Μελιτζανοκεφτέδες…οι καλοκαιρινοί

 

Φεύγοντας από το χωριό, οι γονείς μου με γέμισαν με ό,τι ζαρζαβατικό θες. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, ντοματίνια, κολοκυθάκια!

Θα μου πεις, τι τα κουβαλάς, αφού μπορείς να πάρεις όσα θες από το μανάβικο δίπλα στο σπίτι σου.

Όταν ξέρεις όμως ότι όλα αυτά τα καλούδια είναι βιολογικά από τον κήπο σου, χωρίς λιπάσματα τα προτιμάς και τα δέχεσαι με πολύ χαρά.

 

 

Ωραία λοιπόν με τις ντοματούλες, τις πιπεριές και τα αγγουράκια, με τις μελιτζάνες τι κάνουμε! Σκέφτηκα τα γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας με σπανάκι και ανθότυρο που σας είχα παρουσιάσει στο blog και μπορείτε να τα βρείτε εδώ  ή την υπέροχη μακαρονάδα alla Siciliana αλλά ήθελα κάτι πιο γρήγορο και εύκολο.

Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω ξανά τους μελιτζανοκεφτέδες που σας είχα παρουσιάσει σε παλαιότερη ανάρτηση.

 

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξαναφτιάξει μελιτζανοκεφτέδες και στην αρχή ήμουν λιγάκι επιφυλακτική για το αποτέλεσμα και τη γεύση τους. Όμως το μείγμα ακόμη και ωμό ήταν τόσο αρωματικό που ανυπομονούσα να τους δοκιμάσω!

Κριτσανιστοί εξωτερικά και μέσα αφράτοι και γεμάτοι αρώματα. Ιδανικοί για να συνοδεύσουν το κρασί ή την μπύρα μας. Τόσο νόστιμοι που από τότε που τους δοκίμασα τους φτιάχνω κάθε καλοκαίρι γιατί φτιάχνονται στη στιγμή και αν περισσέψουν, τους διατηρούμε στο ψυγείο και τους ζεσταίνουμε λίγο στο φούρνο πριν τους σερβίρουμε ξανά.

 

 

Αυτοί οι μελιτζανοκεφτέδες έχουν γίνει οι αγαπημένοι μας καλοκαιρινοί κεφτέδες κρίμα λοιπόν να μην φωτογραφηθούν ξανά όπως τους αξίζει!

Πάμε να τους φτιάξουμε;

 

 

Για τους μελιτζανοκεφτέδες θα χρειαστούμε:

Υλικά για 30 με 32 μελιτζανοκεφτέδες

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 90 γρ γραβιέρα τριμμένη*
  • 40 γρ καπνιστό τυρί*
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • Βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 70γρ βρώμη τριμμένη (σε μορφή αλευριού) στο multi
  • 60γρ φρυγανιά τριμμένη
  • Αλάτι και Πιπέρι

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους τυριά όπως παρμεζάνα, πεκορίνο ή κεφαλοτύρι.

Για το τηγάνισμα

  • Αλεύρι
  • Ελαφρύ ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει.

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Αφού βράσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν μέσα στο σουρωτήρι για να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Αφού κρυώσουν, τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, τα τριμμένα τυριά, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το θυμάρι, το σκόρδο, την τριμμένη φρυγανιά και τη βρώμη.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι με προσοχή και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και να λιώσουν οι μελιτζάνες.

Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή λίγη βρώμη.

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά με ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πολύ καλά.

Ρίχνουμε στα χέρια μας λίγο αλεύρι και πλάθουμε κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους ρίχνουμε προσεκτικά στο ζεστό λάδι. Τους τηγανίζουμε για λίγα λεπτά έως ότου πάρουν ένα ωραίο καφέ χρώμα εξωτερικά.

Βγάζουμε τους μελιτζανοκεφτέδες  από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.

Τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τους σερβίρουμε.

Tip: Μπορούμε να τους συνοδεύσουμε με μια σως γιαουρτιού με μουστάρδα, ελαιόλαδο, μέλι ή σιρόπι αγαύης, λίγο αλατάκι και μαύρο αρωματικό σουσάμι.

Καλή απόλαυση!

…………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram  γράφοντας @letstreatourselves.gr   Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *