better with salt and pepper!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *