Πασχαλινά Κουλουράκια

 

Πάσχα χωρίς τη μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια στο σπίτι δεν γίνεται! Πείτε μου ποιος δε συνοδεύει τον καφέ του το πρωινό του Πάσχα με ένα κουλουράκι ή μια φέτα αφράτο τσουρέκι ή και με τα δυο μαζί!

Τα Πασχαλινά κουλουράκια, αφράτα και μυρωδάτα είναι τα αγαπημένα μου.

 

 

Έτσι λοιπόν και φέτος ετοίμασα τα κουλουράκια μου, με την ίδια συνταγή που τα φτιάχνω εδώ και χρόνια, θα την βρείτε και εδώ. Δεν τα ετοιμάζω πολύ νωρίς γιατί θέλω να είναι όσο ποιο φρέσκα γίνεται. Είχα ξεχάσει όμως πόσο χρόνο σου παίρνει για να φτιάξεις τα σχεδιάκια, ειδικά στην ποσότητα που έφτιαξα εγώ,  στο τέλος ανυπομονούσα να τελειώσει η ζύμη.

 

 

Όταν όμως ψήθηκαν όλα και η κουζίνα μου μύρισε βούτυρο, βανίλια και πορτοκάλι,  ξέχασα όλη την κούραση. Τα άφησα να κρυώσουν καλά και μετά τα έβαλα σε σακουλάκια, τα έδεσα με πολύχρωμες κορδελίτσες και τα μοίρασα στους αγαπημένους μου.

Τη συνταγή για αυτά τα κουλουράκια την έχω χρόνια, έχω κάνει κάποιες μικρές τροποποιήσεις αλλά δεν την αλλάζω γιατί βγαίνουν υπέροχα και όλοι στην οικογένεια τα λατρεύουν. Μπορεί το χρόνου να δοκιμάσω να φτιάξω την ίδια συνταγή αλλά να χρησιμοποιήσω άλλα αρώματα.

Να σας πω επίσης, ότι έχω ένα θέμα με το μέγεθος τους. Κάθε χρόνο τα κουλουράκια μου βγαίνουν μεγάλα, μπαμπάτσικα όπως λέω εγώ. Κάθε φορά λοιπόν πριν ξεκινήσω, λέω φέτος θα προσπαθήσω να τα κάνω πιο μικρά και πάλι μου βγαίνουν μεγάλα, ακριβώς όπως την προηγούμενη χρονιά. Λέτε να έχει να κάνει με το χέρι μου, το έχω σκεφτεί και αυτό, δεν εξηγείτε αλλιώς  😉

Και φέτος λοιπόν τα κουλουράκια μου βγήκαν μεγαλούτσικα, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα ενοχληθεί κανείς. Τα σχεδιάκια που προτιμώ είναι τα κλασικά που φτιάχνουμε όλοι, αλλά πάντα φτιάχνω και κάποια πιο ιδιαίτερα, όπως τα λαγουδάκια, για να ευχαριστήσω τα πιτσιρίκια της οικογένειας. Αν θέλετε και εσείς να πρωτοτυπήσετε φέτος στα σχέδια σας, μπορείτε να διαβάσετε τον τρόπο που τα φτιάχνω στο τέλος της δημοσίευσης.

 

 

 

Στα φετινά μου κουλουράκια πρόσθεσα περισσότερο ξύσμα πορτοκαλιού, για να είναι πιο έντονο το άρωμα τους και σας δίνω και τις ακριβείς αναλογίες τόσο για τη ζάχαρη όσο για τα υγρά υλικά της συνταγής, σε σχέση με την παλαιότερη μου ανάρτηση.

 

 

Το Πάσχα μυρίζει Άνοιξη, γι΄αυτό και επέλεξα να έχω ανοιξιάτικα παλ χρώματα και ένα παιχνιδιάρικο ύφος στις φωτογραφίες μου.

Στο σκηνικό αυτό έδεσαν πολύ όμορφα τα υπέροχα δωράκια από το Little Decor Shop και την αγαπημένη Κωνσταντίνα, να την ευχαριστήσω για την όμορφη συνεργασία.

 

 

 

 

Δύο υπέροχα χειροποίητα μπρελοκάκια σε ανοιξιάτικα χρώματα,  που ακόμη και αν δε θες να κρεμάσεις τα κλειδιά σου, είμαι σίγουρη ότι θα στολίσουν πολύ όμορφα την τσάντα σου. Στις φωτογραφίες μου χρησιμοποίησα ακόμη και το υπέροχο κίτρινο κουτάκι σε σχήμα αυγού που είχε μέσα τα μπρελοκάκια.

 

 

Μικρά ξύλινα τελαράκια στολισμένα με δαντέλα και βελούδο και καρδούλες κεντημένες στο χέρι με το μονόγραμμα σου με φλοράλ τελείωμα από 100% μαλλί σε υπέροχα ανοιξιάτικα χρώματα. Μπορείτε να βρείτε όλα τα σχεδιάκα εδώ:  Instagram    Etsy

Ας αφήσω όμως τα πολλά λόγια, γιατί οι μέρες είναι ιδιαίτερες και ο χρόνος περιορισμένος, και ας περάσω γρήγορα γρήγορα στη συνταγή.

Μη με ρωτήσετε πόσα κουλουράκια βγαίνουν, δεν μπήκα στον κόπο να τα μετρήσω. Πάντως βγαίνουν πάρα πολλά, αρκετά για να κρατήσετε εσείς αλλά και για να κάνετε δωράκι.

 

Για τα αφράτα Πασχαλινά Κουλουράκια θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

  • 410 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 ml γάλα (προτιμήστε εβαπορέ με ελάχιστο νεράκι)
  • 100ml χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι (μπορείτε και από 2 πορτοκάλια)
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (θα χρειαστεί και λίγο παραπάνω, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας)
  • 4 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες σκόνη ή 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουτ.γλυκού αλάτι

Για το άλειμμα:

  • 1 αυγό
  • Λίγο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες. Αφήνουμε στην άκρη.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα τη φορά, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.

Ανακατεύουμε συνεχώς με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά και ζυμώνουμε συνεχώς με τη βοήθεια αρχικά του εξαρτήματος γάντζου-ζυμώματος του μίξερ μας.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Εγώ πρόσθεσα επιπλέον,περίπου 7 με 8 κουτάλια της σούπας αλεύρι, ίσως χρειαστεί και παραπάνω, θα το δείτε στο χέρι σας. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν δεν θα σας κολλάει.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμού και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου (θα χρειαστεί και τρίτο, σας προειδοποιώ) με χαρτί ψησίματος  αντικολλητικό.

Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε, με απόσταση μεταξύ τους, στο ταψί.

Χτυπάμε το  αυγό με λίγο νεράκι και με ένα πινελάκι περνάμε τα κουλουράκια από πάνω φροντίζοντας να τα αλείψουμε καλά με το μείγμα μας γιατί μόνο τότε τα κουλουράκια μας θα αποκτήσουν όμορφη γυαλιστερή όψη.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  για 15 με 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Σε μένα βγήκαν μεγαλούτσικα και χρειάστηκαν περίπου 25 λεπτά, είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα εξωτερικά.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω στο ταψί για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε σακουλάκια κλεισμένα αεροστεγώς.

 

 

Tip: Για να φτιάξετε τα λαγουδάκια που βλέπετε στις φωτογραφίες, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αρχικά φτιάχνουμε ένα κορδόνι και στη συνέχεια το τυλίγουμε φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σαλιγκάρι, αυτό θα είναι το σώμα από το λαγουδάκι. Το μεταφέρουμε στο ταψί.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε μια μπαλίτσα μακρόστενη (σαν αυγουλάκι) και με ένα μαχαιράκι κόβετε προσεκτικά στη μέση μόνο την μια πλευρά, με αυτόν τον τρόπο θα σχηματίσετε τα αυτιά. Παίρνουμε το κεφαλάκι και το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στο σώμα από το λαγουδάκι. Αν θέλετε, για να κολλήσει καλά, χρησιμοποιείστε λίγο από το μείγμα που έχετε με το αυγό και το νεράκι. Για να φτιάξουμε το ματάκι από το λαγουδάκι χρησιμοποιούμε  μια σταγόνα σοκολάτας, αν δεν έχετε μην τρελαίνεστε, σπάστε λίγη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και χρησιμοποιήστε τα. Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε το κεφάλι από το λαγουδάκι φτιάχνουμε και την ουρά του, ετοιμάζουμε μια μπαλίτσα και την κολλάμε και αυτήν στο σώμα από το λαγουδάκι μας.

Τα Πασχαλινά Κουλουράκια μας είναι έτοιμα!!

Να σας ευχηθώ Καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά σε εσάς και στις οικογένειες σας.

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

2 Reviews

  1. Είναι τόσο ζωντανές οι εικόνες -που νομίζω- πως έχει φτάσει έως εδώ, το άρωμα από αυτά τα λαχταριστά κουλουράκια!
    Ονειρικά όμορφες εικόνες, όπως σε κάθε blog post και συνταγές που πετυχαίνουν!
    Καλό Πάσχα Ευγενία

    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Καλό Πάσχα σας εύχομαι με Υγεία και Χαρά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *