Γκασπάτσο – Η κρύα Καλοκαιρινή ντοματόσουπα

 

Αυτόν τον Αύγουστο τον είχαμε ονειρευτεί διαφορετικά. Τον περιμέναμε πως και πως μετά από τον δύσκολο χειμώνα που περάσαμε. Όλοι λίγο πολύ είχαμε κάνει τα σχέδια μας και έρχονται αυτές οι μαύρες μέρες οι γεμάτες θλίψη και θυμό.

Μουδιασμένοι και ανήμποροι να βοηθήσουμε στην αρχή παρακολουθούσαμε, ειδικά όσοι βρισκόμασταν μακριά, αυτήν την πύρινη λαίλαπα να εξαπλώνεται και να καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμα της.

Η μόνη αχτίδα αισιοδοξίας ήταν όλη αυτή η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η βοήθεια που προσέφερε όλος αυτός ο κόσμος. Δεν θέλω να σας κουράσω με πολλά λόγια, αυτό όμως που θα πω είναι να μην ξεχάσουμε και να προσπαθήσουμε ο καθένας από την πλευρά του να προσφέρει ό,τι μπορεί τόσο στον συνάνθρωπο του όσο και στον πλανήτη μας. Και ας μη ξεχνάμε πως για να αλλάξει ο κόσμος θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τις συνήθειες μας που τον καταστρέφουν.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν δεν είχα καθόλου διάθεση για μαγειρέματα πόσο μάλλον για φωτογραφίσεις. Όμως θυμήθηκα πως ξεκίνησα αυτό το δημιουργικό ταξίδι μου στο food blogging. Σε μια αρκετά δύσκολη και με αρκετή πίεση περίοδο της ζωής μου η δημιουργία στάθηκε η διέξοδος μου, ο δικός μου τρόπος να ηρεμώ και να βλέπω τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

Έτσι λοιπόν προέκυψε η σημερινή φωτογράφιση. Μπορεί να μην αφιέρωσα πολύ χρόνο και στην αρχή να μην είχα πολύ διάθεση, στο τέλος όμως ένιωσα πιο ήρεμη.

Και από την άλλη πόση διάθεση να έχεις εν μέσω καύσωνα να μαγειρέψεις. Το μόνο που ζητάς είναι κάτι δροσερό και εύκολο. Μια σουπίτσα, ας πούμε!

Ξέρω, ξέρω και μόνο που το άκουσες θα αναρωτιέσαι, μα τις μας λέει τώρα, σούπα καλοκαιριάτικα με τέτοια ζέστη!

Κι όμως, σας έχω ετοιμάσει την απόλυτη δροσερή καλοκαιρινή σούπα.

Έχετε δοκιμάσει γκασπάτσο (Gazpacho);

 

 

Πρόκειται για μία παραδοσιακή όχι απλά κρύα αλλά παγωμένη σούπα που προέρχεται από την Ανδαλουσιανή κουζίνα της Ισπανίας και είναι πολύ κοντά στις δικές μας γεύσεις καθώς τα υλικά της μας είναι απολύτως οικεία.

Η υφή της είναι πηχτή και έχει ως βάση την ντομάτα, τα υπόλοιπα υλικά είναι κυρίως ελαιόλαδο, πιπεριές, σκόρδο, ξύδι και ενίοτε τριμμένο ψωμί. Παρόλο που η ντομάτα θεωρείτε ως το βασικό υλικό της συγκεκριμένης σούπας φαίνεται πως για αιώνες η συνταγή της σούπας αυτής ήταν βασισμένη στο σκόρδο και στο ψωμί. Οι ντομάτες, οι πιπεριές αλλά και το αγγούρι προστέθηκαν αργότερα, όπως και πολλά άλλα υλικά.

 

 

Πλέον τη συγκεκριμένη σούπα μπορεί να τη βρει κάποιος σε πολλές εκδοχές, ανάλογα την περιοχή και τις γευστικές επιλογές του. Για παράδειγμα, εγώ δεν προσθέτω μέσα στη σούπα ψωμί, κάτι που συνηθίζεται. Προτιμώ τη σούπα μου πιο ελαφριά και αν θέλω προθέτω λίγα παξιμάδια κριθαρένια ολικής αλέσεως όταν θα τη σερβίρω.

Αυτό όπως που δεν αλλάζει είναι το ότι η γκασπάτσο σερβίρεται όσο πιο παγωμένη γίνεται. Μάλιστα αρκετοί συνηθίζουν να προσθέτουν στα υλικά και παγάκια, κάτι που δεν επιλέγω να κάνω γιατί θεωρώ ότι το νερό επηρεάζει την πυκνότητά της αλλά και τη γεύση της.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να την αφήσετε αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρετε.

Και αν ακόμη έχεις τις αμφιβολίες σου, θα σου πω ότι δεν χρειάζεται να ανάψεις κουζίνα. Θα χρειαστείς μόνο ένα επεξεργαστή τροφίμων ή ένα multi. Η σούπα είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά και αφού παγώσει είναι πεντανόστιμη.

Μπορείς να προσαρμόσεις τα υλικά στις δικές σου γεύσεις και να τη σερβίρεις με παξιμαδάκια, κρουτόν ή ακόμη και με τυρί. Η φέτα της πηγαίνει εξαιρετικά.

Σχετικά με τη συνταγή.

Χρησιμοποιούμε ώριμες γλυκές ντομάτες, τις οποίες, αν θέλουμε, τις καθαρίζουμε και αφαιρούμαι και τα σπόρια τους.

Είναι απαραίτητος ένας επεξεργαστής τροφίμων ή ένα απλό multi. Ίσως χρειαστεί να χωρίσετε τα υλικά σε δύο δόσεις και στη συνέχεια να τα ενώσετε σε ένα μπολ.

Μπορεί να σας φανεί περίεργη η προσθήκη του ξυδιού αλλά δίνει ένα twist στην τελική γεύση της σούπας. Επιλέξτε ένα καλό λευκό ξύδι ή ένα ελαφρύ μηλόξυδο ή ακόμη και ένα λευκό βαλσάμικο για πιο έντονη γεύση.

Αφήνουμε τη σούπα για αρκετές ώρες στο ψυγείο για να παγώσει καλά και να δέσουν οι γεύσεις.

Πάμε να τη φτιάξουμε;

 

 

Για την κρύα καλοκαιρινή γκασπάτσο θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για 3 με 4 μερίδες

  • 1 αγγούρι μεσαίου μεγέθους χωρίς σπόρια
  • 600γρ ώριμες ντομάτες , περίπου 4 με 5 ντομάτες
  • 1/2 πιπεριά πράσινη, κέρατο
  • 1/2 πιπεριά φλωρίνης
  • 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη ή 1 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουτ. της σούπας χυμό λάιμ
  • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κουτ. σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι κατά βούληση
  • 1/4 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 2 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. του γλυκού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε κόβοντας το αγγούρι σε φέτες ή σε κύβους και αφαιρώντας τυχόν σπόρια.

Αν θέλουμε να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες τις βουτάμε για λίγο σε βραστό νερό και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια. Προαιρετικά αφαιρούμε και τα σπόρια από τις ντομάτες.

Κόβουμε επίσης τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε κομμάτια.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Την ίδια διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε σε ένα απλό multi απλά θα χρειαστεί να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά τμηματικά και στη συνέχεια να τα ανακατέψουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.

Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι ή λίγο πιπέρι ακόμη.

Σκεπάζουμε καλά το μπολ με τη σούπα και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά για τουλάχιστον μία με δύο ώρες έτσι ώστε να δέσουν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε τη σούπα παγωμένη με παξιμαδάκια της επιλογής μας και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη τριμμένη φέτα.

Καλή απόλαυση!

…………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram  γράφοντας @letstreatourselves.gr   Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *