Λαγάνα με ταχίνι

 

Η απόλυτη πρωταγωνίστρια της Καθαράς Δευτέρας!

Δεν είναι άλλη από τη Λαγάνα, το άζυμο αυτό ψωμάκι, το οποίο φτιάχνεται παραδοσιακά μόνο μια μέρα το χρόνο.  Αλεύρι, νερό, μαγιά και μπόλικο σουσάμι είναι τα κύρια υλικά που απαιτούνται για την Παρασκευή του ιδιαίτερου αυτού ψωμιού.

 

 

Φέτος λοιπόν η λαγάνα έχει την τιμητική της και στην κουζίνα μου. Ήταν να μην πάρω φόρα με τις ζύμες, τώρα ποιος με πιάνει 🙂

Επέλεξα για τη λαγάνα μου να αντικαταστήσω το ελαιόλαδο με ταχίνι ολικής, πραγματικά, όποια συνταγή και αν ακολουθείτε για να φτιάξετε τη λαγάνα σας, κάντε το και θα με θυμηθείτε!

Και επειδή μου αρέσει να βάζω και τη δική μου πινελιά, έφτιαξα και μια γλυκιά, πασπαλίζοντάς την με κανέλα και ζάχαρη! Η κανέλα και η ζάχαρη μεταμόρφωσαν τη λαγάνα σε ένα υπέροχο γλυκό ψωμάκι.

 

 

Έμεινα πολύ ικανοποιημένη από αυτήν την πρώτη προσπάθεια μου να φτιάξω τις λαγάνες μας και γι’αυτό τις φωτογράφισα και θα έχουν και αυτές τη θέση τους σε μια γωνίτσα εδώ στο blog  μου.

 

 

Τα παρακάτω υλικά είναι για μια μεγάλη λαγάνα, μπορείτε όμως να χωρίσετε τη ζύμη στη μέση, όπως έκανα εγώ, και να φτιάξετε δυο μικρότερες.

Επίσης, είναι στη δική σας επιλογή αν θα φτιάξετε τη λαγάνα σας λεπτή ή πιο παχιά, σε αυτήν την περίπτωση όμως, θα πρέπει να προσέξετε το χρόνο ψησίματος.

 

Λαγάνα με ταχίνι 

ΥΛΙΚΑ για 1 μεγάλη λαγάνα

  • 500γρ αλεύρι σκληρό
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μαγιά στιγμής
  • 270 ml νερό χλιαρό
  • 1 κ. σούπας ταχίνι ολικής αλέσεως
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 1 κ/γλυκού ζάχαρη

Για την επιφάνεια

  • Σουσάμι λευκό και μαύρο
  • Κανέλα & Ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό μπολάκι αδειάζουμε 60ml από το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά με έναν αυγοδάρτη και σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη φαγητού. Αφήνουμε το μείγμα με τη μαγιά σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.

Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά, κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.

Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο από το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το ταχίνι και το υπόλοιπο νερό.

Τοποθετούμε στο μίξερ το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε πιο υψηλή, για τουλάχιστον 6 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει και να είναι ελαστική και απαλή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό ακόμη.

Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι ένα βαθύ σκεύος και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον μιάμιση ώρα (1,5 ), μέχρι να φουσκώσει.

Αφού περάσει η μιάμιση ώρα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασία και τα χέρια μας. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας, τη ζυμώνουμε για πολύ λίγο και στη συνέχεια την ανοίγουμε με τον πλάστη δίνοντάς της το σχήμα της λαγάνας.

Μπορείτε αν θέλετε να χωρίσετε τη ζύμη στα δύο και να φτιάξετε  δυο μικρότερες λαγάνες.

Μεταφέρουμε τη λαγάνα σε ένα ρηχό ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια, αφού έχει φουσκώσει λίγο η λαγάνα μας, κάνουμε με το δάχτυλο βαθουλώματα στην επιφάνεια της, με ένα πινελάκι την περνάμε με πολύ λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

Για την γλυκιά εκδοχή της, την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανελοζάχαρη.

Ψήνουμε τη λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο  για περίπου 25 με 30 λεπτά, ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος της. Η λαγάνα θα είναι έτοιμη όταν ροδίσει εξωτερικά.

Την βγάζουμε από το φούρνο και τη αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Η λαγάνα τρώγεται ζεστή, μπορείτε επίσης αφού κρυώσει να την τυλίξετε καλά και να την διατηρήσετε στην κατάψυξη. Την ξεπαγώνετε σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Καλή Σαρακοστή!

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *