Γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας με σπανάκι, ανθότυρο & μοτσαρέλα

 

Το σημερινό φαγάκι  είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψετε!

Δε σας έχω συνηθίσει σε τέτοιου είδους πόστ, ίσως να περιμένατε κάποια γλυκιά ανάρτηση, αλλά  λατρεύω εξίσου και τις αλμυρές συνταγές, ίσως και λιγάκι πιο πολύ…

 

 

Το φαγάκι λοιπόν που θα σας παρουσιάσω σήμερα ήθελα οπωσδήποτε να το μοιραστώ μαζί σας και να πάρει και αυτό τη θέση του στην κατηγορία με τις αλμυρές συνταγές στο blog μου.

 

 

Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με σπανάκι, ανθότυρο και μοτσαρέλα  που δένουν εξαιρετικά με μια ελαφριά σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες και βασιλικό. Ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ και γεμάτο αρώματα και γεύση φαγάκι, που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε, ειδικά αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες.

 

 

Εδώ και αρκετό καιρό φλέρταρα με την ιδέα αυτή και όταν ήρθαν στην κουζίνα μου οι πρώτες ντομάτες και μελιτζάνες από τον κήπο των γονιών μου, δεν έχασα λεπτό.

Μπορεί να σας φαίνεται λίγο μπελαλίδικη η όλη διαδικασία της προετοιμασίας, αλλά πιστέψτε με, είναι πολύ εύκολη η όλη διαδικασία παρασκευής του.

 

 

Ετοιμάστε τα υλικά σας και μη χάνετε χρόνο. Τα βήματα που θα ακολουθήσετε είναι απλά. Ενώ ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζετε τη σάλτσα, προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και βράζοντάς την μέχρι να δέσει.

 

 

Παράλληλα, ενώ βράζει η σάλτσα, ετοιμάζετε τη γέμιση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε για λίγο το σπανάκι σε χαμηλή φωτιά σε ένα τηγανάκι ή κατσαρολάκι να βγάλει τα υγρά του και να στραγγίξει ελαφρώς. Αφού κρυώσει, το αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και φτιάχνετε τα ρολάκια μελιτζάνας.

 

 

Ένα άκρως καλοκαιρινό φαγάκι, ιδανικό ακόμη και για ορεκτικό σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι.

Α….και να μη ξεχάσετε να έχετε στο τραπέζι  φρέσκο ψωμάκι, θα το χρειαστείτε πιστέψτε με 😉

 

 

Για τα γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας με σπανάκι, ανθότυρο και μοτσαρέλα θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για τη σάλτσα

850γρ ώριμες ντομάτες (περίπου 4 ντομάτες)

Λίγο ελαιόλαδο (λίγο λιγότερο από ένα σφηνοπότηρο)

1 κουτ. του γλυκού τοματοπολτό απλής συμπύκνωσης (πελτές)

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη ή ψιλοκομμένη

Λίγη ρίγανη αποξηραμένη

Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση

Λίγη γλυκιά πάπρικα

Μια πρέζα ζάχαρη

Φύλλα βασιλικού

ΥΛΙΚΑ για τα ρολάκια μελιτζάνας

3 μεγάλες μελιτζάνες (επιλέξτε τσακώνικες που έχουν μήκος)

Λίγη ρίγανη

Λίγο ελαιόλαδο

250 γρ σπανάκι  κατεψυγμένο

1 αυγό

250γρ ανθότυρο

200γρ μοτσαρέλα τριμμένη  ( 60γρ περίπου στη γέμιση και 140γρ για την επικάλυψη)

Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες κατά μήκος  και τις απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τέλος, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Μπορείτε επίσης, να ψήσετε τις μελιτζάνες και στο σχαροτήγανο.

Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες όταν μαλακώσουν. Προσοχή…μην τις παραψήσετε.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Στο μεταξύ, όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Για τη σάλτσα ντομάτας

Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη σε ένα μεγάλο μπολ.  Αδειάζουμε τις ντομάτες σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τη γλυκιά πάπρικα, τη ζάχαρη, τον πελτέ και το αλάτι με το πιπέρι.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να δέσει. Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτουμε και τα χοντροκομμένα φύλλα του βασιλικού και ανακατεύουμε.

Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη γέμιση

Βάζουμε το σπανάκι σε ένα κατσαρολάκι ή τηγάνι και το ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στύψει από τα υγρά του. Όταν μαλακώσει και έχει χάσει αρκετά από τα υγρά του, το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το στραγγίζουμε ελαφρώς. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Αφού κρυώσει, το ανακατεύουμε με το αυγό, το ανθότυρο και με ένα μέρος από την τριμμένη μοτσαρέλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά  μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Ετοιμάζουμε το φαγητό μας

Καλύπτουμε τη βάση από ένα πυρέξ με τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα ντομάτας.

Στη συνέχεια παίρνουμε μία μία φέτα μελιτζάνας και με ένα κουταλάκι απλώνουμε επάνω, κατά μήκος,  μια γενναία ποσότητα από τη γέμιση με το σπανάκι. Τυλίγουμε τη μελιτζάνα σε ρολό και την τοποθετούμε στο πυρέξ επάνω από τη σάλτσα, με την ένωση προς τα κάτω.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας, τοποθετώντας τα ρολάκια, το ένα δίπλα στο το άλλο.

Καλύπτουμε τα ρολάκια με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τέλος προσθέτουμε και την τριμμένη μοτσαρέλα που είχαμε αφήσει στην άκρη.

Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό μας σε προθαιρμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσεκτικά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 με 15 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να σταθεί και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το σερβίρουμε ζεστό.

Enjoy!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *