Σοκολατένιες τρούφες γεμιστές με καραμέλα, χωρίς ζάχαρη

 

Καιρό έχω να φτιάξω ένα σοκολατένιο πειρασμό, δε συμφωνείς;

Αν σου έλεγα ότι αυτές οι λαχταριστές, σοκολατένιες και ντελικάτες τρούφες που βλέπεις στις φωτογραφίες δεν έχουν καθόλου ζάχαρη θα το πίστευες;

 

 

Όχι μόνο δεν έχουν ζάχαρη αλλά έχουν και μια υπέροχη καραμελένια γέμιση. Τρία μόλις βασικά υλικά αρκούν για να τις φτιάξεις. Είμαι σίγουρη που κάπου τις έχει πάρει το μάτι σου στο internet. Τις δοκίμασα εγώ όμως για σένα και σε προ(σ)καλώ να τις δοκιμάσεις και εσύ. Να μη ξεχάσω να σου πω πως είναι και vegan.

 

 

Τα υλικά μας είναι βασιλικοί χουρμάδες, αμυγδαλοβούτυρο και σοκολάτα.

Οι βασιλικοί χουρμάδες μαζί με το αμυγδαλοβούτυρο δημιουργούν μια υπέροχη καραμέλα η οποία απογειώνεται γευστικά αν προσθέσετε ελάχιστο αλάτι. Αυτό όμως είναι προαιρετικό.

Εδώ και καιρό ήθελα να φτιάξω αυτές τις τρούφες και με το πρώτο που βρήκα μαλακούς βασιλικούς χουρμάδες δεν έχασα λεπτό. Αμυγδαλοβούτυρο και σοκολάτα έχω πάντα στο σπίτι άρα οι τρούφες αυτές ήταν μονόδρομος.

 

 

Το μυστικό για να τις φτιάξετε και να μη σας δυσκολέψουν καθόλου, καθώς η πάστα καραμέλας κολλάει αρκετά, είναι να βάλετε την πάστα καραμέλας στην κατάψυξη για κάποια λεπτά. Έτσι θα σταθεροποιηθεί και θα μπορείτε εύκολα με ένα κουταλάκι να φτιάξετε μικρά μπαλάκια τα οποία μάλιστα δεν είναι ανάγκη να είναι και τέλεια σχηματισμένα. Τα μικρά αυτά μπαλάκια καραμέλας θα μπουν πάλι στην κατάψυξη μέχρι να λιώσετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί για να τα καλύψετε εξωτερικά.

 

 

Τώρα αν η σοκολάτα σας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και καθόλου ζάχαρη για να λιώσει πιο εύκολα μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας, όχι παραπάνω. Αν χρησιμοποιήσετε κάποια απλή σοκολάτα κουβερτούρα του εμπορίου θα επιλέξετε να έχει τουλάχιστον πάνω από 50% περιεκτικότητα σε κακάο και θα την λιώσετε σε μπεν μαρί χωρίς να προσθέσετε καμιά λιπαρή ουσία. Υπόψιν όμως πως η σοκολάτα αυτή έχει τη ζαχαρίτσα της 😉

Σοκολάτα κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη ή έστω με ζάχαρη καρύδας μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά.

Αφού καλύψετε τις τρούφες με την κουβερτούρα, τις διατηρείτε στο ψυγείο στη συντήρηση για αρκετές μέρες. Θα μου πείτε τώρα, μα πόσο να αντέξουν χωρίς να φαγωθούν! Είπα να το αναφέρω απλά έτσι για να το έχετε στο νου σας.

Αχ!… Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο εθιστικές είναι! Αν αγαπάτε αυτά τα υλικά και το συνδυασμό γλυκιάς καραμέλας με bitter σοκολάτα τότε θα τις λατρέψετε.

Πάμε λοιπόν στη συνταγή.

 

 

Για τις τρούφες σοκολάτας με γέμιση καραμέλα χωρίς ζάχαρη θα χρειαστούμε:

Υλικά για 14 τρούφες (στο μέγεθος περίπου ενός καρυδιού)

  • 320γρ βασιλικοί χουρμάδες ζυγισμένοι χωρίς τα κουκούτσια
  • 3 κουτ. της σούπας αμυγδαλοβούτυρο 100% αμύγδαλο
  • Μια πρέζα αλάτι, προαιρετικά
  • 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ή με ζάχαρη καρύδας
  • προαιρετικά 1 κ.γ λάδι καρύδας

Εκτέλεση

Αν οι χουρμάδες δεν είναι πολύ μαλακοί τους μουλιάζουμε για 15 λεπτά περίπου σε ζεστό νερό και τους στραγγίζουμε πολύ καλά. Αν είναι μαλακοί δε θα χρειαστεί να τους μουλιάσουμε.

Τους πολτοποιούμε πολύ καλά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi μέχρι να γίνουν πάστα.

Προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αν θέλουμε στο σημείο αυτό προσθέτουμε και ελάχιστο αλάτι.

Αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα μικρό σκεύος και το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο.

Το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 με 20 λεπτά.

Στη συνέχεια καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολητικό χαρτί ψησίματος.

Βγάζουμε την καραμέλα από την κατάψυξή και με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρές τρούφες τις οποίες τοποθετούμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Δεν είναι ανάγκη να είναι ολοστρόγγυλες.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε τις τρούφες ξανά στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά.

Αφού περάσει το χρονικό αυτό διάστημα κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρότερα κομμάτια και την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αν είναι δύσκολο να λιώσει προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας.

Αδειάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού και με τη βοήθεια ενός ή και δυο πιρουνιών βουτάμε τις παγωμένες τρούφες μέσα στην σοκολάτα. Τις τινάζουμε λίγο για να φύγει η περίσσια σοκολάτα και τις τοποθετούμε πάλι πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.

Όταν τελειώσουμε με όλες τις τρούφες τις βάζουμε στο ψυγείο, στη συντήρηση αυτήν τη φορά. Αν περισσέψει σοκολάτα γαρνίρουμε τις τρούφες στην επιφάνεια.

Όταν παγώσει και σταθεροποιηθεί η σοκολάτα εξωτερικά είναι έτοιμες για να τις σερβίρουμε.

Οι τρούφες διατηρούνται στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση!

 

…………………………………

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram  γράφοντας @letstreatourselves.gr   Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *