Cupcakes λεμονιού όπως Lemon pie

Μπορεί η σοκολάτα να είναι η αγαπημένη των περισσοτέρων, αλλά υπάρχουν και κάποιες γεύσεις λίγο πιο ιδιαίτερες και πιο δροσιστικές.

Ωραίο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση στα γλυκά μας δίνουν τα εσπεριδοειδή και κυρίως το λεμόνι. Η κλασική Lemon Pie είναι η αγαπημένη μου, αυτή τη φορά όμως διάλεξα να δώσω το άρωμα και την ιδιαίτερη όξινη και συγχρόνως γλυκιά γεύση της σε ένα αφράτο Cupcake.

Πρόκειται για ένα αφράτο κέικ που έχω αρωματίσει με ξύσμα και χυμό λεμονιού έτσι ώστε να δένει αρμονικά με την ελαφριά κρέμα λεμονιού με την οποία έχω γεμίσει το εσωτερικό του.

 

 

Η κρέμα λεμονιού που σας παρουσιάζω σήμερα είναι ακριβώς φτιαγμένη στα γούστα μου. Τόσο γλυκιά, ώστε να μη χάνετε η οξύτητα και η γεύση του λεμονιού και να δένει όμορφα με την γλυκιά μαρέγκα και το γλυκό κέικ.

Τώρα αν δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα της μαρέγκας θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με μια από τις κρέμες τυριού που θα βρείτε στο Oreo Cupcake ή στο Cupcake Καρότου, απλά θα πρέπει να αφαιρέσετε στην πρώτη περίπτωση το μπισκότο και στη δεύτερη την κανέλα και να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού ή άρωμα λεμονιού. Αν το δοκιμάσετε θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας.

Πραγματικά πιστεύω ότι όσοι είστε φαν του λεμονιού θα το λατρέψετε αυτό το γλυκάκι. Άλλωστε το λάτρεψε ο πιο αυστηρός δοκιμαστής μου, ο ανιψιός μου, στον οποίο δεν αρέσει η σοκολάτα. Είχε χώσει τη μούρη του στη μαρέγκα και στην κρέμα!

 

 

Μπορεί αρχικά να σας φαίνονται πολλά τα βήματα της συνταγής, αλλά με μια δεύτερη ματιά θα δείτε ότι και τα υλικά είναι απλά και η διαδικασία εύκολη.

Ξεκινάμε λοιπόν!

Για τα Cupcakes like lemon pie, θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για τα κεκάκια (12 μεγάλα)

  • 120 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 120 ml ξυνόγαλα (μπορούμε να το φτιάξουμε αν δεν έχουμε, αντικαθιστούμε με κανονικά γάλα στο οποίο ρίχνουμε 1 κουταλάκι λευκό ξύδι και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά τουλάχιστον)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από λεμόνι (αν θέλετε πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και άλλο ένα)
  • 1 κουτάλι της σούπας ξύσμα λεμονιού (προσοχή το λεμόνι σας να είναι ακέρωτο)

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα λεμονιού

  • 180 γρ ζάχαρη
  • 2 κουτάλια της σούπας κορνφλάουρ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 200 ml νερό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 50 ml χυμό λεμονιού, από ένα μεσαίο λεμόνι
  • 1 κουταλιά βούτυρο

ΥΛΙΚΑ για την μαρέγκα

  • 4 ασπράδια αβγού (τα 2 τα έχουμε κρατήσει στην άκρη από την κρέμα λεμονιού)
  • 250 γρ ζάχαρη
  • Λίγες σταγόνες λεμονιού, περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού, όχι παραπάνω

1.Αρχικά φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορνφλάουρ και το νερό.

Σε ένα άλλο μπολ έχουμε χτυπήσει ελαφρά τους κρόκους αυγού με το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.Ρίχνουμε σε αυτό το μείγμα λίγο από το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για να φέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην ίδια θερμοκρασία έτσι ώστε να μην γίνουν ομελέτα όταν τα ρίξουμε στο κατσαρολάκι.

Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα μας και να αρχίσει να κοχλάζει.

Αφού πήξει, κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει.

Αδειάζουμε την κρέμα μας σε ένα άλλο σκεύος για να τη βοηθήσουμε να κρυώσει γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και την αφήνουμε στην άκρη.

2.Φτιάχνουμε τα κεκάκια

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τοποθετούμε τις ειδικές χάρτινες θήκες στο ταψάκι μας.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας και να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τα αυγά, πρώτα το ένα και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ομογενοποιηθεί με το μείγμα μας και στη συνέχεια ρίχνουμε και το άλλο αυγό συνεχίζοντας καλά το ανακάτεμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ μας και προσθέτουμε  τμηματικά το αλεύρι με το ξυνόγαλο. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Γεμίζουμε τις θήκες μας κατά τα 2/3 και ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος από τις θήκες μας. Δοκιμάζουμε στα 20 λεπτά με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο από ένα με δυο κεκάκια και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το ταψί και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν καλά.

 

 

Αφού κρυώσουν παίρνουμε ένα μαχαιράκι ή το ειδικό εργαλείο που αφαιρούμε το εσωτερικό του μήλου και ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο από κάθε κέικ.

Γεμίζουμε το εσωτερικό του κέικ με την κρέμα λεμονιού, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη στην επιφάνεια, αφήνουμε στην άκρη.

 

 

3.Ετοιμάζουμε την μαρέγκα

Χτυπάμε τα ασπράδια αρχικά με τη μισή ζάχαρη και όταν η μαρέγκα μας αρχίζει να παίρνει τη μορφή κρέμας προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη και τις σταγόνες λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφικτή κρέμα που να σχηματίζει μικρές μυτούλες.

Καλύπτουμε με την μαρέγκα τα cupcake μας προσέχοντας να καλύψουμε καλά την κρέμα λεμονιού. Θα μας βοηθήσει σε αυτό ένα κορνε ζαχαροπλαστικής.

Στη συνέχεια έχουμε δυο επιλογές, αν διαθέτουμε το ειδικό φλόγιστρο «καίμε» τη μαρέγκα μας περιμετρικά μέχρι να ροδίσει, αν δεν το διαθέτουμε ανάβουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς στην επάνω αντίσταση και τοποθετούμε τα κεκάκια μας στο φούρνο. Τα αφήνουμε για περίπου 8 λεπτά, προσοχή ο χρόνος είναι σχετικός γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Παρακολουθείτε τα κεκάκια σας και μόλις ροδίσει λίγο η μαρέγκα είναι έτοιμα. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βάζετε στο ψυγείο. Θα πρέπει να μείνουν στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρετε.

And remember… You can’t be sad when you’re holding a Cupcake!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *