Υγιεινό-Vegan Κέικ Μπανάνας

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό να φτιάξω άλλο κέικ αυτές τις μέρες γιατί οι δουλειές και οι υποχρεώσεις λόγω των γιορτών είναι πολλές και ο χρόνος λίγος, αν συγχρόνως δουλεύεις κιόλας, τότε τρέχεις πανικόβλητη!!

Παρόλα αυτά σήμερα είχα ρεπό, ξύπνησα με την ησυχία μου και πριν ξεκινήσω τις δουλειές μου είδα ότι μου είχαν μείνει 3 μπανάνες αρκετά ώριμες. Κρίμα δεν ήταν να μην της εκμεταλλευτώ; Έτσι λοιπόν με τα υλικά που είχα στη διάθεση μου έφτιαξα στα γρήγορα ένα υπέροχο υγιεινό κέικ μπανάνας. Το κέικ αυτό είναι τόσο αφράτο, υγρό και με γεμάτη γεύση που θα το λατρέψετε, ειδικά όσοι αγαπάτε την μπανάνα.

 

 

Δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και στο εσωτερικό του κρύβεται ένας διατροφικός θησαυρός, δεν είναι άλλος από το Χαρουπάλευρο !!

Για όσους δεν γνωρίζουν την υψηλή  διατροφική αξία που έχει ο καρπός του χαρουπιού θα σας πω λίγα λόγια :

Το  χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της χαρουπιάς, ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί στις χώρες της Μεσόγειου, ιδιαίτερα στην Κύπρο, η οποία αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα, ακόμη και στην Κρήτη. Ο καρπός αυτός έθρεψε γενιές και γενιές ανά τους αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα έως την Συρία και από την αρχαία Αίγυπτο έως την εποχή του Χριστού. Ο λόγος της διάδοσης του; Τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά και η ευκολία παραγωγής του!

Το χαρούπι, ο καρπός της χαρουπιάς, μοιάζει με μακρύ φασόλι που όταν είναι ακόμη άγουρο έχει πράσινο χρώμα, ενώ κατά την πλήρη ωρίμανση του χάνει μεγάλο ποσοστό της υγρασίας του και παίρνει σκούρα καφέ απόχρωση. Στον πυρήνα του ο κάθε λοβός της χαρουπιάς έχει 5-6 ισομεγέθης μικρούς και σκληρούς σπόρους που ονομάζονται κεράτια.

Οι λοβοί του χαρουπιού αφού καθαριστούν, ψηθούν, ξηρανθούν, αλεσθούν και  αφαιρεθούν τα κεράτια, φτιάχνουν το αλεύρι από χαρούπι ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Επειδή οι λοβοί έχουν γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα, θεωρούνται υποκατάστατο του κακάο και προσδίδουν την αίσθηση της σοκολάτας στα παρασκευάσματα όπου χρησιμοποιούνται. Από τους λοβούς επίσης φτιάχνετε το  χαρουπόμελο, ένα προϊόν περίπου όμοιο με το πετιμέζι με εξίσου γλυκιά γεύση και θρεπτική αξία.

 

 

Το αλεύρι από το φύτρο του χαρουπιού περιέχει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, πρωτεΐνες σε ποσοστό περίπου 55%-62% και αποτελεί καλή πηγή αμινοξέων γλουταμινικό οξύ, αργινίνη και ασπαραγινικό οξύ και για αυτόν τον λόγο μπορεί να καταναλωθεί ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας ή έντονης άσκησης. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Β καροτίνη, δεν περιέχει καφεΐνη ούτε και γλουτένη. Τέλος οι θερμίδες του είναι πολύ λίγες :  180 θερμίδες στα 100 γραμμάρια καθαρού αλευριού από χαρούπι.

Δοκιμάστε λοιπόν το αλεύρι από χαρούπι και προσθέστε το στις συνταγές μαζί με κανονικό αλεύρι ή χρησιμοποιήστε το μόνο του ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο για να ενισχύσετε  τον οργανισμό σας με ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να το προσθέσετε σε ροφήματα ακόμη και σε smoothies.  Χρησιμοποιήστε επίσης το χαρουπόμελο σαν το πετιμέζι ή το μέλι στις διάφορες παρασκευές σας. Θα το βρείτε κυρίως σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους το έχω εντάξει στη διατροφή μου και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να το γνωρίσετε και εσείς.

Περισσότερες πληροφορίες για το χαρούπι και τα προϊόντα του μπορείτε να βρείτε στο internet, σας έδωσα μερικές πληροφορίες για να γνωρίσετε το προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε στο κέικ μας σήμερα. Δεν σας κουράζω άλλο, θα περάσω στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής του ιδιαίτερου αυτό νηστίσιμου κέικ με μπανάνα, χαρουπάλευρο , μέλι και καρύδι.

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κουτ.σούπας σπόρους chia
  • 1/2  του φλιτζανιού του τσαγιού  νερό (προσοχή όχι παραπάνω)
  • 185 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 30 γρ χαρουπάλευρο
  • ½ κουτ.γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουτ.γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού φυτικό λάδι
  • 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού μέλι ή σιρόπι αγαύης/σφενδάμου για την vegan εκδοχή
  • ¼  φλιτζανιού του τσαγιού γάλα αμυγδάλου (προαιρετικά με άρωμα βανίλιας)
  • 1 κουτ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού πουρέ από ώριμες μπανάνες (περίπου 2 μεγάλες ή 3 μικρές)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

Μια μπανάνα για την επιφάνεια του κέικ (προαιρετικά) και χοντροσπασμένα καρύδια ή αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ περίπου 25 Χ 11 εκατοστά ή την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τους σπόρους chia με το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να σταθεί το μείγμα μας και να πάρει τη μορφή ζελέ (το μείγμα αυτό θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο του αυγού).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το χαρουπάλευρο, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη το μείγμα με τους σπόρους chia (αφού έχουν περάσει τα 15 λεπτά) μαζί με το λάδι,το μέλι, το γάλα αμυγδάλου και τη βανίλια μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά μας.

Προσθέτουμε στη συνέχεια στο μπολ το μείγμα με το αλεύρι, τον πουρέ μπανάνας, τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας. Προαιρετικά μπορούμε να κόψουμε μια μπανάνα στη μέση, να την τοποθετήσουμε στην επιφάνεια του κέικ και να πασπαλίσουμε με χοντροσπασμένο καρύδι ή αμύγδαλο.

Ψήνουμε για περίπου 50 με 55 λεπτά. Σας προτείνω στα 50 λεπτά να κάνετε τον έλεγχο με το μαχαίρι ή με ένα ξύλινο σουβλί για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

And remember…Healthy isn’t a goal it’s a way of living!

 

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

2 Reviews

  1. Φαίνεται πεντανόστιμο! Χαρούπια έτρωγα όταν ήμουν μικρή και πηγαίναμε διακοπές στην Κρήτη……θυμάμαι μου άρεσαν πολύ.

    1. Ιωάννα μου είναι πεντανόστιμο και υγιεινό, πρώτη φορά δοκίμασα το υλικό αυτό και σίγουρα θα το προσθέσω και σε άλλες συνταγές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *