Υγιεινά Muffins με μπανάνα χωρίς αλεύρι & ζάχαρη

 

Η συνταγή αυτή για τα μάφινς που θα σας παρουσιάσω σήμερα, δεν είναι καινούργια. Υπήρχε εδώ σε μια γωνίτσα στο blog και μάλιστα είναι ένα από τα post που έχει τα περισσότερα views …

Να είμαι ειλικρινής, φανταζόμουν πως, απλά από περιέργεια κάποιος θα ήθελε να δει την ιδιαίτερη αυτή συνταγή για κέικ, χωρίς αυγά, χωρίς αλεύρι, χωρίς λάδι ή βούτυρο.

Όταν όμως ένα τεχνικό πρόβλημα με ανάγκασε να κατεβάσω για λίγο το συγκεκριμένο post, έλαβα μηνύματα τόσο στο blog, όσο και στο λογαριασμό μου στο instagram, κυρίως από μαμάδες, που έφτιαχναν τα μαφινάκια αυτά στα παιδιά τους, και με ρωτούσαν γιατί δε βρίσκουν τη συγκεκριμένη συνταγή. Να σας πω την αλήθεια, ξαφνιάστηκα και χάρηκα συγχρόνως πάρα πολύ!

Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην ανεβάσω ξανά, ανανεωμένη, τη συγκεκριμένη συνταγή με νέες φωτογραφίες.

Έτοιμα λοιπόν τα μαφινάκια μου!

 

 

Πρόκειται για ένα αθώο κεκάκι που μπορούμε κάλλιστα να το εντάξουμε στο πρωινό μας, να το πάρουμε και εμείς μαζί μας, ως σνακ στη δουλειά, αλλά και τα παιδιά, ως λιχουδιά στο σχολείο, καλύπτοντας την ανάγκη μας για γλυκό χωρίς να φορτώσουμε τον οργανισμό μας  με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Αυτά τα υγιεινά, αφράτα και πολύ νόστιμα μαφινς, δεν περιέχουν λευκό αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο ή λάδι, αντιθέτως περιέχουν βρώμη, (φαντάζομαι γνωρίζετε τη διατροφική αξία της βρώμης) γιαούρτι, μπανάνα και μέλι.

Τα συστατικά αυτά τα καθιστούν ιδανικά, τόσο για τα παιδιά, όσο και για μας, που μας αρέσει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.

 

 

Είμαι της άποψης, ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στη διατροφή μας. Δεν θα πρέπει να στερούμαστε το γλυκό, πόσο μάλλον όταν φτιάχνεται από εμάς, με υλικά αγνά και χωρίς συντηρητικά.

Επίσης, κρίνεται πλέον αναγκαίο να εντάξουμε στη διατροφή μας και στη διατροφή των παιδιών μας, τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και που μας γεμίζουν με όλες εκείνες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό μας.

Ως παιδί δεν στερήθηκα ποτέ το γλυκό, πάντα όμως φρόντιζε η μητέρα μου να υπάρχει ένα μέτρο και αυτό το μέτρο φροντίζω και το ακολουθώ έως τώρα.

 

 

Πολλές φορές με ρωτάνε, όσοι δε με γνωρίζουν, μα που τα βάζεις όλα αυτά τα γλυκά που φτιάχνεις, και εγώ τους απαντάω χαριτολογώντας, μα δεν είναι ανάγκη φτιάχνοντας μια τούρτα να την φας όλη, ένα κομμάτι αρκεί!

Όλα έχουν τη θέση τους. Θα ετοιμάσω μία ιδιαίτερη τούρτα κέικ για να γιορτάσω κάποιο γεγονός με την οικογένεια μου, ένα γλυκάκι για να προσφέρω στους φίλους μου σε κάποια συνάντηση μας, ένα υγιεινό γλυκό ή σνακ για να το πάρω μαζί μου στη δουλειά  και ένα πρωινό ιδιαίτερο που θα θελήσω να απολαύσω το πρωί για να ξεκινήσει η μέρα μου όμορφα.

 

 

Ένα όμορφο <<homemade>> γλυκό θα κλέψει πάντα τις εντυπώσεις σε μια γιορτή, σε ένα κυριακάτικο τραπέζι, σε μια συνάντηση με τους φίλους σου.

Για τις υπόλοιπες μέρες μπορούμε να επιλέξουμε να φτιάξουμε κάτι πιο υγιεινό, έτσι ώστε να μην καταφύγουμε στην εύκολη λύση, που συνήθως είναι και γεμάτη λιπαρά.

Αυτά λοιπόν τα μάφινς που θα σας παρουσιάζω σήμερα, αν τα δοκιμάσετε θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Αυτό όμως που θα ήθελα να προσέξετε, όσον αφορά την παρασκευή τους, είναι οι θήκες που θα τα ψήσετε.

Επειδή δεν έχουν καθόλου λιπαρή ουσία, αν χρησιμοποιήσετε τις χάρτινες θήκες για μάφινς το πιθανόν είναι να σας κολλήσουν και να δυσκολευτείτε να τα ξεφορμάρετε.

Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να χρησιμοποιήσετε φόρμες σιλικόνης ή, αν δεν έχετε, μπορείτε να κόψετε μικρά κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, να φτάξετε μικρές θηκούλες και με αυτό να καλύψετε τις θήκες από το ταψί σας.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες τα συνόδευσα με καραμελωμένες μπανάνες και λίγο γιαούρτι ανακατεμένο με μπανάνα και ελάχιστο μέλι.

 

 

Για να καραμελώσουμε τις μπανάνες, λιώνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 1 κουτάλι της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη μαζί με 2 κουτάλια της σούπας μέλι ή ζάχαρη καρύδας ή ακατέργαστη ζάχαρη και αφού λιώσει το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε 2 μπανάνες κομμένες σε φέτες ή κατά μήκος σε κομμάτια. Τις αφήνουμε να ψηθούν και να καραμελώσουν, πρώτα από την μια πλευρά και στη συνέχεια από την άλλη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Νομίζω αρκετά με τα λόγια, ήρθε η ώρα να περάσω στη συνταγή. Για τα υγιεινά μάφινς με μπανάνα και βρώμη χωρίς ζάχαρη θα χρειαστούμε :

Υλικά για 9 μεγάλα μάφινς

  • 220 γρ βρώμη αλεσμένη στο multi (να έχει τη μορφή αλευριού)
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • ½ κουτάλι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Προαιρετικά

Σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας (70 γρ)

ή αποξηραμένα κράνμπερις ή σταφίδες.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τοποθετούμε στο ειδικό ταψί με τις θήκες, χαρτί ψησίματος αντικολλητικό ή φόρμες σιλικόνης.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι βρώμης, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια, τα αυγά, το γιαούρτι, το μέλι και μια πρέζα αλάτι.

Πολτοποιούμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και τις ρίχνουμε και αυτές μέσα στο μπόλ.

Ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε, προσθέτουμε στο μείγμα μας σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας, κράνμπερις ή σταφίδες και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ή μία σπάτουλα. Μπορούμε να αφήσουμε τα μάφινς μας και σκέτα.

Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο από τα μάφινς και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου στο ταψάκι και στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Tip1: Αν θέλουμε να προσθέσουμε  κράνμπερις  μπορούμε να τα αφήσουμε για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια να τα στραγγίξουμε πολύ καλά και τα πασπαλίσουμε ελαφρώς με λίγο αλεύρι βρώμης πριν τα ρίξουμε στο μείγμα μας. Με αυτόν τον τρόπο παραμένουν ζουμερά και μαλακά.

 

Enjoy!

And remember… Healthy isn’t a goal it’s a way of living!

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

2 Reviews

  1. Καλημέρα, για ποσο καιρο κρατανε;

    1. Καλημέρα σας, για 3 με 4 μέρες ίσως και παραπάνω αλλά δε θα είναι τόσο φρέσκα.Προσοχή όμως στις θήκες που θα τα ψήσετε. Θα προτιμήσετε θήκες σιλικόνης ή χαρτί ψησίματος αντικολλητικό με το οποίο θα καλύψετε τις θήκες σας και ΟΧΙ τα γνωστά χαρτάκια του εμπορίου που συνήθως φτιάχνουμε τα μάφινς και αυτό για να μη σας κολλήσουν και πάει χαμένος ο κόπος σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *