Γαρίδες σαγανάκι

 

Μύρισε καλοκαιράκι!

Ηλιόλουστες μέρες, μπαλκόνια και αυλές γεμάτες κόσμο, ουζάκι και μεζέδες πάνω σε ξύλινα τραπέζια. Ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.

Πως να το κάνουμε, το καλοκαίρι είναι χαρά, γεύσεις, χρώματα και όμορφες στιγμές.

 

 

Έτσι λοιπόν και εγώ σήμερα θέλησα να σας μεταφέρω οπτικά αλλά και γευστικά σε μια φωτεινή αυλή όπου το τραπέζι έχει στρωθεί με νοστιμιές. Και τι νοστιμιές! Ένας θαλασσινός μεζές στον οποίο δεν μπορείς να αντισταθείς.

Γαρίδες σαγανάκι! Ένα πιάτο ιδανικό για ορεκτικό αλλά, γιατί όχι, και για κυρίως. Άλλωστε το καλοκαίρι τα φαγητά μας θέλουμε να είναι γρήγορα με φρέσκα υλικά, απλά αλλά και νόστιμα.

 

 

Όταν έχεις λοιπόν στο τραπέζι αυτό το μελωμένο σαγανάκι, με πιπεριά, σέλερι, ούζο, γλυκάνισο και μπόλικη φέτα, ετοιμάζεις στο λεπτό πατατούλες στο φούρνο σαν τηγανιτές,  ζεστές χειροποίητες πιτούλες και μια σαλάτα χωριάτικη και έχεις ένα πλήρες γεύμα. Τι άλλο να ζητήσεις!

Το μυστικό, για μένα, για ένα πετυχημένο σαγανάκι είναι να μην παραβράσουν οι γαρίδες και να μην λιώσει και διαλυθεί η φέτα. Γι’αυτό το λόγο τα δυο αυτά υλικά τα προσθέτουμε στο τέλος, αφού έχει μελώσει η σαλτσούλα με τα λαχανικά.

 

 

Όλη τη νοστιμιά σε αυτό το πιάτο την δίνουν τα κεφάλια από τις γαρίδες, το ούζο και ο γλυκάνισος. Τώρα, αν προτιμάς τα καυτερά μπορείς να προσθέσεις και λίγο μούκοβο. Όχι πολύ, μισό κουταλάκι του γλυκού ή και λιγότερο. Μην το παρακάνεις γιατί σε βλέπω να κοκκινίζεις και εσύ όπως το σαγανάκι 😉

Δεν μπορώ να σας κρύψω πόσο ευχαριστήθηκα τη φωτογράφιση! Κατά τη διάρκειά της μάλιστα, το ομολογώ, φρόντισα να «καθαρίσω» τη σαλτσούλα που είχε μείνει στο τηγάνι, όσο ήταν ακόμη ζεστή!

 

 

Πάμε λοιπόν αν φτιάξουμε το πιο μελωμένο και αρωματικό σαγανάκι με γαρίδες.

Θα χρειαστούμε:

Υλικά

  • 12 μεγάλες γαρίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (όχι το πράσινο μέρος)
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό σέλερι κομμένο σε κομμάτια (όχι τα φύλλα)
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε λεπτές φέτες ή καρεδάκια
  • 3/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου (αποξηραμένο) ή μία μικρή σκελίδα πολτοποιημένη
  • 3/4 κ.γ γλυκιά πάπρικα
  • 60ml ούζο
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 300γρ ψιλοκομμένες αποφλοιωμένες ντομάτες φρέσκες ή συσκευασμένες
  • 10 ντοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση
  • 1 πρέζα ζαχαρη
  • 150 με 200 γρ τυρί φέτα κομμένη σε κομμάτια
  • Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας προσεκτικά το κέλυφος που έχουν στο σώμα τους και την ουρά τους. Αφαιρούμε και τα κεφάλια τα οποία όμως τα κρατάμε στην άκρη γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα.

Στη συνέχεια, προσεκτικά με το χέρι τραβάμε την άκρη του εντέρου που βρίσκετε ανάμεσα στον κορμό και στο κεφάλι της γαρίδας για να το αφαιρέσουμε.

Αφήνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το φρέσκο μαζί με το ξερό κρεμμύδι, το σέλερι, την πιπεριά και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες.

Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μελώσουν λίγο τα λαχανικά και στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, τα ντοματίνια, τη γλυκιά πάπρικα, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Αφήνουμε τη σάλτσα μας να μελώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και ελάχιστο νερό.

Αφαιρούμε τα κεφάλια από τη σάλτσα, προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τη φέτα σε κομμάτια.

Αφήνουμε τις γαρίδες για 2 περίπου λεπτά από τη μία πλευρά για να μαγειρευτούν και στη συνέχεια τις γυρίζουμε για πολύ λίγο και από την άλλη. Δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλάτι ή πιπέρι.

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και μπορούμε να σερβίρουμε κατευθείαν το σαγανάκι μας. Πάντα προσεκτικά γιατί το τηγάνι θα καίει.

Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαμβάνουμε!

…………………………………..

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *