Cupcakes λεμονιού με κρέμα λεμονιού και φράουλα

 

Το σημερινό post είναι εορταστικό! Tο bloggακι μου έχει γενέθλια!! Έκλεισε τα δυο του χρόνια!!

Πω πω… πέρασαν κιόλας δυο χρόνια! Δυο χρόνια γεμάτα γεύσεις, εικόνες, συναισθήματα.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε δειλά-δειλά και εξελίχθηκε σε μεγάλη αγάπη, χάρη βέβαια και στη δικιά σας στήριξη και αγάπη.

 

 

Πραγματικά, ποτέ μου δεν πίστευα ότι, με αφορμή το blog μου, θα μου δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσω τόσους  πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, food bloggers και μη, ανθρώπους που όλοι έχουμε έναν κοινό παρανομαστή, αγαπάμε το καλό φαγητό.

 

 

Για μένα το blog μου είναι ένα μέσο έκφρασης της δημιουργικότητας μου, αλλά και ένα είδος ψυχοθεραπείας, καθώς οι ώρες που αφιερώνω σε αυτό, με βοηθούν να ξεφεύγω λίγο από την ένταση της καθημερινότητας.

Για το σημερινό λοιπόν post, ήθελα να σας παρουσιάσω κάτι ιδιαίτερο. Στην αρχή σκέφτηκα να σας ετοιμάσω μια τουρτίτσα, στην πορεία όμως, αποφάσισα να σας παρουσιάσω ένα πιο εύκολο στην παρασκευή του γλυκάκι, γιατί ξέρω ότι αγαπάτε τις εύκολες συνταγές.

 

 

Πρόκειται για ένα cupcake λεμονιού γεμιστό με κρέμα λεμονιού, πουρέ φράουλας και στολισμένο με μια κρέμα τυριού με φράουλα. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός γεύσεων! Η αλήθεια είναι ότι περίμενα πως και πως να έρθει η εποχή της φράουλας για να σας το ετοιμάσω.

Και μπορεί να σας ακούγεται περίπλοκο, δεν είναι όμως. Είναι απλά, τόσο τα υλικά, όσο και η διαδικασία παρασκευής του. Απαιτείτε βέβαια να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο.

Πρόκειται για ένα ανάλαφρο γλυκάκι, στο οποίο ισορροπούν άψογα η γλυκόξινη γεύση του λεμονιού με αυτήν της γλυκιάς φράουλας.

 

 

Σχετικά τώρα με την αέρινη κρέμα τυριού με τη φράουλα που τα έχω στολίσει, την ξεκίνησα από το μηδέν. Προσπάθησα να ισορροπήσω τόσο τις γεύσεις, όσο και τη σύσταση της κρέμας, έτσι ώστε, από τη μία να έχει μια τέτοια πυκνότητα που να μπορεί εύκολα κάποιος να στολίσει με αυτήν τα cupcakes, και από την άλλη, να διατηρεί τη σύσταση της στο ψυγείο χωρίς να σκληραίνει.

 

 

Για τη φωτογράφιση μου τώρα, να σας πω πως, αρχικά είχα στο μυαλό μου μία πιο μίνιμαλ παρουσίαση, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσα να αντισταθώ 🙂

Είχα αποφασίσει να πλαισιώσω τα γλυκάκια μου με τα βασικά υλικά τους, με λεμόνι δηλαδή και φράουλες, είχα όμως ένα υπέροχο μπουκετάκι με φρέζιες στην κουζίνα, μύριζαν τόσο όμορφα, που ήταν αδύνατον να μην τις συμπεριλάβω στη φωτογράφηση μου. Πήραν λοιπόν και αυτές τη θέση τους!

 

 

Έτσι λοιπόν η φωτογράφιση μου βγήκε λιγάκι πληθωρική, είναι όμως ανοιξιάτικη και φωτεινή!

Α….! Όπως βλέπετε, έσβησα και τα κεράκια για το blog μου! Δύο στον αριθμό, όσα και τα χρόνια που είναι το blog μου στο αέρα! Το μόνο που εύχομαι είναι να έχουμε υγεία και όλα τα άλλα έρχονται.

 

 

Στο γλυκάκι μας τώρα.

Το κέικ λεμονιού μαζί με την κρέμα λεμονιού σας το έχω παρουσιάσει ξανά στο blog σε παλαιότερο post εδώ. Αυτή τη φορά όμως θέλησα να συνδυάσω το λεμόνι, που το αγαπώ πολύ, με μια άλλη μεγάλη μου αγάπη τη φράουλα.

Έτσι λοιπόν, έφτιαξα έναν πουρέ φράουλας, τον οποίο πρόσθεσα, τόσο στην κρέμα τυριού όσο και πάνω από το κέικ.

 

 

Τα βήματα λοιπόν που θα ακολουθήσετε είναι απλά.

Αρχικά φτιάχνετε την κρέμα λεμονιού και τον πουρέ φράουλας και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Στη συνέχεια ψήνετε τα κεκάκια και αφού κρυώσουν τα γεμίζετε με την κρέμα λεμονιού.  Στην επιφάνεια από τα κεκάκια και πάνω από την κρέμα λεμονιού, προσθέτετε και λίγο από τον πουρέ φράουλας.

Τέλος, ετοιμάζετε την κρέμα τυριού με φράουλα και γαρνίρετε τα cupcakes.

Τόσο η κρέμα λεμονιού, όσο και ο πουρές φράουλας είναι δυο πολύ απλές παρασκευές που μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τις φτιάξετε και να τις απολαύσετε σε συνδυασμό με κάποιο κέικ, μπισκότα, pancakes ή το γιαούρτι σας, δίνοντάς τους μια έξτρα φρουτένια γεύση.

 

 

Παρακάτω σας επισημαίνω τα σημεία της συνταγής που θα πρέπει να προσέξετε:

1. Στην κρέμα λεμονιού θα πρέπει να φέρετε τα αυγά στην ίδια θερμοκρασία με το ζεστό νερό, πριν τα ενσωματώσετε με τα υπόλοιπα υλικά, παρακάτω σας αναφέρω ακριβώς τον τρόπο.

2. Τόσο η κρέμα λεμονιού, όσο και ο πουρές φράουλας, θα πρέπει να έχουν κρυώσει πολύ καλά για να τα χρησιμοποιήσετε στη συναρμολόγηση του γλυκού.

3. Φροντίστε να κοσκινίσετε το αλεύρι για να έχετε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα.

4. Το ξύσμα λεμονιού καλό θα είναι να το ανακατέψετε με το αλεύρι, έτσι ώστε να αποφύγετε να μαζευτεί όλο μαζί όταν το προσθέσετε στο μείγμα.

5. Τόσο το βούτυρο για τα κέικ, όσο και το βούτυρο και η κρέμα τυριού για το frosting, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένα.

6. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ξινόγαλο και απλά να προσθέσετε στο μείγμα για τα κεκάκια 1 ή 2 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού.

7. Τέλος, καλό θα είναι να κοσκινίσετε την άχνη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε στην κρέμα τυριού και επίσης να βάλετε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να στολίσετε τα cupcakes.

 

 

Για τα Cupcakes λεμονιού με φράουλα θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα λεμονιού

  • 180 γρ ζάχαρη
  • 2 κουτάλια της σούπας κορνφλάουρ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 200 ml νερό
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 15γρ βούτυρο

ΥΛΙΚΑ για τον πουρέ φράουλας

  • 200γρ φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια (τις ζυγίζετε, αφού τις έχετε πλύνει και καθαρίσει)
  • 20ml χυμό λεμονιού
  • 20γρ ζάχαρη

ΥΛΙΚΑ για 12 μεγάλα cupcakes λεμονιού (πηγή)

  • 120 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 120 ml πλήρες γάλα ή ξινόγαλο
  • 1 ή 2 κουτ. του γλυκού χυμό από λεμόνι (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε την γεύση του λεμονιού)
  • 1 κουτάλι της σούπας ξύσμα λεμονιού (προσοχή το λεμόνι σας να είναι ακέρωτο)

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα τυριού με φράουλα

  • 135 γρ βούτυρο αγελαδινό, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ ζάχαρη άχνη (την κοσκινίζουμε)
  • 240γρ τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1,5 κουτ. της σούπας πουρέ φράουλας
  • 1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Αρχικά φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορνφλάουρ και το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το κορνφλάουρ.

Σε ένα άλλο μπολ έχουμε χτυπήσει ελαφρά τους κρόκους αυγού με το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε λίγο από το ζεστό νερό από το κατσαρολάκι και το ρίχνουμε στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη, έτσι ώστε να φέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην ίδια θερμοκρασία με το ζεστό νερό. Με αυτόν το τρόπο τα αυγά δεν θα ψηθούν, όταν τα ρίξουμε στο υπόλοιπο νερό που βράζει.

Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.

Αφού πήξει, κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε σε αυτήν το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει.

Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού σε ένα άλλο σκεύος και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει εντελώς.

2.Ετοιμάζουμε τον πουρέ φράουλας

Βάζουμε τις φράουλες μαζί με το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι.

Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά, με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έρθουν σε βρασμό, να διαλυθούν και να μοιάζουν σαν μια πολύ σφιχτή μαρμελάδα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε τον πουρέ φράουλας σε ένα άλλο σκεύος και τον αφήνουμε να κρυώσει.

3.Φτιάχνουμε τα μικρά κέικ λεμονιού

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τοποθετούμε τις ειδικές χάρτινες θήκες στο ειδικό ταψί για μάφινς.

Αρχικά φτιάχνουμε ξινόγαλο, ρίχνοντας μέσα στο γάλα το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το γάλα στην άκρη για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας και να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τα αυγά, ένα τη φορά, φροντίζοντας να έχει ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το δεύτερο.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και το ξινόγαλο. Μπορούμε σε αυτό το στάδιο να ανακατέψουμε το μείγμα μας με μια σπάτουλα, έτσι ώστε να αποφύγουμε να χτυπήσουμε το μείγμα υπερβολικά, φροντίζοντας έτσι να μη χάσει τον αέρα του.

Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε τα κέικ για περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τις θήκες σας.

Δοκιμάζουμε στα 20 λεπτά με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο από ένα με δυο κεκάκια και αν βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το ταψί και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

4. Εκτέλεση για την κρέμα τυριού με φράουλα

Χτυπάμε πολύ καλά το μαλακωμένο βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα τυριού. Προσοχή να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 με 3 λεπτά ακόμη, όχι παραπάνω.

Τέλος προσθέτουμε 1,5 κουτάλι της σούπας από τον πουρέ φράουλας και ανακατεύουμε την κρέμα με μια σπάτουλα.

Βάζουμε για λίγο την κρέμα στο ψυγείο να σταθεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τα κεκάκια.

5. Συναρμολόγηση

Αφού κρυώσουν τα κεκάκια παίρνουμε ένα μαχαιράκι ή το ειδικό εργαλείο που αφαιρούμε το εσωτερικό του μήλου και ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο από κάθε κέικ.

Γεμίζουμε το εσωτερικό του κέικ μέχρι επάνω με την κρέμα λεμονιού.

Στη συνέχεια καλύπτουμε την κρέμα λεμονιού, στην επιφάνεια από κάθε κέικ, με λίγο πουρέ φράουλας.

Τέλος, γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με την κρέμα τυριού-φράουλας και γαρνίρουμε τα cupcakes.

Στολίζουμε με φράουλες και διατηρούμε τα cupcakes στο ψυγείο.

Πριν τα σερβίρουμε, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγα λεπτά (προαιρετικά).

 

Enjoy!

And don’t forget….Do more of what makes you happy!

With love…..Eugenia!!!!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *