Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και μυρωδικά

 

Ένα φρέσκο, ελαφρύ και πεντανόστιμο πιάτο για όλη την οικογένεια σας ετοίμασα σήμερα, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες. Και αν σας ακούγεται λίγο μπελαλίδικο, πιστέψτε με, δεν είναι. Λίγα λεπτά αρκούν για να ετοιμάσετε το φαγητό σας και στη συνέχεια να το βάλετε στο φούρνο να ψηθεί.

 

 

Το μυστικό νοστιμιάς στο πιάτο μας είναι ο νέος ζωμός λαχανικών Maggi Marketplace ο οποίος περιέχει αγνά φρέσκα υλικά και είναι εμπνευσμένος από τον τρόπο μαγειρικής στο σπίτι.

Η Maggi δημιούργησε δυο νέους ζωμούς σε δυο κλασσικές γεύσεις, κοτόπουλο και λαχανικά. Ο ζωμός κοτόπουλου είναι σιγομαγειρεμένος, όπως συνήθιζαν να τον φτιάχνουν οι νοικοκυρές και ο ζωμός λαχανικών περιέχει φρέσκα και αγνά υλικά.

 

 

Οι ζωμοί βρίσκονται σε αυτά τα μικρά πολύ όμορφα γυάλινα βαζάκια, τα οποία, όταν αδειάσουν, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αποθηκεύοντας τις μαρμελάδες μας ή ό,τι άλλο θέλετε. Διατηρούνται εκτός ψυγείου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού ανοιχτούν, τους βάζετε στο ψυγείο όπου διατηρούνται για επιπλέον 2 εβδομάδες.

 

 

Μπορείτε να τους προσθέσετε στο φαγητό σας, ως έχουν, για να αποκτήσει μια έξτρα νοστιμιά. Εγώ ήδη έχω δοκιμάσει και τους δυο ζωμούς σε σούπες, σάλτες, όσπρια, μαγειρευτά κατσαρόλας, ακόμη και σε ψητά.

Σήμερα λοιπόν επέλεξα να χρησιμοποιήσω στο φαγητό μου το ζωμό λαχανικών γιατί πρώτον, ήθελα το πιάτο μου να είναι νηστίσιμο και δεύτερον, γιατί τα υλικά του ζωμού λαχανικών δένουν εξαιρετικά με τη συνταγή μου.  Τα βασικά υλικά του ζωμού λαχανικών είναι καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο, σελινόριζα, ηλιέλαιο, χυμός λεμονιού και κουρκουμάς.  O ζωμός λαχανικών λοιπόν δίνει νοστιμιά, αλλά και χρώμα στο φαγητό μου.

 

 

Όσον αφορά τώρα τη συνταγή, έχετε δυο επιλογές ή να χρησιμοποιήσετε περισσότερα καλαμάρια και να τα γεμίσετε όλα με τη γέμιση σας ή να ακολουθήσετε τα δικά μου βήματα. Να γεμίσετε δηλαδή τα καλαμάρια σας, στην ποσότητα που σας δίνω και να τα ψήσετε μέσα στο ρύζι που θα σας έχει περισσέψει.

 

 

Το ρυζάκι είναι τόσο νόστιμο, που τρώγεται ακόμη και σκέτο.

Αν πάλι δεν κάνετε νηστεία μπορείτε, λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο, να το πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη φέτα. Η νοστιμιά του δεν περιγράφετε!

 

 

Για τα γεμιστά Καλαμαράκια με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και μυρωδικά θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 4 περίπου μερίδες

  • 1 κιλό καλαμάρια μεσαίου μεγέθους
  • 300γρ ρύζι για σπυρωτό πιλάφι
  • 3 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μικρότερα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. της σούπας βασιλικός ψιλοκομμένος, φρέσκος ή αποξηραμένος (μπορεί να αντικατασταθεί με άνηθο)
  • Ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι (προσοχή να είναι ακέρωτο) προαιρετικά
  • 1 ντενεκεδάκι ψιλοκομμένες ντομάτες κονκασέ (400γρ)
  • 80ml ξηρό λευκό ή κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 2 κουτ. της σούπας ζωμός λαχανικών Maggi Marketplace με εκλεκτά υλικά (1 κουτ. της σούπας για το ρύζι & 1 κουτ. της σούπας για τα καλαμάρια)
  • 200ml & 150ml νερό (χωριστά)
  • 20γρ ντοματοπελτές
  • Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια. Μπορούνε να πάρουμε και έτοιμα κατεψυγμένα. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν καλά από το νερό.

Σε μία πλασωτέ κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει ελαφρώς και προσθέτουμε το σκόρδο και τα πλοκάμια από τα καλαμάρια. Στη συνέχεια προσθέτουμε, το ρύζι, το κουκουνάρι την πάπρικα και λίγο πιπέρι (κατά βούληση). Συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσει και το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί.

Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί και προσθέτουμε τις σταφίδες.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα, το μαϊντανό, τα μυρωδικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας ζωμό λαχανικών Maggi Marketplace.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 200ml νερό.

Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε κατά βούληση. Ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνοντας τη γέμιση να κρυώσει. Προσοχή, δε θέλουμε να βράσει το ρύζι.

Στη συνέχεια, γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση κατά τα 2/3 γιατί, καθώς το ρύζι ψήνετε, θα φουσκώσει και κλείνουμε τα καλαμάρια με μία οδοντογλυφίδα.

Απλώνουμε τη γέμιση που περίσσεψε σε ένα μικρό ταψί και τοποθετούμε από πάνω τα καλαμάρια.

Διαλύουμε τον ντοματοπολτό στο νερό (στα 150ml) και τον ρίχνουμε πάνω από το φαγητό μας.

Τέλος για έξτρα νοστιμιά, αλείφουμε τα καλαμάρια με τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών Maggi Marketplace

Πασπαλίζουμε το φαγητό, αν θέλουμε, με λίγο βασιλικό και σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο, για περίπου μία ώρα, μέχρι να ψηθούν τα καλαμάρια και να βράσει το ρύζι.

Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το ταψί μας για να πάρουν λίγο χρώμα τα καλαμάρια εξωτερικά.

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα από καλαμάρια και να τα γεμίσετε όλα, χωρίς να σας περισσέψει γέμιση ως συνοδευτικό.

Αν δεν κάνετε νηστεία, μπορείτε λίγο πριν βγάλετε το φαγητό σας από το φούρνο, να θρυμματίσετε λίγη φέτα στην επιφάνεια του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκες ντομάτες, θα πρέπει όμως να είναι ζουμερές και νόστιμες. Προτιμήστε λοιπόν να φτιάξετε τη συνταγή αυτή με φρέσκες ντομάτες το καλοκαιράκι, που οι ντομάτες θα είναι στα καλύτερα τους.

Αν δεν σας αρέσουν οι σταφίδες, μπορείτε να τις παραλείψετε. Συμβουλή μου… μην παραλείψετε το κουκουνάρι γιατί δίνει μία έξτρα νοστιμιά και υφή στο πιάτο σας.

Επιπλέον, το ξύσμα πορτοκαλιού δίνει φρεσκάδα και επιπλέον άρωμα στο πιάτο σας. Μπορείτε όμως να το παραλείψετε, αν θέλετε, ή να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα.

Enjoy!

*Να ευχαριστήσω τη Maggi Greece που φρόντισε να μου στείλει αυτό το πολύ όμορφο πακέτο νοστιμιάς στο σπίτι για να δοκιμάσω τους 2 νέους ζωμούς Maggi Marketplace στις συνταγές μου.

…………………………………………………………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

…………………………………………………………………………………..

Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τη Maggi. Τόσο η επιλογή του προϊόντος όσο και οι απόψεις που αναγράφονται είναι προσωπικές και προέρχονται από δική μου προσωπική δοκιμή των προϊόντων. Προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και στις συνταγές μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *