Ζεστή Σοκολάτα με Κουρκουμά

 

Η πρόταση μου σήμερα είναι λιγάκι διαφορετική, απευθυνθείτε σε αυτούς που τολμούν και δοκιμάζουν νέες γεύσεις.

Τις προάλλες λοιπόν, που είχα μείνει σπίτι, γιατί με ταλαιπώρησε ένα φοβερό κρύωμα, έφτιαξα μία ζεστή σοκολάτα.  Η σοκολάτα μου ήταν λίγο διαφορετική αυτήν τη φορά, πιο πικάντικη και αυτό γιατί της πρόσθεσα κουρκουμά, κανέλα, τζίντζερ και ελάχιστο πιπέρι!

 

 

Ο κουρκουμάς είναι ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό που εδώ και καιρό ήθελα να δοκιμάσω.

Ψάχνοντας λοιπόν για τον κουρκουμά στο internet, διαπίστωσα ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά μπαχαρικά που χρησιμοποιείτε κυρίως στη Ασιατική κουζίνα. Περιέχει μια κίτρινου χρώματος χημική ουσία, που ονομάζεται κουρκουμίνη και η γεύση του είναι ελάχιστα πικρή και ελαφρώς πικάντικη, γιαυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές από τις καθημερινές συνταγές μας.

 

 

Σχετικά τώρα με τα οφέλη του κουρκουμά, έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ο κουρκουμάς περιέχει, τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές.

 

 

Δυστυχώς όμως η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχουν όμως κάποια συστατικά που αν συνδυαστούν μαζί με τον κουρκουμά θα ενισχύσουν την απορρόφηση της. Πρόκειται για το μαύρο πιπέρι, το λάδι και την πιπερόριζα (τζίντζερ).

Σύμφωνα πάλι με έρευνες, η χρήση του κουρκουμά στο φαγητό θεωρείται ασφαλής, καλό θα είναι όμως, όσοι επιλέξουν να εντάξουν το ιδιαίτερο αυτό μπαχαρικό στη διατροφή τους, να ενημερώσουν τον γιατρό τους, ιδίως αν πάσχουν από κάποια σοβαρή πάθηση ή αν υπάρχει εγκυμοσύνη, στην οποία απαγορεύεται η κατανάλωση κουρκουμίνης.

 

 

Επίσης, καλό θα ήταν να προτιμήσετε βιολογικό κουρκουμά σε σκόνη, καθώς είναι δύσκολο να βρει κανείς φρέσκο.

Στη μαγειρική μπορείτε να προσθέσετε τον κουρκουμά σε σχεδόν όλα τα πιάτα. Σε σαλάτες, σε smoothie, σε χυμούς, σε μαγειρευτά πιάτα, σε φαγητά φούρνου, ακόμη και στη ζαχαροπλαστική. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας όμως, ότι λόγο του έντονου χρώματος του, θα αλλάξει το χρώμα στο φαγητό σας.

Να μη ξεχάσω να σας πω, πως θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτική στη χρήση του, καθώς θα βάψουν ακόμη και τα χέρια σας, αν έρθουν γυμνά σε επαφή μαζί του. Μην ανησυχείτε όμως, το πολύ πολύ να κιτρινίσουν λιγάκι 🙂  θα φύγει όμως.

 

 

Είπα λοιπόν να δοκιμάσω τον κουρκουμά, εκτός από το φαγητό, σε ένα ζεστό ρόφημα, μπας και βελτιωθεί και το κρυολόγημα μου. Ένα πολύ γνωστό ρόφημα είναι το Golden Milk, πρόκειται ένα ζεστό γάλα με κουρκουμά και μπαχαρικά. Θέλησα όμως να του δώσω μια σοκολατένια νότα.

Έτσι λοιπόν, έφτιαξα αυτήν τη ζεστή και πικάντικη ελαφρώς σοκολάτα, με το κιτρινο-καφέ χρώμα, στην οποία πρόσθεσα κουρκουμά, κανέλα και τζίντζερ. Τώρα αν είστε τολμηροί προσθέστε και ελάχιστο μαύρο πιπέρι, εγώ προσωπικά το τόλμησα!

 

 

Για τη ζεστή Σοκολάτα με Κουρκουμά θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 2 κούπες

  • 500ml γάλα αμυγδάλου ή άλλο γάλα της επιλογής σας
  • 2 με 3 κουτ. γλυκού κακάο σκόνη (ανάλογα πόσο σοκολατένιο θέλετε το ρόφημα σας)
  • 2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • Σιρόπι αγαύης ή μέλι κατά βούληση
  • Ελάχιστο πιπέρι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το γλυκαντικό και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά σε χαμηλή φωτιά το μείγμα με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να διαλυθούν πολύ καλά στο γάλα το κακάο και τα μπαχαρικά.

Αφού το μείγμα πάρει βράσει και έχει ομογενοποιηθεί, κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να παίσει λίγο η θερμοκρασία του. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε αν θέλουμε το πιπέρι και το γλυκαντικό της επιλογής μας.

Σερβίρουμε τη σοκολάτα ζεστή.

Enjoy!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *